Se konstitueringen av det nye fylkestinget

Ap, Sp, SV og Miljøpartiet De Grønne ble enige om en politisk plattform i Viken de neste fire årene, som gjør at Tonje Brenna i dag blir valgt til ny fylkesrådsleder. Se konstitueringen her fra klokken 12.00.

Fra nyttår av blir Akershus, Buskerud og Østfold til gigantfylket Viken, som samlet vil få et innbyggertall på 1,2 millioner. I dag konstitueres det nye fylkestinget for det nye fylket på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås.

Ap og Høyre ble like store og fikk 22 mandater hver ved valget, men det var Aps Tonje Brenna som klarte å lande en samarbeidsavtale med Senterpartiet, MDG og SV slik at Brenna på dagens konstituerende møte blir valgt inn som fylkesrådsleder i det nye fylket.

Her har de blant annet blitt samlet seg om følgende punkter:

* Et nytt, felles kollektivsystem

* Gratis skolemat til 40.000 elever i videregående skole

* Ambulerende tannhelsetjeneste

* Og en modell for et mer seriøst arbeidsliv, slik Oslo kommune har Oslo-modellen, og Trondheim kommune har Trondheim-modellen.

I tillegg har de også blitt enige om å oppløse Viken, altså den fylkeskommunen de har blitt valgt inn for å representere. Det skal etter planen skje etter neste stortingsvalg i 2021, hvis Ap kommer til makten også nasjonalt.

Se konstitueringen direkte her: