Fra retten

Tiltalt for 55 lovbrudd

En 33 år gammel mossing har ventet i snart ett år på å bli dømt eller frikjent for en rekke saker. I mellomtiden skal han ha begått flere nye lovbrudd.

Mannen ble satt under tiltale for en rekke alvorlige lovbrudd av statsadvokatene i Oslo den 13. desember 2013.

30. november i år kom en ny tiltale, denne gang fra politimesteren i Østfold. Begge skal opp i Moss tingrett 2. februar neste år.

 

Kjenning av politiet

Mannens forsvarer, advokat Bjørn Haugen, forklarer at årsaken til at det har tatt så lang tid er fordi det har blitt valgt å samle sakene for å ta «alt i ett».

Ifølge forsvareren har mannen foreløpig ikke tatt stilling til hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet.

- Jeg har snakket med han, men vi har ikke kommet så langt ennå, forteller Haugen.

Mannen er tidligere straffedømt, men sitter i dag ikke i fengsel.

- Det er ikke å ta i å si at han er en kjenning av politiet, sier advokaten.

Politiadvokat Jon Granrud, som representerer påtalemyndigheten, var ikke tilgjengelig for en kommentar i går.

 

Slått med hammer

I den første tiltalen datert 2013 kommer det fram at mossingen skal ha begått hele 43 lovbrudd, fordelt på 13 straffelover. Dette inkluderer et grovt tyveri som skjedde så langt tilbake som i september 2012. Ifølge tiltalen skal han ha ranet til seg en PC, TV og mobiltelefon. Dette ved å true eieren og slå ham med en hammer, samt å skjære i stykker eierens T-skjorte med en kniv.

Han står også tiltalt for å ha stjålet en lang rekke post adressert til helt andre personer. I tillegg utga han seg for å være andre personer, både for å hente post, men også for å opprette bankkort og andre kundekort. Disse skal han ha brukt til å kjøpe seg forskjellige varer, både i person og på nettet.

Videre er det en lang rekke saker der mannen står tiltalt for bruk og oppbevaring av mindre mengder narkotika, samt brudd på forskjellige paragrafer i trafikkloven.

 

NAV-trussel

I begynnelsen av november 2012, altså for over to år siden, ringte han ifølge samme tiltale til Nav Moss, i forbindelse med at han skulle ha utbetalt sosialstønad.

- Han sa to ganger under samtalen «Jeg skal ta med øksa, for det pleier å hjelpe», ifølge tiltalen.

Det førte til en væpnet politiaksjon, før mannen ble pågrepet i sitt eget hjem.

 

Sprayet med gass

I den nyere tiltalen fra politimesteren i Østfold, datert 30. september i år, står han tiltalt for «bare» 12 lovbrudd. Disse har skjedd i perioden mai til september i år.

Denne gang gjelder det hovedsakelig en rekke tyverier av både kontanter og gjenstander. I tillegg gjelder det en alvorlig trussel 1. september. Da skal han ha truet en kvinne med at han skulle brenne eller på en annen måte skade henne. Samme dag og på samme sted i Moss skal han ha slått til en mann i ansiktet med knyttneven.

Tidligere i sommer brukte han også handling framfor ord, ifølge tiltalen. Da skal han ha slått og/eller sparket en annen kvinne flere ganger og sprayet henne med brennbar gass.

Det er satt av fire hele dager til hovedforhandlingene i Moss tingrett. Mannens forsvarer tør ikke spå nå hva slags straff han kan få.