Viken

Beholder sine gamle fylkesvåpen når fylkene gjenoppstår

Har ikke råd til å betale for nye designer.

Regjeringen har gitt klarsignal om at Viken kan oppløses. Fylkeskommunen jobber nå med å returnere til sine opprinnelige fylker Østfold, Akershus og Buskerud innen 2024.

Nå har fylkestinget i Viken bestemt at de tre fylkene skal beholde sine gamle fylkesvåpen. Også fylkesordførerkjedene skal gjenbrukes.

– Jeg er glad for at fylkestinget har fått på plass denne avklaringen. I byggingen av nye fylkeskommuner handler det om å skape en visuell identitet som både tar vare på historien, men som samtidig peker ut en ny retning. Det gjør vi med dette vedtaket, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen (Ap) fra Moss.

Her er historien om hva som skjedde med Mossekråka som prydet Mosseporten

Må spare penger

En av grunnene til dette vedtaket er sparing av penger. Regjeringen vil nemlig kun sette av 200 millioner kroner i 2023 for å dele opp de tre fylkeskommunene Viken, Vestfold og Telemark samt Troms og Finnmark.

Prislappen for å dele opp Viken alene har blitt satt til 385 millioner kroner.

– Departementet har kommunisert at søknadene skal basere seg på en svært nøktern tilnærming til hva som er absolutt nødvendig for å gjennomføre delingsprosessen. Utgifter som kan unngås, blir ikke kompensert, står det i statsbudsjettet.

Det blir likevel en liten endring, som skal gjøres uten å leie inn eksterne konsulenter. De visuelle grunnprofilene skal moderniseres for å vise at fylkeskommunene er nye, moderne organisasjoner.

– Vi tar vare på den viktige identiteten og historien ved å beholde fylkesvåpnene, mens oppdaterte grunnprofiler peker mot det nye, sier fylkesrådsleder Jacobsen.

Hold deg oppdatert. Få ukentlige nyhetsbrev fra Dagsavisen Moss Dagblad

---

Viken-oppløsningen

  • 23. februar vedtok et politisk flertall i fylkestinget å søke om å oppløse Viken.
  • Stortinget behandlet søknaden 14. juni. De sa ja til å oppløse fylket.
  • Allerede før behandlingen av søknaden, startet fylkeskommunen å forberede en avvikling av Viken og å gjenopprette de tre fylkene, Østfold, Akershus og Buskerud.
  • Planen er at Viken opphører som fylke ved inngangen til 2024.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: