Nyheter

Moss kommune straffet for miljøkriminalitet - må betale en halv million kroner i bot

Politiet mener lovbruddet kunne vært unngått dersom kommunen hadde hatt bedre rutiner.

Fra 23. til 28. januar 2020 ble det gjennomført omfattende hogst av over 500 trær ved Botnertjernet i Vardåsen naturreservat. Ifølge politiet tok det 23 arbeidstimer med hogstmaskin å fjerne alle trærne. Arbeidet ble utført på vegne av Moss kommune.

I ettertid ble kommunen anmeldt. Nå har politiet etterforsket saken ferdig og kommet med sin konklusjon: Moss kommune har brutt både naturmangfoldsloven og vannressursloven.

På bakgrunn av dette har Moss kommune fått utstedt foretaksstraff på 500 000 kroner. Forelegget er utstedt etter ordre fra statsadvokaten i Oslo.

Fikk krass kritikk av både NVE og Miljødirektoratet

Botnertjernet anses som en verdifull våtmarksbiotop. Skogen og tjernet ligger langs fylkesvei 119, også kjent som Larkollveien.

I forbindelse med politietterforskningen ble det innhentet uttalelser fra blant annet Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). De mener det foreligger et grovt brudd på vannressursloven § 11, som verner den viktige kantvegetasjonen. Politiet mener derfor kommunen har, under skjerpende omstendigheter, fått fjernet et naturlig vegetasjonsbelte mot Botnertjernet, noe som medførte en vesentlig biotopendring for planter og dyr.

Det er også innhentet uttalelse fra Miljødirektoratet, som påpeker at all vegetasjon i naturreservat er vernet mot skade og ødeleggelse. De konkluderer med at saksbehandlingsreglene i naturmangfoldloven er brutt.

– Politiet anser at kommunen ved å skjerpe sin opplæring, kontroll og rutiner kunne unngått disse overtredelsene. Det er derfor funnet grunnlag for å utmåle foretaksstraff etter straffeloven mot kommunen. Kommunen forvalter svært viktige naturverdier gjennom forvaltningsansvaret for naturreservater. Det er derfor særdeles viktig at kommunen innarbeider gode rutiner for dette, sier politiadvokat Elisabeth Rastad.

Dette viser at kommunen overhodet ikke forsto hvilket ansvar de tok på seg da de søkte om lov til å forvalte naturreservatet.

—  Håkon Borch, leder av Naturvernforbundet i Østfold

Henla sak mot andre mistenkte

Hun påpeker at straffen mot miljøkriminalitet er betraktelig hevet gjennom rettspraksis de siste årene og at det er sterke allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende.

– Slik kriminalitet rammer fellesverdier av stor samfunnsmessig betydning og utgjør en reell trussel mot disse fellesverdiene, sier hun.

Det er kun Moss kommune som har blitt straffeforfulgt, da de var tiltakshaver for hogsten. Verken grunneier eller entreprenør har fått noe forelegg.

– Saken mot enkeltpersoner som var avhørt som mistenkte i saken er henlagt da man ikke fant straffbarhetsvilkårene for disse oppfylt, sier politiadvokaten.

Fornøyd med straffen

Kommunen ble anmeldt av miljøorganisasjonen Sabima og Naturvernforbundet i Østfold. Håkon Borch, leder av Naturvernforbundet i Østfold, er fornøyd med politiets konklusjon.

– Dette viser at kommunen overhodet ikke forsto hvilket ansvar de tok på seg da de søkte om lov til å forvalte naturreservatet. De har totalt misforstått sin rolle, sier han.

Moss kommune overtok forvaltningsansvaret for Vardåsen naturreservat 1. januar 2020, i forbindelse med kommunesammenslåingen med Rygge. Allerede samme måned hadde de fått trærne fjernet.

Borch håper denne saken vil gi kommunen nyttig lærdom i hvordan de skal forvalte naturreservater i fremtiden. Han synes boten på 500 000 kroner er helt innafor.

– Dette er en organisasjon med milliardomsetning. Da må man trå til litt for at de skal skjønne alvoret, sier han.

Hans Reidar Ness, kommunedirektør i Moss.

Har ikke bestemt seg for om de vil godta boten

Moss kommunes begrunnelse for å hogge trærne var å øke trafikksikkerheten på veistrekningen.

Kommunedirektør Hans Reidar Ness forteller at kommunen foreløpig ikke har bestemt seg for om de vil godta forelegget eller ei.

– Vi kommer til å ta en vurdering på det. Vi jobber med dette nå, sier han.

Han ønsker ikke å kommentere politiets vurdering før kommunen har tatt standpunkt til boten, men sier at dersom de ender opp med å måtte betale en halv million kroner, så vil det ikke gå utover noen av tjenestene i kommunen.

– Det er penger som i så fall vil bli tatt fra fond gjennom en budsjettjustering, forklarer han.

---

Vardåsen naturreservat

  • Vardåsen (også skrevet Vardeåsen) er en ås langs den ellers flate Ryggekysten, omtrent to kilometer nord for Larkollen.
  • Toppen er det høyeste punktet i Rygge, med sine 88,6 meter over havet.
  • Vardåsen er et variert skogsområde og et viktig friluftsområde. Området er også et av de mest urørte så nær sjøen i Rygge.
  • Det ligger flere gravrøyser på toppen av åsen.
  • Området ble vernet i 2010.

Kilder: Moss kommune & Miljødirektoratet

---

Mer fra Dagsavisen