Nyheter

900 klaget på e-skatten

Moss kommune fikk inn omkring 900 klager på de nye skattetakstene som ble fastlagt i 2020. Foreløpig har 255 klagere fått medhold.

Økonomisjef Stine Kihl i Moss kommune forteller at det er foretatt en justering av 260 takster på landbrukseiendommer, hvor takstene er redusert. En del resterende klager skal behandles i overskattetakstnemnd som skal ha møte onsdag 28. april i år.

Til kontrollutvalget

Gøril Olsen Mork og Sindre Westerlund Mork bor i boligkomplekset Støperiet på Verket, og ekteparet klaget på en skattetakst på 7,2 millioner. Leiligheten var kjøpt for 6,3 millioner bare ett år før den nye taksten ble fastsatt.

– Jeg har nå fått et positivt svar fra kommunen. Verdigrunnlaget er justert ned til den opprinnelige kjøpesummen, og jeg får refundert de merutgiftene jeg har hatt. Jeg er glad for dette vedtaket. Men jeg mener at samtlige leieboere på Støperiet bør få den samme reduksjonen, uansett om de har levert inn klage eller ikke. For her har tydeligvis takseringsrepresentantene gjort en feil. Jeg har bestemt meg for å gjøre kontrollutvalget i Moss kommune oppmerksom på denne saken. For verdigrunnlag for en skattetakst bør likebehandles, selv om det sikkert er mange som ikke har benyttet klageretten, sier Sindre Westerlund Mork, som også er aktiv Venstrepolitiker i Moss kommunestyre.

Sindre Westerlund Mork (V).

- Hver enkelt må klage

Stine Kihl understreker at de som ikke klaget innen fristen i 2020, i prinsippet har godkjent takseringen.

- Støperiet er seksjonert med leiligheter hvor det ikke nødvendigvis er samme størrelse på alle boliger. I og med at hver enkelt bolig er eget rettssubjekt blir det ikke foretatt noen automatisk endring på andre i sameiet enn de som kan dokumentere en lavere verdi gjennom for eksempel kjøpekontrakt. Hver enkelt kjøpesum vil da bli vurdert i forhold til realistisk markedspris basert på omkringliggende objekter. Det betyr at hver enkelt må klage i forhold til egen eiendom. Klagefristen er nå gått ut, og neste mulige klageadgang vil være seks uker fra 28. februar 2022, sier økonomisjef Stine Kihl i Moss kommune.

Audun Amundsen er styreleder i Støperiet Moss Sameie. Han forteller at saken om eiendomsskatt ikke har vært tema på noe styremøte, og at styret heller ikke har oppfordret boligeierne til å klage.

Redusert med 20 prosent

Det var selskapet Geomatikk IKT som vant en anbudskonkurranse om takseringsoppdraget i Moss kommune. Det er dette selskapets vurderinger som ligger til grunn for den eiendomsskatten som er belastet boligene i Moss.

Sommeren 2020 omtalte Dagsavisen Moss Dagblad en skyhøy skatteøkning i Ørekroken Terrasse Boligsameie, Sameiet Åvangen Terrasse og Kollen Borettslag. Styrene i disse borettslagene og sameiene oppfordret beboerne sine til å klage på verdigrunnlaget. Både på Åvangen og i Ørekroken terrasse er verdigrunnlaget blitt senket med 20 prosent for hver enkelt leilighet. Mens verdigrunnlaget for beboerne i Kollen Borettslag får sine klager behandlet i overskattetakstnemnda 28. april.

Høsten 2020 vedtok Moss kommunestyre en eiendomsskatt på 2,8 promille for 2021. Det skulle innbringe 176 millioner kroner i eiendomsskatt i år. Økonomisjef Stine Kihl forteller nå at det er estimert et beløp på 186 millioner kroner i 2021.

Har tatt tid

– Saksbehandlingen for klagebehandlingene har vært utfordrende på grunn av at koronapandemien har ført til nedstenging og dermed også manglende møtemuligheter. Samtidig har det vært store datamengder og informasjon fra begge de to «gamle kommunene» som skulle samkjøres. Digitale møter i klagesaksbehandling er lite ønskelig og krevende å gjennomføre, fordi vi må forholde oss til store mengder informasjon som må drøftes for å kunne sikre god saksbehandling, sier Stine Kihl.

---

E-skatt i Moss

  • I forbindelse med sammenslåingen av Moss og Rygge i 2020, ble det foretatt ny taksering av omkring 18.000 boliger.
  • Flere borettslag og boligsameier opplevde at verdivurderingene var langt høyere enn den reelle prisen som leilighetene blir solgt for.
  • Boligeiere som ikke sendte inn klage før fristen, 14. april 2020, har i prinsippet godkjent takseringen.
  • Moss kommunestyre vedtok en eiendomsskatt på 2,8 promille for 2020.
  • Fra 2021 er den øvre grense for eiendomsskatten i Norge 4,0 promille.

---

Mer fra Dagsavisen