Viken

Sykefraværet øker mest blant menn – Nav ser sammenheng med ledighetsutviklingen

Andelen mannlige arbeidstakere med legemeldt sykefravær i Øst-Viken har økt fra 3,6 til 3,9 prosent i løpet av det siste året. Selv om kvinner fortsatt er mer sykemeldt enn menn i regionen, har gapet blitt tettere.

I en pressemelding fra Nav Øst-Viken – som dekker Østfold-kommunene, Follo og Romerike – opplyses det at det legemeldte sykefraværet i regionen var på 4,8 prosent i tredje kvartal. Dette er en økning på 0,2 prosentpoeng fra samme periode i fjor.

– Det er verdt å merke seg at det er menn som har størst økning sammenlignet med samme kvartal i fjor, en økning på 0,3 prosentpoeng. Hos kvinner er økningen 0,1 prosentpoeng, heter det i pressemeldingen.

Korona-effekt

Sykefraværsandelen for kvinner i Øst-Viken lå på 5,9 prosent, og for menn på 3,9 prosent. Dette representerer et gap i sykefraværsandelen mellom kjønnene på 2 prosentpoeng, som er tettere enn vanlig for tredje kvartal.

– Koronasituasjonen har rammet menn hardest i arbeidsmarkedet og det er naturlig å se sykefraværet i sammenheng med utviklingen i ledigheten, kommenterer avdelingsdirektør Arne Hæhre ved NAV Arbeidslivssenter Øst-Viken i pressemeldingen.

På landsbasis har sykefraværet økt fra 4,3 prosent i tredje kvartal 2019, til 4,5 prosent i samme periode i år.

###

Infografikk fra Nav Øst-Viken

Bygg og anlegg

Blant yrkesgruppene ses den største økningen i Øst-Viken i den mannsdominerte bygg- og anleggsbransjen, der sykefraværet har økt med 0,6 prosentpoeng til 4,7 prosent fra i fjor til i år.

Likevel er det stadig innen helse- og sosialtjenester at det legemeldte sykefraværet er høyest i regionen, med 6,4 prosent. Dette er et halvt prosentpoeng høyere enn i tredje kvartal i 2019, og anses av Nav som hovedgrunnen til at også den totale andelen sykefravær blant kvinner øker.

Finans- og forsikringsbransjen har hatt den største reduksjonen i sykemeldinger sammenliknet med fjoråret, fra 3,6 til 2,9 prosent.

Ikke overraskende er sykefraværet også betraktelig høyere blant arbeidstakere over 30 år, enn blant de under – 5,1 prosent mot 3,5. Det har samtidig vært en liten økning i begge aldersgrupper i forhold til i 2019, men gapet mellom dem har sakte men sikkert vokst siden 2013.

Les også: Arbeidsledigheten øker igjen, og færre av de ledige er permittert

Store forskjeller

Blant Østfold-kommunene er det en størst økning i andelen sykemeldte i Aremark og Indre Østfold (+1,3 prosent), fulgt av Hvaler og Skiptvet (+1,1).

Skiptvet (6,3 prosent) er også den av Østfold-kommunene som har det høyeste legemeldte sykefraværet i tredje kvartal 2020. Deretter følger Våler (6,1) og Indre Østfold (5,5).

I andre enden av lista finner man nedenfra og oppover Halden (4,7), Fredrikstad (4,8), Hvaler og Marker (begge 4,9).

FAKTA

Legemeldt sykefravær i Østfold-kommunene, tredje kvartal 2020:

  • Skiptvet: 6,3 prosent
  • Våler: 6,1
  • Indre Østfold: 5,5
  • Aremark: 5,3
  • Sarpsborg: 5,2
  • Råde: 5,1
  • Rakkestad: 5,1
  • Moss: 5
  • Marker: 4,9
  • Hvaler: 4,9
  • Fredrikstad: 4,8
  • Halden: 4,7

Mer fra Dagsavisen