Nyheter

Skal ha stjålet rundt en halv million kroner fra tante: – Fristelsen ble for stor

En kvinne skulle hjelpe en eldre slektning med å forvalte økonomien. I stedet brukte hun store deler av pengene til egne formål. Hvor stor del har ikke politiet klart å finne ut. Det gjorde at tingretten ikke kunne avgi noen dom.

I 2013 sa kvinnen i 40-årene fra mossedistriktet seg villig til å hjelpe sin eldre tante med å handle mat, kjøpe inn medisiner, betale regninger og gjøre andre ærend. Etter hvert fikk kvinnen et eget bankkort i sitt navn, men med tantens kontonummer. Så startet problemene.

– Fristelsen ble for stor, forklarte kvinnen da saken kom opp i Moss tingrett tirsdag.

Tømte kontoen

Den tiltalte forklarte at hun hadde store økonomiske problemer rundt tiden hun hjalp tanten sin. Derfor startet hun å bruke slektningens penger til å dekke egne utgifter - alt fra strømregninger til kafébesøk.

– Jeg skjønte etter hvert at det gikk den gale veien. Til slutt klarte jeg ikke å hjelpe henne å betale regninger. Jeg var ikke rett menneske til å hjelpe henne, forklarte kvinnen.

Det hele ble oppdaget etter at fornærmedes datter ble gjort kjent med inkassokrav mot moren. Da hadde det gått over tre år, og den eldre damens konto var så godt som tom.

Politiet sjekket ikke om beløpet stemte

Politiet mener kvinnen brukte godt over 600.000 kroner til egne formål i løpet av årene hun forvaltet bankkortet. Med utgangspunkt i beløpet og varigheten i tiltalen, betyr det at kvinnen i snitt skal ha stjålet over 14.000 kroner i måneden fra tanten.

– Jeg trodde ikke det dreide seg så mye penger. Jeg ble helt stum da jeg så beløpet, forklarte fornærmedes datter i tingretten tirsdag.

Problemet var bare at summen tingretten skulle ta stilling til var basert på hva fornærmede og hennes datter selv mente den tiltalte hadde stjålet. Politiet etterprøvde aldri disse påstandene. De sjekket aldri hvorvidt summene fra kontoutskriftene faktisk gikk til å dekke tiltaltes eller fornærmedes utgifter.

Den tiltalte kvinnen ble heller aldri spurt av politiet om å dele sine egne kontoutskrifter, for å sammenligne overføringene.

LES OGSÅ: Helsefagarbeidere i Moss angrepet på jobb av kvinne med kniv (DA+)

– Hårreisende av politiet

Kvinnen erkjente i tingretten å ha brukt tantens penger til egne formål, men er uenig med beløpet i tiltalen.

Beløpet ble et viktig poeng i rettssaken, for som forsvarer Anders Bjørnebekk poengterte:

– Beløpets mengde er helt avgjørende for utmålingen av straffen.

Forsvareren er ikke nådig i sin vurdering av politiets manglende evne til å etterprøve tallene.

– Det er helt hårreisende. Resultatet er at vi ikke blir ferdige med denne saken nå. Det er en belastning for alle parter i denne saken, sier han.

Henla først saken uten å snakke med tiltalte

Et annet merkelig trekk fra politiet i denne saken var at de først henla saken på bevisets stilling. Dette skjedde tilsynelatende fordi de ikke lyktes med å få avhørt kvinnen.

Henleggelsen ble påklaget av fornærmedes datter. Det førte til at statsadvokaten sendte saken tilbake til politiet, som da til slutt fikk gjennomført avhør.

Det gjorde at saken ble sendt til påtaleenheten, som tok ut tiltale. En tiltale som altså var basert på slett politiarbeid, kom det fram i retten.

LES OGSÅ: Tiltalt for å ha fyllekjørt med vannscooter

Foreslo å kutte over 200.000 kroner

Aktor Nils Vegard erkjente at det var tvil rundt hvor stort beløp den tiltalte kvinnen hadde stjålet.

– Jeg kommer til å komme med en betydelig skjønnsmessig reduksjon i beløpet når jeg skal legge fram min sluttprosedyre, for å forsikre meg om at vi er innenfor det som er strafferettslig riktig. Jeg vil legge til grunn et beløp på 400.000 kroner, sa han.

– Ikke mulig å gi en rettferdig dom

Det fikk han aldri muligheten til å gjøre. Dommer Geir Sunde Haugland grep nemlig inn før rettsforhandlingene kom så langt som til sluttprosedyren.

– Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der beløpets størrelse baserer seg på synsing, og jeg synes vi beveger oss i den retningen nå, sa han da det ble sådd mer og mer tvil rundt hvilke pengeuttak som hadde gått til hvem.

Til slutt bestemte Haugland og hans to meddommere at saken ikke kunne avgjøres i tingretten, med de bevisene som forelå. I stedet ble saken sendt tilbake til politiet, med krav om at de etterforsker saken grundigere.

– Slik som saken er belyst i retten her i dag, har vi ikke grunnlag for å avsi en riktig dom, sa han, og poengterte at beløpets størrelse er av avgjørende betydning for både straffeutmålingen og erstatningskravet, som den tiltalte kvinnen sa seg villig til å stå til ansvar for.

Mer fra Dagsavisen