Nyheter

Rødt vil finansiere et kommunalt bemanningsbyrå med økt eiendomsskatt

– Ved å øke eiendomsskatten med noen få promille, kan vi frigjøre noen titalls millioner kroner til å etablere et kommunalt bemanningsbyrå i Moss, sier Eirik Tveiten (Rødt).

Bilde 1 av 3

Han mener at etablering av et kommunalt bemanningsbyrå vil føre til langt flere kommunalt heltidsansatte, noe som skal gi en økonomisk gevinst i den andre enden.

– Satse skikkelig

– Hvordan henger økt eiendomsskatt sammen med oppstart av et kommunalt bemanningsbyrå?

– I samarbeidserklæringen mellom de seks partiene som skal styre Moss de neste fire årene, heter det at vi skal arbeide for å innføre eget bemanningsbyrå i Moss kommune. Men det koster penger, og det har ingen hensikt å bevilge noen hundretusener når et slikt byrå skal etableres. Da må det satses skikkelig, og vi må i praksis vise at vi skifter retning. Rådmannens budsjett for 2020 viser at vi får et tøft, økonomisk år. Det blir vanskelig å spare inn på utgiftssiden. Men på inntektssiden har vi en mulighet ved å øke eiendomsskatten med noen promille. Da kan vi oppnå inndekning for å sette i gang arbeidet for å bukt med det uvesenet som det er å ha folk gående i lave stillingsprosenter.

Eirik Tveiten forteller at det må gjøres grundige undersøkelser før byggingen av et vikarbyrå kan settes i gang. Men målet er å gi sikkerhet for at flest mulig ansatte skal inn i heltidsstillinger. Moss Rødt vil foreslå at arbeidet starter opp i helse- og omsorgssektoren.

– Hvis vi får gode resultater, bør tilbudet utvides til andre sektorer; blant annet innen skoleverket, sier Tveiten.

Sier nei til økning

Gruppeleder Sissel Rundblad i Moss Høyre ønsker ikke å øke eiendomsskatten for å finansiere et bemanningsbyrå.

– Vi går nå inn i et prøveår for Nye Moss kommune, og også vi som politikere må trå litt varsomt. Jeg kjenner for lite til hvordan kommunale bemanningsbyrået fungerer, så jeg er nødt til å lese meg opp på det før jeg kan ta stilling til en slik etablering. Jeg er åpen for å finne nye og bedre løsninger for å sikre flere heltidsansatte. Hvis en etablering av kommunalt bemanningsbyrå tilsier en fleksibilitet ved at de kommunalt ansatte må være forberedt på å jobbe over avdelingsgrensene, så vil det være en positiv utvikling. Men det er feil å finansiere oppstart og drift av et bemanningsbyrå ved å øke eiendomsskatten, mener hun.

Gruppeleder Shakeel Rehman (Moss Ap) ønsker foreløpig ikke å kommentere det kommende budsjettet.

– Seminaret med rådmann Hans Reidar Ness tirsdag 12. november var startskuddet for jobben med å forme det første budsjettet for Nye Moss kommune. Nå skal vi starte budsjettarbeidet innad i partiet, og jeg synes det blir feil å kommentere enkelte deler av budsjettet før vi har hatt en intern gjennomgang, sier han.

1/10 = sju millioner

Rådmann Hans Reidar Ness gjennomgikk prognosene for eiendomsskatt, og har som utgangspunkt at det skal innhentes omtrent det samme beløpet i 2020, som Moss og Rygge totalt vil få inn i 2019. Med et lite påslag, på grunn av en del nybygg i regionen, har rådmannen beregnet inn 176 millioner kroner i eiendomsskatt i 2020.

Han understreket at det er opp til politikerne å eventuelt gjøre endringer, og la inn en simulatormodell som viser at økning på en tiende dels promille utgjør ca. sju millioner kroner. Rådmannens anslag vil bety at de aller fleste i Mosseregionen vil beholde omtrent det samme beløpet på eiendomsskatt i 2020, som de har hatt i 2019.

Da har han ikke regnet inn en mulig bunnfradrag. Eirik Tveiten viser til styringsflertallet i kommunen har programfestet å videreføre en moderat eiendomsskatt med en sosial profil.

– Det betyr at vi ønsker et bunnfradrag. Beløpet er ikke fastsatt ennå. Men hvis vi tenker oss at det blir på 500.000 kroner, så vil en bolig med markedsverdi på 2,5 millioner bli taksert ut fra en verdi på to millioner. Mens en bolig til 10 millioner vil bli vurdert ut fra 9,5 millioner. Det vil bety at den dyreste boligen vil bli beskattet hardere enn en mer rimelig bolig, noe som gir en sosial profil, påpeker Eirik Tveiten.

Regjeringen har lagt opp til at e-skatten ikke skal overstige 5,0 promille. Fra 2021 vil det bli en ytterligere nedtrapping av maksbeløpet; til 4,0 promille.

– Det betyr at vi fortsatt har en del å gå på for å sikre bedre inntjening, sier Tveiten.

---

Kort om eiendomsskatten

  • ▪ Eiendomsskatten i Moss er i dag 3,95 promille.
  • ▪ Eiendomsskatten i Rygge er i dag 3,2 promille.
  • ▪ Det er ikke innført bunnfradrag i noen av de to kommunene.
  • ▪ Totalt i de to kommunene har inntektene fra e-skatten vært ca. 170 millioner kroner.
  • ▪ Rådmannen i Moss har beregnet at Nye Moss kommune skal få inn det samme totalbeløpet i 2020.
  • ▪ Justert for en del nye boliger er det beregnet at kommunen vil få inn 176 millioner kroner. Det tilsvarer ca. 2,7 promille.
  • ▪ Årsaken til at promillesatsen synker, skyldes at samtlige boliger i Moss og Rygge er i ferd med å bli omtaksert.
  • ▪ Det er ikke lov for en kommune å ha en høyere eiendomsskatt enn 5,0 promille.
  • ▪ Fra 2021 vil den øvre grense for eiendomsskatten i Norge være 4,0 promille.

---

Mer fra Dagsavisen