Moss

Gjør hobby til levebrød

MOSS: Fra en hytte med strå på taket i Dorset i England, skaper mat- og livsstilsfotograf Marte Marie Forsberg (35) fra Moss vann i munnen hos sine over 200.000 følgere på bildedelingstjenesten Instagram.

Forsberg er kledd i klassisk sort og hvitt. Hun legger notatblokken i vesken og smiler når hun møter oss på Mors kafé i Moss. Omtrent én gang annenhver måned tar jobben henne til Norge. Da legger hun inn en ekstra dag hjemme hos foreldrene på Reier. Det er fristedet hennes, og sjøen gir henne ro.

- Det er helt nødvendig når livet er så hektisk som det er, sier Forsberg.

Til vanlig, hvis det egentlig finnes noe «vanlig» i hennes liv, bor hun i en liten hytte med strå på taket, i den engelske landsbyen Dorset. Fra det hun gjerne omtaler som «#myenglishcottage», eller «min engelske hytte», for dem som er mindre innsatt i sosiale mediers firkanttast-sjargong, er hun sin egen sjef.

- Jeg elsker å kokkelere og spise!

Forsberg smiler bredt på spørsmål om hvordan hun kom til å bruke livet på å ta bilder av matretter.

Gjennom hennes nettside, «Food for thought», hvor slagordet er «fra gård til gaffel», forteller Forsberg og hennes samarbeidspartnere historier om hvordan maten blir til; helt fra den ligger i jorden, henger på et tre eller rusler rundt i hagen, til den ligger på tallerkenen.

- Hva er egentlig maten vi spiser? Jeg vil formidle historier fra folk jeg møter og oppskrifter jeg blir kjent med. Det er ikke ment belærende, og vi har ikke spesielt fokus på sunnhet. Ren, økologisk og kortreist mat er det viktigste for meg, sier hun.

Snudde krise til gull

Men historien starter lenge før dette. Egentlig startet den kanskje allerede tidlig i barndommen, da Forsberg nysgjerrig fulgte med på mamma, som lagde mat med ingredienser fra egen hage. Men det var ikke før hun ble voksen, hadde studert motedesign i Milano, politikk, økonomi og språk i USA og bosatt seg i California, at savnet etter Norge ble så sterkt at hun tok fram de gamle oppskriftene fra barndommen.

- På den tida datet jeg en fotograf. Vi tok mange bilder av maten jeg lagde, og etter hvert fikk jeg lyst til å stå bak kameraet selv også, forteller Forsberg.

Så kom midtlivskrisen. I en alder av 30 år gjorde Forsberg det slutt med fotografkjæresten, pakket oppskrifter og kamera, og reiste hjem til Moss. Så skrev hun en liste. Tre ting hun elsket i og med livet: Mat, reise og design. Deretter etablerte hun ikke mindre enn tre ulike foretak. Ett hvor hun designet moteklær og smykker, ett reisebyrå og ett frilansfotografbyrå.

Lever pensjonistlivet

Men det var fotografbusinessen som gikk best. Der kunne hun dessuten kombinere alle tre tingene på listen. Og oppdragene begynte å strømme inn. Forsberg fotograferte mote, livsstil og mat, og samarbeidet med en rekke kjente magasiner som norske Maison Mat og Vin, Amerikanske Savour og engelske Digest. Markedsføringen skjer nesten utelukkende via bildedelingstjenesten Instagram, hvor hun også annonserer fotokurs hun holder - i Norge og i utlandet. Og nå blir det kanskje snart et bokprosjekt ut av matnostalgien fra barndommen.

Men selv om Forsberg lever jetsettlivet, reiser verden rundt med kameraet i bagen, blir invitert på motevisninger og fasjonable restauranter, er det egentlig det stille og rolige livet hun liker best. I den grad hun har noen fritid, tilbringer hun den aller helst sammen med den aldrende befolkningen i Dorset, hvor hun også synger i et åpent kor i rådhuset, fisker med pensjonistkamerater og rusler turer i skogen. Helst i regn og tåke.

- Jeg drømmer om et lite hus nærmere den engelske kysten. Der vil jeg ha høner som legger egg, og kanskje et par griser. Jeg vil lage mat fra egen hage og bare være stille med mine egne tanker, sier hun.

- Jeg tror egentlig at jeg bare vil leve i et ekko av min egen barndom.