Våler

Genetisk viktig ulvepar har fått valper

Ulveparet som i januar ble bedøvet og deretter flyttet fra Deisjøreviret i Østerdalen til Våler i Viken, har nå fått valper.

[object Object]

Årsaken til flyttingen er at ulveparet anses som genetisk viktig, og at myndighetene ville unngå at de ble skutt under lisensjakten.

Hannulven er nemlig en krysning av en finsk-russisk ulv og dermed viktig for å redusere problemet med innavl i den norske ulvebestanden.

Nå bekrefter Miljødirektoratet at flyttingen har vært en suksess, og at paret har fått valper.

– Ut fra informasjonen vi har, er vi sikre på at tispa har født, men vi vet ennå ikke noe om størrelsen på kullet, sier seksjonsleder Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet.

Også miljøministeren er fornøyd og mener flyttingen av ulveparet har vært en suksess.

– Det er veldig viktig at ulv fra Finland og Russland lykkes i å spre sine gener i den skandinaviske ulvebestanden. Den høye graden av innavl er en alvorlig trussel for ulven i Norge og Sverige. Formålet med å ta vare på slike individer er nettopp at de skal formere seg. At ulveparet nå har slått seg ned i ulvesona og fått valper, er derfor svært gledelig, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Deisjøparet har slått seg ned i et område nord for E18 og øst for Glomma, innenfor ulvesonen. Størsteparten av reviret er i Aurskog-Høland kommune, men det berører også Indre Østfold, Marker og Nes kommuner.

(©NTB)