Viken

Rekordglad fylkesleder

NAVN I NYHETENE: Renate 
Holm (35) er Østfolds fylkesaksjonsleder
for TV-aksjonen og har akkurat fullført årets 
TV-aksjon, som satte 
innsamlingsrekord.

Årets TV-aksjon gikk til Kirkens Nødhjelp sitt arbeid for å skape varig tilgang til rent vann i åtte marginaliserte land. Kan du oppsummere aksjonen med tre ord?

- Giverglede, engasjement og flotte folk!

Hvordan ble resultatet i forhold til hva du forventet deg?

- Jeg hadde ikke noe mål på forhånd, men jeg håpet at vi ville slå fjoråret, og det gjorde vi! Hva man klarer å samle inn, kommer litt an på saken. Denne saken viste seg å være noe folk engasjerer seg i, og ser alvoret i. Da har vi klart å nå ut med budskapet vårt. Det har vært en veldig vellykket kampanje, også for å nå unge. Den har vært enkel å bruke i undervisning og lett å relatere seg til for alle.

Hva skjer med pengene nå?

- Først skal vi fortsette å telle noen dager til. Det endelig resultatet på landbasis er ikke klart helt ennå. Så viser deg seg nå, når vi har samlet inn så mye som vi har, at vi hjelpe enda flere enn målet om varig, rent vann til én million mennesker. Kirkens Nødhjelp skal derfor nå legge enda mer jobb i å finne ut hvor vi kan hjelpe til, fortsette med de påbegynte prosjektene og starte nye.

Hvordan kan folk følge med på resultatene?

- De vil ligge ute på blimed.no, som nok blir hyppigst oppdatert nå i begynnelsen. Tv-aksjonen.no er også operativ hele året, så der kan man også følge med. I tillegg har man selvsagt Kirkens Nødhjelp sine egne sider.

Østfoldingene ligger omtrent en 10-er under det som er landsgjennomsnittet for pengebidrag per person. Hva tenker du om det?

- Jeg tenker at Østfold ikke har helt det samme næringslivet som andre fylker. Men østfoldingene har gitt mer på bøssene enn noen gang - det er vi kjempefornøyde med. Vi er «happy» for alt vi får!

Hva skal du bruke tida på framover?

- Nå skal vi ha noen uker med evaluering, og så noen uker fri. Deretter setter vi i gang med neste års prosjekt, som går til Regnskogfondet. Det er den første miljøorganisasjonen som får TV-aksjonen, så det tror jeg blir en veldig spennende kampanje.

Hvilken bok har betydd mest 
for deg?

- «Øya» av Victoria Hislop. Jeg har et veldig godt forhold til Kreta, så det er en bok som er veldig gjev for meg.

Hva gjør deg lykkelig?

- Hverdagslykke - i form av barna, mannen min og familien.

Hvem var din barndomshelt?

- Mammaen min. Jeg ser veldig opp til henne. Hun er en sterk og rettferdig person med stort engasjement. Jeg har lært mye av mamma om det å engasjere seg.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- At jeg til tider stresser litt vel mye. Jeg vil gjerne rekke over alt og være over alt, og kunne nok hatt godt av å sette ned tempoet av og til.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Det skal i hvert fall ikke stå i avisen! He, he.

Hva er du villig til å gå i 
demonstrasjonstog for?

- Humanitære saker, uten tvil.

Er det noe du angrer på?

- Ja, men jeg ser meg sjelden tilbake.

Hvem ville du helst stått fast 
i heisen med?

- Akkurat nå er det Aksel Hennie. Jeg er innmari imponert over jobben han gjorde for TV-aksjonen.

hanna.sommerstad@dagsavisen.no