Våler

Våler-mann deltok på arrangement til koronafornekter

Mannen var én av et ukjent antall personer som deltok på arrangementet til avdøde Hans Kristian Gaarder i Gran kommune. Så langt har en rekke nærkontakter testet positivt for covid-19 etter sammenkomsten, deriblant en person fra Moss.

Helgen 26. og 27. mars inviterte Hans Kristian Gaarder til foredrag og workshop på sin egen eiendom. Gaarder var en sentral skikkelse i det konspiratoriske nettstedet Nyhetsspeilet og en åpen koronafornekter. Tirsdag forrige uke ble han funnet død i sitt eget hjem. En test i etterkant av dødsfallet fastslo at han hadde covid-19. Også en kvinne i 70-årene som deltok på arrangementet er bekreftet død med covid-19. Hun var hjemmehørende i Gran.

Ifølge Are Løken, kommuneoverlege i Gran, deltok også en eldre mann fra Våler i Østfold på arrangementet.

– Vi har varslet hjemkommunen om at han var der, forteller Løken.

Smitte i Moss kan knyttes til arrangementet

Rune Davidsen, kommuneoverlege i Våler, kjente ikke til saken da vi kontaktet ham mandag. Det gjorde heller ikke ordfører Reidar Kaabbel. Etter å ha undersøkt saken nærmere, bekreftet ordføreren tirsdag kveld at kommunen ble varslet av Gran.

– Meldingen er fulgt opp av vårt smittesporingsteam på vanlig måte og er nå avsluttet, forteller han.

Minst ett smittetilfelle i Moss kan knyttes tilbake til arrangementet i Gran.

– Vi kan bekrefte et smittetilfelle i Moss som kan spores tilbake til denne smittekilden, men vi er ikke kjent med at mossinger har vært til stede på arrangementet, sier Vibeke Weibell Eliassen, kommunikasjonsrådgiver i Moss kommune.

Flere kommuner kartlegger nærkontakter

Smittesporingsteam i seks kommuner på Østlandet jobber nå med å kartlegge smitten i tilknytning arrangementet i Gran: Gran, Jevnaker, Oslo, Asker, Våler og Moss, ifølge NRK.

– Vi vet at det er en del sekundærtilfeller. I sum regner vi med at det er et sted mellom sju og ni personer som har testet positivt etter dette arrangementet. Tallet er usikkert, fordi den videre undersøkelsen av smittetilfellene pågår i hjemkommunene, sier kommuneoverlege Løken.

Tallet er også usikkert, da det har vært krevende å få deltakerne til å dele opplysninger. Det gjør smittesporingen vanskelig.

Anmeldt til politiet

Det er også ukjent hvor mange personer som faktisk deltok på arrangementet. Våler-mannen har ifølge Løken sagt at det var anslagsvis 7–8 deltakere der.

– Vi har ingen øvrige opplysninger om antall, sier kommuneoverlegen.

De gjeldende koronaforskriftene, da som nå, sier blant annet at alle bør unngå reiser som ikke er nødvendige. I tillegg var det forbudt å delta på arrangementer på det tidspunktet.

– Rådmannen i Gran er nå i ferd med å anmelde ulovlig deltakelse på dette arrangementet, sa kommuneoverlegen til Dagsavisen mandag.

Senere kunne politiet bekrefte at de har mottatt en anmeldelse fra Gran kommune om brudd på smittevernreglene knyttet til to arrangementer, og at de undersøker saken.

– Vi vil nå gjøre innledende undersøkelser for å se om det er grunnlag for videre etterforskning, sier etterforskningsleder Heidi Fuglehaug i en pressemelding, ifølge NTB.