Fra retten

Ber om at 81-åring dømmes til over 13 års fengsel for drap på kona

Aktor mener det var et kraftig raserianfall som utløste drapshandlingen.

Anne Christine Stoltz Wennersten (til høyre) er aktor i saken. Hun stilte en rekke spørsmål under tiltaltes forklaring, blant annet om hvordan han visste at det hadde blitt brukt en kjøttøks under drapshandlingen, hvis han ikke husket den og øksen ikke var synlig på åstedet.

Den 81 år gamle mannen fra Moss er tiltalt for å ha drept kona med minst 60 stikk fra både en kjøttøks og samekniv.

– Drapet fremstår som svært brutalt. Det vitner om et raseri og en frustrasjon som er vanskelig å forstå. Tiltalte må ha hentet fram helt uante krefter, sa aktor Anne Christine Stoltz Wennersten under hennes sluttprosedyre i Søndre Østfold tingrett fredag.

Hun mente drapet var forsettlig (altså at det er begått med vilje, men ikke var planlagt), og ba om at mannen dømmes til fengsel i 13 år og 6 måneder. Mannen har allerede sittet 323 dager i varetekt, noe som vil bli trukket fra straffen tingretten til slutt lander på.

– Det er ikke formildende at tiltalte er så gammel som han er, mente aktor.

Bistandsadvokaten til de etterlatte la også ned påstand om at mannen fradømmes retten til å motta arv fra kona.

Var ikke psykotisk

81-åringen har hele tiden hevdet at han ikke husker noe fra selve hendelsen. Dette mener de sakkyndige, psykologspesialist Tor Petter Sætre Langlo og psykiater Audun Møller, ikke har noen medisinsk forklaring. I stedet må hukommelsestapet skyldes selvforsynt rus, fortrengninger eller andre taktiske årsaker.

Deres konklusjon er at tiltalte ikke var psykotisk under gjerningsøyeblikket og er strafferettslig tilregnelig.

Mannen var alene i leiligheten da kona ble drept 18. august i fjor. I en nødsamtale kort tid etter hendelsen forteller han operatøren at han har drept kona. Her kan du lese deler av loggen fra nødsamtalen.

– Det er ingen tvil om at tiltalte er rett gjerningsperson, mener aktor.

En kvinne ble i august i fjor drept i sin bolig i Glassverket i Moss. Nå er ektemannen hennes tiltalt for drapet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB