Viken

Karterud går fra NRK til kommunen

Profilert nyhetsanker i NRK Østfold, Trond Øyvind Karterud forlater journalistikken for å bli kommunikasjonsrådgiver i Fredrikstad kommune. Misnøye med den nye distriktsinndelingen i statskanalen er årsaken til jobbskiftet.

Av Arne Børresen

– Hvis jeg kan si det litt diplomatisk, så liker jeg å vite hvem mitt publikum er. 1,9 millioner i Oslo-Viken ble i overkant mange. Nå blir det 80.000 i stedet. Det passer meg bedre, sier Karterud til Demokraten.

Les også: Hevder at SNO bruker helikopter for å overvåke ulv

Til folkets disposisjon

I løpet av sine ti år i NRK Østfold, nå Oslo og Viken, ble Karterud en kjent programleder, ikke minst gjennom utallige morgensendinger på radio.

Han har også bemerket seg som en kritisk anlagt møteleder for en rekke politikerdebatter foran både kommune- og fylkestingsvalgene og stortingsvalgene.

Les også: Denne Østfold-fabrikken var blant de første som innførte fri på lørdager

– Hvordan opplever du å gå fra rollen som en fri, uavhengig journalist til å innfinne deg i en «redaksjon» med rådmannen som redaktør?

– Det tenker jeg nok vil føles rart. Jeg har tross alt jobbet som en spørrende, gravende journalist i hele mitt liv, med unntak av en kort periode hvor jeg var lærer. Jeg startet min løpebane i ei bitte lita lokalavis på Øvre Romerike, fortsatte i Radio Fredrikstad, deretter i Radio Prime og gikk videre til Fredriksstad Blad. Det har blitt mange år i faget. Men så er det likevel slik at journalisten og kommunikasjonsrådgiveren har en felles oppdragsgiver; nemlig folket. Vi skal være der for folket. Så hvis man ser litt stort på det så likner disse yrkene mye på hverandre, påpeker Karterud.

Les også: Oppretter «ringevenn»-ordning for ensomme eldre – håper på snarlig mulighet for kaffemøter (+)

Vemodig

– Tenker du da på at du skal bruke dine skriveferdigheter til å forenkle kompliserte byråkratibrev til innbyggerne?

– Ja, for eksempel. At publikum forstår hva de leser er alltid avgjørende. Så har jeg sikkert også noe å lære bort til kommende kolleger som skal møte journalister for å bli intervjuet, humrer Karterud lurt.

– Er det vemodig å forlate en arbeidsplass som NRK?

– Ja, helt klart. Jeg har fått være med på en fantastisk spennende reise og lært uendelig mye. Jeg har virkelig mye å takke kringkastingen for. Men etter den nye distriktsreformen fant jeg ut at jeg ville gjøre noe annet. Og da er det jo ekstra gøy at en «gammal kæll» på 48 likevel er ung nok til å få en ny jobb, smiler kommunens nye kommunikasjonsrådgiver.

Les også: «Stuck» i Sverige: – Står uten mat på bordet

Mer fra Dagsavisen