Nyheter

Foreslår alternativ løsning for tomta kommunen vil bygge robuste boliger på

De tidligere lokalpolitikerne Ebba Rysst og Gudrun Skolt mener det bør bygges omsorgsboliger for eldre i Tverrveien 6.

Moss kommune har begynt å undersøke mulighetene for å etablere nye robuste boliger, som skal huse vanskeligstilte innbyggere med rusproblemer eller psykiske lidelser.

Én av tomtene som vurderes er Tverrveien 6 på Ekholt. Det har skapt stort engasjement i lokalmiljøet. Ekholt Velforening har, blant annet i et debattinnlegg, gitt tydelig uttrykk for at de ikke ønsker seg disse boligene i Tverrveien.

To av dem som har engasjert seg i saken er Ebba Rysst (97) og Gudrun Skolt (88). De to har tidligere representert henholdsvis Høyre og KrF i Rygge kommunestyre, og har fortsatt et engasjement for lokalmiljøet. Begge mener kommunen bør legge bort planene.

– Vi har et ansvar for å ta oss av de eldre i kommunen. Det er stor manko på eldreboliger, sier Skolt.

Allerede et veletablert miljø for eldre

De to kvinnene mener Tverrveien 6 er mye bedre egnet for omsorgsboliger for eldre, da det ligger tett inntil Ekholt Helse- og omsorgssenter (tidligere Ryggeheimen).

– Det ville vært en helt ideell plassering. Det finnes allerede omsorgsboliger rundt omkring der, med sykehjemmet i midten. Mange av de eldre er ute med rullatorene sine i området i dag, sier Rysst.

Hun har samtidig stor forståelse for at kommunen trenger flere robuste boliger.

– Problemet er jo at ingen vil ha dem. Men akkurat den tomta der i Tverrveien er så verdifull med tanke på fremtidens omsorgsboliger, mener hun.

Bengt Olimb, daglig leder i MKEiendom, forteller at det er krevende å finne egnede steder i kommunen hvor det kan plasseres robuste boliger.

Vanskelig å finne tomter: – Folk legger på røret

I dag har Moss 826 kommunale boliger, hvorav 211 er omsorgsboliger. 48 nye omsorgsboliger planlegges å bygges på Grindvold.

Hege Rytter Jakobsen, enhetsleder i enhet barnevern, bolig og inkludering, poengterer at kommunen starter med å se på konkrete behov før de lokaliserer tomter.

– Det er behov for boliger til ulike formål i Moss kommune også i årene som kommer. Disse blir vurdert fortløpende avhengig av behov. Da blir også beliggenhet opp mot funksjonskrav tatt med i vurderingen, sier hun.

Under det forrige møtet i utvalget plan, bygg og teknisk, orienterte Bengt Olimb, daglig leder i MKEiendom, om utfordringene knyttet til å finne tomter til robuste boliger.

– Det er veldig ofte slik at når folk ringer deg og vil selge deg en tomt, og jeg sier hva den skal brukes til, så legger dem på røret. Da har dem ikke lyst til å selge oss en tomt, og i hvert fall ikke leie den ut. Det har vi opplevd flere ganger, sa han under møtet.

Får vi ikke godkjent disse tomtene er vi litt usikre på hva vi gjør.

—  Bengt Olimb, MKEiendom

Trenger dobbelt så mange robuste boliger

Det kommunale eiendomsforetaket fikk i 2019 i oppdrag å skaffe åtte robuste boenheter. De skulle plasseres parvis på fire tomter. Fortsatt er ingen på plass.

Rundt 50–60 tomter i kommunen har blitt vurdert. Igjen står fire alternativer: Tverrveien 6, Kroken 1, Patterødveien 24 og Parkveien 27. Patterødveien 24 og Parkveien 27 har blitt klaget inn til Statsforvalteren, så de ligger foreløpig på vent. Det er de to førstnevnte som politikerne nå skal drøfte. Det vil også bli sendt ut nabovarsler og holdt informasjonsmøter med innbyggerne i en senere fase av prosessen.

Ifølge MKEiendom er det reelle behovet nærmere det dobbelte av hva man utreder nå, altså 16 nye robuste boliger i Moss.

– Får vi ikke godkjent disse tomtene er vi litt usikre på hva vi gjør. Da må vi nok selge boenhetene til en annen kommune, sa Olimb til lokalpolitikerne, og henviste til byggmassen som kommunen har kjøpt inn til formålet.

Mer fra Dagsavisen