Sibbern gjennom 250 år

Lørdag 27. juni åpner utstillingen «Sibbern-portrettene gjennom 300 år» på Konvensjonsgården dørene for publikum.

Et knippe familier har hatt stor innflytelse på norsk historie. Blant toneangivende slekter som Wedel-Jarlsberg, Anker og Løvenskiold, kan også Sibbern kategoriseres som svært betydningsfulle i norsk historisk sammenheng.

Fornem slekt

Familien Sibbern innvandret til Danmark-Norge fra Holstein på midten av 1600-tallet. Gjennom generasjoner har familien gjort seg både militært og politisk bemerket. Familien hadde for eksempel to representanter på grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll i 1814, Valentin Christian Wilhelm Sibbern og Henrik Frederik Arild Sibbern. I tillegg var Værne Kloster og Carlberg Gård i familiens eie i lang tid.

Sønn av Valentin Sibbern, Georg Christian Sibbern, var for øvrig stasjonert i en rekke verdensmetropoler som diplomat, før han ble utnevnt til Norges statsminister i Stockholm på midten av 1800-tallet.  

I forbindelse med Moss’ 300-årsjubileum åpner Konvensjonsgården dørene for en unik utstilling av Sibbernslektens familiesamling av portretter. I alt er det 18 portretter, hvorav 11 er av kvinner. Hvert portrett forteller en spesiell historie og kvinner er – ganske så uvanlig fra denne tiden – tillagt en sentral rolle i samlingen. 

Sibbern gjennom 250 år

Det er beundringsverdig at denne samlingen har blitt bevart på en slik måte. Mot alle odds, kan man si, har ikke samlingen blitt delt opp blant etterkommerne. Familien har klart å opprettholde samlingen i sin helhet ved at førstefødte i generasjoner har hatt ansvar for videreførelsen.

– Dette er ikke bare et lite stykke lokal historie, men både nasjonal og internasjonal historie. Hvis man leser litt lokalhistorie, er det umulig å ikke komme over navnet Sibbern, forteller varaordfører Tor Petter Ekroll (Sp).

Utstillingen «Sibbern-portrettene gjennom 300 år» åpner dørene for publikum 27. juni og holder åpent til 23. august, mellom 12.00 til 16.00. På mandager er det stengt. Det er Østfoldmuseene som har stått for installasjoner og organisering.  

PS! Du leser nå en artikkel tilgjengelig for alle. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.