Nyheter

Nå har politiet funnet ut hvor disse pengene kom fra

To turgåere fant to millioner kroner skjult i skogen. Nå har politiet klart å oppklare hvilken kriminell handling pengene stammer fra.

Den 24. juli i fjor sommer tok to personer kontakt med politiet og fortalte at de hadde funnet et stort pengebeløp på tur i Mossemarka i Moss kommune.

Politiet startet å etterforske saken, da de mistenkte at pengene stammet fra en kriminell handling. Det hadde de rett i.

Nå har de funnet ut, blant annet takket være tips fra publikum, at pengene stammer fra en gammel sak om omsetning av en stor mengde narkotika.

– Tipset gikk ut på at en navngitt person hadde gjemt pengene i skogen, og at pengene skulle stamme fra omsetning av en stor mengde narkotika i perioden 2006 til 2009 i Østfold, opplyser politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten i Øst politidistrikt.

Knytter pengene til én person

Pengene lå skjult i nærheten av Våpenhula, som motstandsorganisasjonen Milorg brukte til å oppbevare utstyr under 2. verdenskrig.

Pengene lå innbundet i fire pakker. Hver pakke inneholdt 500.000 kroner. Den ene pakken var i en så dårlig forfatning at det ikke var mulig å telle pengene for hånd, men den hadde lignende utseende og vekt som de andre. Derfor gikk politiet ut ifra at den inneholdt samme sum.

Under etterforskningen fikk politiet tilbakemelding fra Norges Bank om at det nøyaktige beløpet på pengene var 1.998.000 kroner.

Som følge av etterforskningen ble en person siktet for grov selvvasking ved å ha skjult kontanter som stammet fra narkotikaomsetning i en periode på over ti år.

– Saken er nå avgjort med en påtaleunnlatelse for grov selvvask og inndragning av hele kontantbeløpet på 1.998.000 kroner, sier politiadvokat Tveten.

Pengene ble funnet i dette hulrommet i nærheten av Våpenhula i Mossemarka, en liten grotte hvor det ble lagret utstyr for motstandsbevegelsen Milorg under andre verdenskrig.

Vil ikke bli straffet

At saken er avgjort med en påtaleunnlatelse betyr at politiet har valgt å ikke tiltale mannen. Det til tross for at politiet mener pengene var hans, i tillegg til at mannen selv har erkjent dette i avhør.

– Vedkommende er allerede straffet for selve omsetningen av narkotikaen. Vi anså at det ikke var behov for noen ytterlige straff, sier Tveten.

Politiet føler seg sikre på at det ikke ligger noen flere penger gjemt i Mossemarka – i hvert fall som kan knyttes til denne saken.

– Dette er alle pengene som er funnet og vi har ikke noen grunn til å tro at det er noe mer penger vi ikke har kontroll på, sier han.

Hadde vi kommet en time senere, ville vi kanskje ikke sett dem.

—  Ole Bisseberg, turgåer

Får finnerlønn

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, antok politiet tidlig i etterforskningen at pengene stammet fra en kriminell handling på Østlandet.

De mente også at pengene hadde ligget i skogen over lang tid.

– Vi har noen gode teorier på akkurat hvor lenge de har ligget der. Vi ønsker ikke å gå inn på noe konkret årstall, men vi mener de har ligget der i hvert fall 8 til 10 år, sa politiadvokat Stian Moltke-Hansen Tveten til Dagsavisen i høst.

Politiet skriver i en pressemelding mandag at de er veldig glade for at finnerne av kontantene tok kontakt med politiet straks de ble klar over hva de hadde funnet. De skriver videre at mennene vil få utbetalt finnerlønn.

– Vi er i ferd med å kontakte de som fant pengene nå, sier Tveten, som legger til at finnerlønnen er på 10 prosent. Det vil si 199.800 kroner.

Hver pakke inneholdt en halv million kroner.

– Kjempespennende

Det var Ole Bisseberg og kompisen hans som gjorde det oppsiktsvekkende pengefunnet i sommer. Han trodde selv at pengene kunne komme fra NOKAS-ranet i Stavanger i 2004, men politiet gikk raskt ut og sa at pengene neppe stammet fra vinningskriminalitet som ran. Nå har de altså konkludert med at de i stedet stammer fra narkosalg.

– Det er litt skuffende, men samtidig er dette fortsatt et kjempespennende utfall, sier Bisseberg.

Han synes det er stas å få finnerlønn, men at det kommer i andre rekke.

– Det blir uansett bare en bonus. Det mest spennende var å finne disse pengene, sier han.

Det var ifølge Bisseberg en ren tilfeldighet.

– Hadde vi kommet en time senere, ville vi kanskje ikke sett dem. Sola pekte akkurat slik at vi så noe som ga gjenskinn inni der. Det vekket nysgjerrigheten vår. Vi hadde også tilfeldigvis med noen lommelykter, fordi vi planla å sjekke ut Våpenhula. Da vi brukte dem, så vi at det lå noen pakker der, forteller han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: