Råde

– Dette er det sikreste vårtegnet i Råde

– Det skjer hvert år, sier rektor Jan Gunnar Hansen ved Råde ungdomsskole om hærverk og manglende kanoer. Nå er skoleelevene fortvilet over at kanotilbudet begrenses som følge av ugjerningene.

Bilde 1 av 4

At kanohuset ved Råde ungdomsskole blir utsatt for hærverk, er ikke noe nytt. Både elevene ved skolen og representanter for Råde kommune er fortvilet over at ikke kanohuset får stå i fred.

Det er ungdomsskolen som blir sittende med de årlige reparasjonene, og nå vet de ikke hvor lenge de skal prøve å fortsette.

– Kanohuset har stått der fra før min tid, sier rektor Jan Gunnar Hansen ved skolen.

– Sikkert femten, seksten år. At kanohuset er ramponert og vi går rundt og leter etter kanoer er det sikreste vårtegnet i Råde.

(Saken fortsetter under bildet)

Lærer Espen Andersen (til høyre) viser elevene Kine Marie Oshaug (til venstre), Sindre Enger Olsen, Ina Hovind Kjellingtveit og Madelen Celand Sawén hvordan det gjøres. Kanotimene er en tradisjon ved Råde ungdomsskole, som ligger rett ved Amundbukta badestrand. Foto: Gry Catinka Wold

Fyllekjører med kano

Kanohuset ligger noen hundre meter nedenfor Råde ungdomsskole, ved badeplassen Amundsbukta. Lærer ved skolen, Morten Odenbratt, sier at hærverket oppstår fordi folk vil ha tak i kanoene og ta dem i bruk på vannet.

– Det er tråkig. Vi låner ut og leier ut kanoer hver sommer, det er et tilbud elevene styrer med. Men hvis vi til slutt ikke har kanoer igjen, får de ikke dette tilbudet. Vi har mistet fire kanoer nå, det merkes, og det er ungdommene det går ut over.

For selv om ikke noe er bestemt, er signalene fra både skolen og fra kommunen, at tilbudet om kanoutleie kan bli slutt hvis ikke kanohuset får stå i fred.

Hvem tror du står bak hærverket?

– Jeg vet ikke. Men vi hører fra folk i området at det er fyllefester her nede, og når det lir utpå kveld, er det sikkert noen som vil ta seg en kanotur. Da bryter de seg inn, og bare tar kanoene. Noen ganger kommer kanoene tilbake, andre ganger ikke.

(Saken fortsetter under bildet)

– Her har de til og med sparket inn hele lemmen, sier lærer Morten Odenbratt.

– Her har de til og med sparket inn hele lemmen, sier lærer Morten Odenbratt. Foto: Gry Catinka Wold

– Dumt med dårlig tilbud

Elevene som er ute på kanodag synes det er kjedelig å komme til et ødelagt kanohus og manglende kanoer. Det er også noen som bekymrer seg for at det er gjort skade på selve kanoene. Men alle er hele, og flyter godt når de sjøsettes i Amundbukta denne forsommerdagen.

– Vi ønsker oss at det var bedre sikkerhet her, sier Celina Ingebretsen (14).

– Kanskje lærerne skjønner at det er bra hvis vi er her nede mer, at vi kan bruke det mer. For eksempel vil vi gjerne få lov til å være her i storefri, det er jo bare noen hundre meter fra skolen, sier Ida Kolstad (14).

– Det er dumt at det er hærverk her. De bør gjøre sånn at det ikke bare er å ta kanoene. Det er kjedelig for de yngre, når de ikke får gjøre som oss og dra på kanotur, sier Siver Wold Åsli (13).

(Saken fortsetter under bildet)

– Vi skulle gjerne vært her nede oftere. Det kunne kanskje gjort at det ikke var så ofte hærverk, sier elevene Ida Kolstad (til venstre), Sivert Wold Åsli og Celina Ingebretsen.

– Vi skulle gjerne vært her nede oftere. Det kunne kanskje gjort at det ikke var så ofte hærverk, sier elevene Ida Kolstad (til venstre), Sivert Wold Åsli og Celina Ingebretsen. Foto: Gry Catinka Wold

Reparasjoner på timeplanen

I et innlegg på Facebook-gruppa Oppslagstavla i Råde, deles det sukk og fortvilelse over kanohusets sørgelige tilstand.

«Vi som jobber på ungdomsskolen har reparert kanohuset MANGE ganger, hver gang tar det kort tid før det gjøres hærverk igjen og igjen. Utrolig synd og tidkrevende for oss. Det er stjålet 4 kanoer, som fortsatt er borte. Vi hadde 12, vi har 8 igjen, disse brukes på kanoturer for våre elever og av andre privatpersoner som leier, et fantastisk tilbud, men som dessverre blir ødelagt av noen 😢 Vi skal se på det til uken, og håper vi kan sikre det enda bedre, så ungdommene og vokse fortsatt får tilbudet.», kommenterer miljøarbeider ved skolen, Kenneth Marjavara, i et hjertesukk.

Foreløpig er det ingen som vet hvem som ramponerer kanohuset hvert år. På Facebook mener de fleste at det er ungdommer som ødelegger huset. Det tror ikke miljøarbeider Marjavara noe på.

«OG elevene ved ungdomsskolen har også bygget gapahuken med midler fra stiftelser, håper dette får stå i fred, men ser at også der er det søppel og rot etter folk som ikke klarer å skjønne hva det å ferdes i natur betyr 😡 Vi prøver å holde vedlikehold, men både elever og voksne på skolen har begrenset tid til dette, som de fleste skjønner.», skriver han.

– Det kan nesten høres ut som dere har reparasjoner av kanohuset på timeplanen?

– Ja, det har vi. Elevene som har natur og friluft som valgfag har både reparert kanohuset, og bygget en gapahuk litt lenger bort. Den får heldivis stå i fred, sier lærer Odenbratt.

Teknisk usikre

I teknisk etat er det Lars-Oskar Ørmen som er fagansvarlig for drift og vedlikehold av kommunens byggmasse. Han bekrefter at kanohuset har vært utsatt for hærverk gjentatte ganger.

– Har dere vurdert tiltak for å sikre kanohuset?

– Det ligger så avsides at kameraer og overvåkning vil koste for mye å investere i, sier han.

– På Facebook er det en som foreslår viltkamera?

– Det er nok ikke lov. Ellers hadde det vært en rimelig løsning.

Han sier at de er usikre på hvordan det blir med videre drift av kanohuset, ettersom det mer eller mindre konstant gjøres hærverk der.

– Men vi må se på om vi ikke kan finne en annen løsning for å sikre kanoene bedre.

Mer fra Dagsavisen