Østfoldinger ønsker sunnere mat langs veien

Forventningene til bensinstasjons-menyen er høyere, grønnere og sunnere enn før.

Nærmere halvparten av innbyggerne i Østfold ønsker et sunnere mattilbud langs veien, viser en undersøkelse utført av YouGov. Det vil Circle K gjøre noe med. En sunnhetsavtale med Helsedirektoratet og en dobling av ladestasjoner er to milepæler for stasjonskjedens ambisjon om å lede det grønne skiftet langs norske veier.

LES OGSÅ: Arbeidsledigheten er høyere i Østfold

Spør mer om maten, enn bilen

– Folk handler mat ute i mye høyere takt enn før, og undersøkelser viser at de forventer et større og mer variert mattilbud. I dag får vi flere spørsmål om næringsinnholdet i maten vi selger, enn tekniske spørsmål om bilen de kjører, sier Leni Catrine Fjeld, stasjonseier ved Circle K på Østsiden.

Ny teknologi og endringer i preferanser og levesett har satt tydelige spor langs norske veier. Ifølge Norske Spisefakta 2018 stopper godt over 800 000 mennesker på en bensinstasjon for å kjøpe mat, og forventningene til menyen er høyere, grønnere og sunnere enn før.

LES OGSÅ: Kommunal leder granskes: 8 av 22 sa opp jobben (Demokraten+)

Lover dramatiske endringer

Stasjonseier Leni Catrine Fjeld har drevet bensinstasjonen i flere år, og forteller om nye tider i bransjen.

Selv om pølsedisken fortsatt har livets rett, bekrefter hun at flere er opptatt av hva de spiser. Nærmere halvparten (43 prosent) ønsker et sunnere og grønnere mattilbud langs veien, og 4 av 10 (38 %) oppgir at de synes det er for vanskelig å velge sunne alternativer når de handler på bensinstasjoner i dag. Det skal stasjonskjeden endre på.

– Vi forblir et viktig stoppested langs norske veier, og alle som besøker oss på Østsiden skal oppleve at det vi tilbyr i dag er dramatisk annerledes enn for bare noen få år siden. Vi har nylig oppgradert med flere sitteplasser inne og vi har lansert et nytt matkonsept med grovere baguetter, mexican-produkter og sunne frokostpakker, sier Fjeld.

LES OGSÅ: Flåtavikens totale forvandling (Demokraten+)

Sunnhetsavtale med Helsedirektoratet

Mer enn 1 av 3 nordmenn (35 %) sier de helst stopper ved en bensinstasjon når de skal handle mat langs veien, og det er kun dagligvareforretningen som er et mer populært stoppested (41 %).

I 2018 signerte Cirkel K en intensjonsavtale med Helsedirektoratet om å tilby mat med mindre sukker, salt og fett. Startskuddet for satsningen i 2019 var et frokosttilbud. Kjeden skriver i en pressemelding at de utvikler matretter for å få ned mengden salt, sukker og fett. De skal også doble antall ladestasjoner innen det neste halvannet året.

FAKTA

Nøkkeltall fra undersøkelsen:
Jeg spiser mindre sunt når jeg handler mat langs veien, sammenliknet med ellers: 45 % (Østfold) 48 % (Nasjonalt)
Jeg ønsker meg et sunnere mattilbud langs norske veier 43 % (Østfold) 51 % (Nasjonalt)
Jeg velger ofte godteri, snacks, boller eller fastfood når jeg handler med meg mat til lengre bilturer, sammenliknet med
korte turer 30 % (Østfold) 31 % (Nasjonalt)
Jeg stopper vanligvis på en bensinstasjon når jeg skal handle en matbit langs veien 42 % (Østfold) 35 % (Nasjonalt)
Undersøkelsen ble utført av YouGov på vegne av Circle K i perioden 16/1 – 29/1 2019.