Nyheter

Fikk beskjed om at de skulle få færre koronavaksiner: – Vi har ikke bedt om dette

Moss kommune hadde bedt om færre doser, varslet FHI. Men det stemte ikke. Nå beklager FHI feilen og lar de få samme fordeling som før.

Kommunen regner med at alle skal ha fått den første dosen med koronavaksine innen utgangen av juli, men FHIs nyhet ville ha satt en stopper for det. Her fra februar, da Inger Vesstveit var en av de første innbyggerne i aldersgruppen 74 til 84 år som fikk vaksine i Moss.

På mandag publiserte Folkehelseinstituttet (FHI) en pressemelding om at 13 norske kommuner hadde sagt at de ønsker å avbestille nye koronavaksinedoser, slik at de i stedet kan omfordeles til andre steder der behovet er større. Det gjaldt kun doser ment for det første stikket.

Moss var én av kommunene som FHI listet opp, til tross for at kommunen ikke har vært prioritert i den geografiske målrettingen av vaksiner som avsluttes denne uka.

Men i Moss ble nyheten mottatt med overraskelse og undring. Det var nemlig ingen i kommunen som hadde bedt om å avbestille vaksiner.

– Vi har ikke bedt om dette, så her har det skjedd en misforståelse, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Renate Holtet.

– En misforståelse

Tirsdag var kommuneoverlege Kristian Krogshus i dialog med Statsforvalteren i Oslo og Viken, for å få klarhet i hva som hadde skjedd. Dersom kommunen måtte gi fra seg doser, ville de nemlig ikke klart å vaksinere innbyggerne som planlagt.

– Dette var viktig å rette opp i, slik at vi får nok doser til innbyggerne våre, sier kommuneoverlegen til Dagsavisen Moss Dagblad.

Senere på dagen kom svaret fra FHI:

– Her har det nok dessverre sneket seg inn en misforståelse. Jeg kan bekrefte at det ikke er endringer på tidligere formidlet utsending for uke 29. Vi beklager feilen og vil sørge for at den blir rettet opp, skrev Ivar W. Grosvold, seniorrådgiver og innkjøpsansvarlig farmasøyt i FHI, i en e-post til kommunen.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus sier kommunen skal gjøre alt de kan for å unngå en nye smittebølge på høsten.

Gjelder ikke bare Moss

I en e-post til Dagsavisen Moss Dagblad tirsdag kveld forklarer FHI hvordan feilen har skjedd.

– Moss har kommet på listen vår da de har meldt at de vil sitte med overskuddsdoser. De har imidlertid ikke avbestilt/redusert, skriver Grosvold.

I stedet skal kommunen ha bedt om å få bruke overskuddsdosene til dose 2. Det samme gjelder Ullensaker, som også feilaktig ble oppført på FHIs liste over kommuner som ønsker seg færre doser. Dermed gjenstår kun 11 kommuner på FHIs liste: Lier, Sarpsborg, Drammen, Indre Østfold, Råde, Nordre Follo, Eidsvoll, Enebakk, Rakkestad, Fredrikstad og Lørenskog.

Foran skjema

Det betyr at det ikke blir noen endring i antall vaksinedoser som Moss får fremover likevel.

Denne uka vaksineres primært innbyggere fra den siste prioriteringsgruppa (25-39 år). Totalt har det nå blitt satt over 49 000 vaksinedoser i Moss, men det gjenstår fortsatt en del før samtlige har fått det første stikket.

– Vi regner med at alle skal ha fått tilbud om den første dosen i løpet av utgangen av uke 30, sa Krogshus tirsdag.

Dagen etter kommer han med en oppløftende kontrabeskjed:

– Nå ser vi at vi greier det i løpet av uke 29, og vi har i dag gitt Statsforvalteren tilbakemelding om dette.