Nyheter

26 unge talenter fra Østfold nominert til Drømmestipendet 2023

Kan få 30.000 kroner og en karriereboost.

Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken kom vi i skade for å kun liste opp 11 av de 26 nominerte kandidatene fra Østfold. Saken er nå oppdatert med alle navnene.

555 unge kunst- og kulturutøvere fra hele landet fikk sine søknader til Drømmestipendet 2023 godkjent av utdelerne Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping i fjor. Nå har hele 470 av dem blitt nominert til å få stipendet.

Stipendet deles ut i kategoriene dans, musikk, sirkus, skapende skriving, teater, visuell kunst og åpen klasse. Foruten 30.000 kroner får de 50 vinnerne en oppmerksomhet rundt arbeidet deres, som kan være med på å gi dem nye oppdrag og realisere drømmer.

Stipendordningen ble etablert i 2004, og siden den gang har en lang rekke unge kunst- og kulturutøvere mottatt stipendet. Blant disse finner man blant annet Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

Dette er de nominerte

Blant årets nominerte er 26 fra Østfold:

Terese Kristine Pedersen (18) fra Sarpsborg

Terese Kristine Pedersen (18).

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har elsket å tegne så lenge hun kan huske. Tegner for det meste portretter og blir inspirert av mennesker. Drømmer om å leve av tegningene hennes og få dem utstilt rundt omkring i verden. Vil reise jorden rundt for å møte nye mennesker og finne nye motiver.

Thea Marlene (22) fra Hvaler

Thea Marlene (22).

Er nominert i kategorien Musikk.

Er produsent, låtskriver og artist. Begynte å produsere allerede som 14-åring. Drømmer om å leve av musikk som produsent og ha et eget studio. Mener det er for få kvinnelige musikkprodusenter i Norge i dag, noe hun vil gjøre noe med. Ønsker å være et forbilde for andre.

Tine Sofie Larsson (21) fra Moss

Tine Sofie Larsson (21).

Er nominert i kategorien Musikk.

Har spilt fiolin siden hun var åtte år. Studerer for tiden i Stavanger, hvor hun går andre året på bachelor i utøvende klassisk fiolin. Har også bakgrunn i sang, piano og teater. Drømmer om å bli ansatt som orkestermusiker i Norge. Har også en drøm om å dra til Tibet, som hun besøkte i 2017, for å spille musikk for barn og andre som lever i fattigdom.

Tuva Westgaard Berglund (21) fra Fredrikstad

Tuva Westgaard Berglund (21).

Er nominert i kategorien Dans.

Har danset omtrent så lenge som hun har gått. Har utviklet en fascinasjon for hvordan kroppsspråk og bevegelse kan være verktøy for å uttrykke følelser og opplevelser, når ord ikke strekker til. Drømmer om å bidra til å gjøre dans til en kunstform som føles tilgjengelig for alle. Mener dans er et undervurdert felt i dag, og mener en av de beste måtene å løfte det på er å introdusere dans for barn og unge på lik linje med idrett og musikk.

Julie Madelen Vestby (19) fra Sarpsborg

Julie Madelen Vestby (19).

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har lenge drevet med idrett, men måtte stoppe da hun ble syk og fikk ME. Fant da glede i å tegne i stedet. Liker å tegne etter bilder og å tegne så realistisk og med så mange detaljer som mulig. Drømmer om å stille ut tegningene sine – og se dem på veggen hjemme hos andre.

Julie Mjønes (23) fra Sarpsborg

Julie Mjønes (23).

Er nominert i kategorien Dans.

Ble besatt av ballett etter å ha startet med dette på Sarpsborg kulturskole i en alder av sju år. Studerte jazzdans med pedagogikk ved Norges dansehøyskole og har vært innom Balettakademien i Stockholm. Drømmer om å være en inspirasjonskilde for unge, som vurderer å bli dansere.

Rebekka Teigen (23) fra Indre Østfold

Rebekka Teigen (23).

Er nominert i kategorien Musikk.

Er en artist og låtskriver fra Mysen. Lager og skriver musikk på både norsk og engelsk, særlig innenfor pop-sjangeren (indiepop, synthpop, dreamypop, dancepop). Drømmer om å kunne leve av dette. Slipper hennes første EP våren 2023, og ønsker i den anledning å sette opp en konsert med bandet hennes på en større scene i Oslo.

Kaja Linéa Braaten Ramdal (21) fra Halden

Kaja Linéa Braaten Ramdal (21).

Er nominert i kategorien Musikk.

Begynte å skrive låter som 12-åring. Er opptatt av det ærlige, sårbare, jordnære og upolerte uttrykket i musikken. Drømmer om å kunne gi ut sin egen musikk og reise rundt for å spille den for andre. Ønsker å ta det neste skrittet mot å nå det målet.

Marie Synnøve Skagemo (22) fra Fredrikstad

Marie Synnøve Skagemo (22).

Er nominert i kategorien Musikk.

Musikk har alltid spilt en sentral rolle i livet hennes. På Viken Musikkfolkehøyskole fant hun ut at det var låtskriving hun brant for. Drømmer om å inspirere andre og få andre til å kjenne seg igjen i ordene fra tekstene hennes. Mener den norske popmusikken blomstrer, en blomstring hun vil være med på å dyrke videre.

Mariell Sørensen (21) fra Moss

Mariell Sørensen (21).

Er nominert i kategorien Teater.

Går siste år på NORD Dramatic Arts, med bachelor i Teaterproduksjon og skuespillerfag. Har en fortid fra Teaterkråkene og A.P.P.L.A.U.S i Moss. Har også stor interesse for dans. Drømmer om å ta teater-workshops over hele verden, for utvikle ferdighetene hennes og skape nye bekjentskaper slik at hun kan jobbe internasjonalt. Vil lage egne produksjoner i framtida.

Marte Fosse (18) fra Moss

Marte Fosse (18).

Er nominert i kategorien Skapende skriving.

Går siste året på musikklinja på Kirkeparken videregående skole. Har vært innom flere instrumenter og teatergrupper, men fant til slutt kjærligheten i skrivekunst. Drømmer om å gi ut bøker, skrive manus og skape banebrytende serier. Men først ønsker hun å lære mer om det å skrive, og å studere til både å bli forfatter og manusforfatter.

November Skutle (21) fra Fredrikstad

November Skutle (21).

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har vært helt oppslukt i å ta bilder helt siden barndommen. Er nå stipendiat og går andre år med Analog foto på Fana folkehøgskule. Er ikke-binær og ønsker å dele deres opplevelser og erfaringer med andre. Håper at bildene deres kan skape interesse, forståelse og debatt. Drømmer om å stille ut bilder utendørs og få folk til å starte samtaler om tabubelagte temaer – og være med på å normalisere dem.

Niklas Lyngfoss (20) fra Fredrikstad

Niklas Lyngfoss (20).

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har vært veldig engasjert i både film og foto siden ungdomsskolen. Liker å ta bilde av personer som driver med ting han selv har hatt interesse av, som fotball og musikk. Drømmer om å reise verden rundt og være konsertfotograf og videograf for en kjent artist, samtidig som at han kan fotografere folk og ting i byene han besøker.

Odin Reino Trolltun (23) fra Moss

Odin Reino Trolltun (23).

Er nominert i kategorien Teater.

Kommer egentlig fra Våler, men har drevet med teater i nabokommunen Moss i sju år. Er egentlig utdannet som barn- og ungdomsarbeider, men ønsker å starte på en teaterutdanning neste høst. Interessen ble skapt da han så musikalen Blodsbrødre på teater i Moss. Drømmen er å dra til England for å se samme stykke, med profesjonelle skuespillere og musikere, og bli inspirert av dette.

Sigrid Brekke (23) fra Fredrikstad

Sigrid Brekke (23).

Er nominert i kategorien Skapende skriving.

Er glad i alt som krever kreativitet, som musikk, teater, visuell kunst eller dikting. Skapende skriving er dog det som har tatt størst plass i livet hennes. Ønsker å leve av å kunne skrive og illustrere barnebøker, men mest av alt å leve i et samfunn der kunstnere har en helt sentral plass og at kreativitet feires.

Hans Helgesen Ringstad (21) fra Moss

Hans Helgesen Ringstad (21) fra Moss, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Teater.

Ringstad studerer musikkteater på Høyskolen Kristiania, hvor han utdanner seg til å bli musikalartist. Er sanger innenfor stemmegruppen baryton. Drømmer om å stå på de største scenene i verden, fremføre de største klassikerne og bevege et publikum.

Julie-Fredrike Eng Ulfeng (20) fra Fredrikstad

Julie-Fredrike Eng Ulfeng (20) fra Fredrikstad, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har kunst som sin store lidenskap. Tegner figurativt. Er glad i dyr, noe som gjenspeiles i bildene hennes. Studerer psykologi, og følelser er også noe hun spiller på i kunsten. Har en drøm om å kunne leve av kunsten.

Felix Falck-Næss (23) fra Fredrikstad

Felix Falck-Næss (23) fra Fredrikstad, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Har studert fotografi i London, hvor han nå bor og jobber med ulike prosjekter. Startet med foto på videregående, da han gikk på linja medier og kommunikasjon i hjembyen Fredrikstad. Anser seg selv som en stor fotonerd. Drømmer om å ha store utstillinger eller bøker om prosjekter, både i Norge og utenlands.

Henrik Granli Øieroset (22) fra Fredrikstad

Henrik Granli Øieroset (22) fra Fredrikstad, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Musikk.

Vokste opp i en familie hvor musikk var en del av hverdagen. Går nå på hans siste studieår ved Berklee College of Music i Boston, hvor han tar en bachelor i musikk innen to retninger: Guitar Performance og Music Production & Engineering. Drømmer om å spille inn og leve av musikk i byer som New York, Nashville og Los Angeles. Vil være med på å utforme fremtidens musikk og utvikle teknikker for hvordan lyd blir lært bort i fremtiden.

Henrik Aasgaard Sortland (23) fra Fredrikstad

Henrik Aasgaard Sortland (23) fra Fredrikstad, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Skapende skriving.

Studerer lektorutdanning i nordisk språk og litteratur og sosiologi, med fordypning i nordisk litteratur, ved NTNU i Trondheim. Ved siden av studiene jobber han som teatervert ved Trøndelag Teater. Elsker å uttrykke seg kreativt gjennom skriving og teater. Har en overordnet drøm om å bli en utgitt forfatter.

Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen (25) fra Halden

Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen (25) fra Halden, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Visuell kunst for den animerte kortfilmen «Fanatikere».

Er animasjonsregissør og filmkunstner, med utdanning fra Høgskulen i Volda og ENSAD i Paris. Liker å eksperimentere med forskjellige analoge og digitale teknikker. Har tidligere jobbet med kombinasjoner av stop motion og dataanimasjon, projectionmapping og dans. Inspirert av filosofi, eksistensialisme og personlige kriser. På sikt drømmer hun om å skape et filmstudio.

Anniken Falch Hillestad (23) fra Halden

Anniken Falch Hillestad (23) fra Halden, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Teater.

Flyttet fra Norge til Sverige for to år siden for å begynne på musikalutdanningen ved Balettakademien Göteborg. Brenner for sang og teater. Drømmer om å bli en av de mest ettertraktede musikalartistene i Norge og/eller Sverige. Ønsker å jobbe med store oppgaver innen sang og tekstarbeid, og ser for seg en karriere der hun hele tiden får bryne seg på nye utfordringer og uttrykk.

Ida Sofie Brand (23) fra Halden

Ida Sofie Brand (23) fra Halden, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Skapende skriving.

Studerer Korean Wave Language & Culture på Hadeland folkehøgskole. Skriver romaner og dikt. Liker å jobbe med mye variert, som skriving, keramikk, sying, tegning og maling. Drømmer om å gi ut bøker og inspirere andre med tekstene hennes.

Agnes Olsen (19) fra Indre Østfold

Agnes Olsen (19) fra Indre Østfold, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Er kjole- og draktsyerlærling og ønsker å utvikle seg innenfor sying, da særlig av kostymer. Har alltid vært fascinert av å skape noe nytt og hatt en interesse for scenekunst. Drømmer derfor om å bli kostymesyer og produsere, og senere også designe, kostymer for det hun anser som Norges beste scene: Operaen.

Emma Tanaka Johansen (20) fra Indre Østfold

Emma Tanaka Johansen (20) fra Indre Østfold, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien dans.

Er elev på Hadeland folkehøgskole på K-pop-danselinja. Har en stor lidenskap for dans og ønsker å kunne spre glede gjennom å danse. Drømmer om å leve av dette, gjerne ved å være backupdanser/bakgrunnsdanser sammen med artister. Ønsker å inspirere andre til å finne glede i dans, slik hun selv gjør.

Ida Felicia Ravna Hansen (22) fra Indre Østfold

Ida Felicia Ravna Hansen (22) fra Indre Østfold, nominert til Drømmestipendet 2023.

Er nominert i kategorien Visuell kunst.

Utdanner seg for tiden innen kunst og praktiserer dette på daglig basis. Maler, tar bilder og skriver i sine verk. Har opplevd det å ikke passe inn og vil å hjelpe andre med å oppnå selvrealisering og få en kjærlighet for seg selv og kunst. Drømmer om å se andre oppfylle sine egne drømmer, gjennom hennes arbeid.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Drømmestipendet

  • Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd. Det skal gi unge oppmerksomhet, motivasjon og ikke minst en anerkjennelse for sin kulturaktivitet.
  • Unge kunst- og kulturutøvere mellom 18 og 25 år kan søke på Drømmestipendet.
  • For 2023 har 470 personer blitt nominert.
  • 50 av disse får tildelt hvert sitt drømmestipend, inklusive 30.000 kroner. Til sammen utdeles 1,5 millioner kroner gjennom Drømmestipendet 2023.
  • Vinnerne av Drømmestipendet offentliggjøres 1. februar.

---

Nyeste fra Dagsavisen.no: