Nyheter

Så mange innbyggere har takket nei til koronavaksine i Moss

Tallene gleder kommuneoverlegen.

Totalt har nå 45 976 personer fått tilbud om koronavaksine i Moss, ifølge kommunen. Dette inkluderer innbyggere fra Våler, som også benytter seg av vaksinesenteret på Moss lufthavn Rygge.

Av disse har 2 850 personer valgt å takke nei til tilbudet. Det utgjør 6,2 prosent, eller omtrent hver 16. innbygger som har fått innkalling.

– Tallene viser at de aller, aller fleste har takket ja til koronavaksine, og det er jeg veldig glad for. De som blir vaksinert blir beskyttet selv og bidrar samtidig til at vi kan åpne samfunnet mer og mer, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Mange har bedt om utsettelse

Ytterligere 1 556 personer har utsatt timen til første dose. Kommuneoverlegen tror de fleste har gjort det på grunn av ferieplaner. Han håper mange av dem vil ta vaksinen snart, men ifølge kommunikasjonsrådgiver Renate Holtet vil neppe alle gjøre det.

– De fleste har utsatt timen fordi det ikke passet, men noen har gjort det flere ganger. Det kan virke som at de ikke tør å si at de ikke vil ha vaksinen, men utsetter den i stedet, forteller hun.

Ifølge henne finnes det ingen begrensning på hvor lenge man kan utsette vaksinen.

– Så lenge vi har doser, vil det være mulig å vaksinere seg, sier hun.

Håper flere sier ja

Kommunen får ingen begrunnelse når personer avviser tilbudet om koronavaksine, men det kan være flere grunner til at noen velger å si nei. Enkelte kan ikke ta vaksinen av helsemessige årsaker, mens andre kan være redde for bieffekter. Det er frivillig å vaksinere seg mot covid-19, men kommuneoverlege Kristian Krogshus håper så mange som mulig velger å gjøre det.

– Jo flere som lar seg vaksinere, jo sterkere blir flokkimmuniteten og jo mindre blir spredningspotensialet i Moss, sier han.

Ifølge Holtet har ikke avviste innkallinger ført til at kommunen har måttet kvitte seg med noen vaksinedoser.

Lavere andel blant utenlandskfødte

Det er store forskjeller mellom hvor mange som velger å vaksinere seg og fødeland.

I aldersgruppen 65 år og eldre har 97 prosent av norskfødte nordmenn fått minst én dose med koronavaksine, ifølge FHI. Lavest andel vaksinerte i denne aldersgruppen er personer født i Litauen. Der har bare litt over halvparten (52 prosent) tatt første dose. Det gjelder dog en svært liten gruppe med mennesker (118 av 227), så sammenligningsgrunnlaget blir noe svakt.

For innbyggere fra Polen, som er den 6. største befolkningsgruppen i FHIs oversikt, har bare 1601 av 2449 personer (65 prosent) i denne aldersgruppen valgt å ta første dose.

Nyeste fra Dagsavisen.no: