Viken

Elektroelever ved Malakoff videregående skole får en måned ekstra med skolegang

– Jeg er oppgitt og bekymret for elektroelevene på Malakoff videregående skole. De er blitt kraftig nedprioritert av Viken fylkeskommune, mener Monica Carmen Gåsvatn (H).

Bilde 1 av 3

– Saken dreier seg om elever på elektrolinja ved Malakoff v.g.s. som ikke fikk lærlingplass i fjor, og som ble lovet svar om videre utdanningstilbud innen 1. september 2020. Dette klarte ikke Viken fylkeskommune å oppfylle, til tross for flere purringer. Blant annet fra ledelsen ved skolen. Ingenting skjedde, sier Monica Gåsvatn.

Utdanning satt i avbrudd

Hun har sendt et brev til fylkesrådet i Viken, og bedt om svar på hva som har skjedd.

– For i midten av september kom det melding om at det først ville bli en oppstart for elektroelever 1. desember. Men heller ikke på det tidspunktet fikk elevene et fullverdig tilbud for praktisk yrkesopplæring. De fikk kun teoriundervisning fram til 18. desember. Det er uprofesjonelt å oppføre seg slik overfor elever som ønsker å fullføre sin yrkesutdannelse. Jeg frykter at mange vil droppe ut av skolen når de verken får lærlingplass, eller et godt tilbud for å fortsette skolegangen, sier Monica Gåsvatn.

Søndag 3. januar fikk de aktuelle elevene melding fra skolen om at utdanningen ble satt i avbrudd, og at det ikke ville bli undervisning i januar.

Rektor Svein Hykkerud forteller at skolen satte elevene i avbrudd, for at de ikke skulle miste sine rettigheter i forhold til videregående utdanning.

En måned lenger skoletid

– Vi har mast på fylkeskommunen i hele høst for å få til en løsning. Vi har manglet et fullverdig verkstedlokale til disse elevene, og dermed ble vi avskåret fra å gi dem et godt undervisningstilbud, sier Svein Hykkerud. Han forteller at det dreier seg om 14 elever på elektro og tre på linjen for kulde og varme.

– Dette har tatt altfor lang tid, men vi har heldigvis nå fått tak i verkstedlokaler i Rabekkgata. Det skulle vært oppstart 1. februar. På grunn av koronasituasjonen i Moss, ble det utsatt til 3. februar, sier Hykkerud.

– Hva betyr dette for elevene?

– De har mistet en måned med yrkesfagopplæring, og det må de ta igjen i slutten av skoleåret.

– Frykter du at noen elever dropper ut av skolen på grunn av disse utsettelsene?

– Det virker som om dette er motiverte elever, så jeg håper at alle sammen ønsker å stå løpet ut, sier rektor Hykkerud.

Ekstraordinært tilbud

Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, er Siv H. Jacobsen (Ap) fra Moss. Hun er ikke noe glad for den situasjonen elektroelevene ved Malakoff har havnet i. Men understreker at dette dreier seg om en ekstraordinær skoleklasse.

– Dette er elever som skulle hatt lærlingplass, men som i stedet må ha skolegang det siste året. Skolen jobber hardt for å skaffe lærlingplasser, men vi vet aldri hvor mange som faktisk får det. For de elevene som faller utenfor, oppretter vi et tilbud for det tredje året i opplæringen. Antallet vet vi ikke før ut på høsten. Vi har en ambisjon om å ha en læreplassgaranti, men det må sikres et bedre samarbeid med blant annet elektrobransjen for å skaffe flere lærlingplasser, sier Siv H. Jacobsen.

Mer fra Dagsavisen