Nyheter

Østlendinger vil reise til Mars

Har du noen gang drømt om å reise til Mars?

Én av tre østlendinger kunne faktisk tenkt seg en tur til den røde planeten dersom mulighetene lå til rette for det. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av BBC Earth.

LES OGSÅ: Fredrikstad-politiet opplever stadig vold mot sine egne (Demokraten+)

Helt siden månelandingen i 1969 er det mange som har drømt om å kunne ta steget videre til Mars. Og i dag er det er flere store prosjekter som konkurrerer om å være først ute med å sende mennesker til vår nærmeste naboplanet. Mye tyder på at optimismen også er stor blant folk på Østlandet. Undersøkelsen viser nemlig at drøye to av fem østlendinger tror det vil være mulig å leve på Mars om noen år, og én av tre påstår at de ville reist til Mars dersom mulighetene lå til rette for det.

Særlig unge er eventyrlystne, og undersøkelsen viser at over halvparten av de mellom 18 og 29 år på Østlandet kunne tenkt seg en tur til Mars. De eldre liker derimot å ha beina godt plantet på jorda. Kun én av ti av østlendinger over 60 år svarer at de ville satt seg på romskipet til Mars.

LES OGSÅ: Fredagshølet og Skams Klove kan bli historisk

Tror på romvesen

Det er ingen tvil om at det er mange østlendinger som mener at verdensrommet har mer å by på enn det vi kjenner til i dag. Undersøkelsen viser nemlig at tre av fem østlendinger tror det finnes liv på andre planeter.

I tillegg viser undersøkelsen at én av ti østlendinger tror at «romvesenene» vil komme til Jorden på et tidspunkt, og syv prosent tror til-og-med at de allerede er iblant oss.

LES OGSÅ: Idyll venter storinnrykk av Oslo-folk

Kunnskapshull

Verdensrommet fascinerer mange, men husker du egentlig hva planetene i solsystemet heter og i hvilken rekkefølge de de er plassert i forhold til sola? Undersøkelsen viser at det er et mindretall av oss som husker pensumet fra barneskolen. Kun én av fire klarer nemlig å plassere planetene i riktig rekkefølge.

Da er det gode nyheter at BBC Earth viser dokumentarserien «The Planets» torsdager, kl. 22.00 i sommer. Serien som ledes av professor Brian Cox, tar for seg den fascinerende og dramatiske historien til planetene i solsystemet vårt. En historie som viser at planetene er langt fra statiske himmellegemer.

Ny forskning og toppmoderne teknologi gjør at serien ikke kun tetter kunnskapshull, men også de over middels interesserte kan glede seg BBC Earths storsatsning, som lover både fascinerende og detaljerte bilder av planetene i solsystemet.

LES OGSÅ: Regjeringen vil skape flere møteplasser for unge i Østfold

Filmet i Norge

Produksjonsteamet bak serien har plukket ut et knippe lokasjoner om ligner på landskapet som finnes på de ulike planetene, og Norge er ett av de viktigste innspillingslandene i premiereepisoden. Teamet har blant annet vært på besøk i Aurlandsfjorden, Stegastein, Rjoandefossen og Vassbygdevatnet, på Vestlandet, for å skape en mest mulig autentisk rekonstruksjon av landskapet på Saturns måne, Titan.

Serien består av fem episoder og vises på BBC Earth på torsdager kl. 22.00, fra 6. juni til 4. juli.

Fakta om Mars

Mars er den fjerde planeten fra sola, og grunnet sin nærhet til Jorden er det den planeten i solsystemet vi har mest kunnskap om.

Mars er steinete, støvete og har en tynn atmosfære. Klimaet er kjølig og temperaturen kan maks komme opp i 20 grader.

Ifølge NASA var Mars både varmere og bestod av mer vann og en tykkere atmosfære da planeten var i sin spede begynnelse.

Mars har en radius på 3390 km og er kun halvparten så stor som Jorden.

Mars er oppkalt etter en romersk krigsgud, da den røde fargen på planeten kan minne om blod. Planeten kalles også ofte for «den røde planeten».

Kilde: BBC Earth

Mer fra Dagsavisen