Moss

Designet på Mossekofta er besluttet

I forbindelse med byjubileet har det, i samarbeid med Husfliden, blitt produsert en «Mossekofte».

Gjennom samarbeid mellom Moss2020, Husfliden og privat engasjement har det blitt produsert en såkalt Mossekofte. Og symbolikken på kofta er konsoliderende.

Vinner kåret

Designet på Mossekofta har blitt bestemt gjennom en konkurranse hvor det var syv kandidater. Nå er resultatet klart, og vinneren er Reidun Wilhelmsens forslag.

Det er Bente Tegneby, daglig leder på Norsk Flid Husfliden Moss, som har stått i bresjen for prosjektet.

– Ideen om å produsere en Mossekofte kom egentlig fra Moss2020. Vi syntes det var spennende, og bestemte oss for å forsøke å skape litt engasjement rundt valg av design, forteller hun.

De syv forslagene hang derfor i Husflidens butikkvinduer en god stund. Deretter ble det arrangert en avstemning med jury. Juryen omfattet tre ansatte fra Husfliden og to representanter fra kommunen.

Allsidig symbolikk

Vinneren av konkurransen ble trukket i går. Det var Reidun Wilhelmsen – som opprinnelig er fra Råde, men har bodd i Moss i over 40 år – som gikk av med seieren.

– Designet på vinnerkofta er tidløs siden det ikke står årstall noe sted. Dessuten er det en rekke fine symboler som er tett tilknyttet Moss’ identitet. I tillegg er det en ganske enkelt oppgave å strikke kofta selv. Disse tre faktorene bidro til at denne kofta stakk av med seieren, poengterer Tegneby.

Øverst på kofta er Moss’ nye kommunevåpen brodert inn, nemlig gullsporen. Gullsporen er datert til vikingtiden, og ble funnet på gården Rød ved Værne kloster i Rygge i 1872.

Under sporen er Bytårnet avbildet. Tårnet er, i likhet med Moss by, også jubilant i år. Det er 100 år siden tårnet på høyden ved Skarmyra ble ferdigstilt.

Vinneren er selv veldig glad i å sykle, og hun håper at Moss by i fremtiden skal bli enda mer sykkelvennlig. Derfor valgte hun å brodere inn en sykkel.

Nederst på kofta pryder den kjente Mossekråka. Wilhelmsen har dermed på diplomatisk vis inkludert både det tidligere og nåværende våpenskjoldet til Moss kommune. Valget av våpenskjold til den nye storkommunen skapte, som kjent, stor debatt da sammenslåingen av Moss og Rygge kommune skulle gjennomføres ved årsskiftet.

Stort engasjement

Konkurransen ble utlyst på Facebook i oktober i fjor. De som bidro var nødt til å strikke kofta selv, og levere sitt bidrag i mars i år.

– Vi håpet i utgangspunktet på fem bidrag, så vi ble glade da syv personer tok seg tid til å strikke sine egne kofter. Alle kandidatene var fine på sine måter, og nå er det bare å gratulere vinneren med et vakkert sluttresultat, avslutter Tegneby.

Mer fra Dagsavisen