Nyheter

– Et enormt tillitsbrudd etter 25 års samarbeid

- Det var et enormt tillitsbrudd da Halstein Sjølie svindlet meg for 1,5 millioner kroner, og en annen kollega for en million. Jeg hadde jobbet sammen med ham i drøyt 25 år, sier advokat Marit Winnem.

Denne saken ble publisert i mars 2021, og er igjen aktuell i forbindelse med rettsaken mot Sjølie denne uken.

Hun er lettet over at det omsider er kommet en tiltalebeslutning fra Økokrim, men stusser over at tiltalen viser til at Halstein Sjølie bare underslo en million kroner fra henne.

– I tillegg til at jeg overførte ham en million for å stifte selskapet Vestvendte Eiendommer AS, lånte jeg ham en halv million kroner. Jeg hadde lånt ham penger tidligere, og fått dem tilbake som avtalt. Så jeg hadde ingen betenkeligheter med yte et nytt lån. Jeg fikk noe av beløpet tilbakebetalt i aksjer. Men det utgjorde kun i underkant av ti prosent av den opprinnelige summen, sier Winnem. Hun er usikker på om hun får tilbake de underslåtte pengene.

– Jeg har fremmet et krav mot Gjensidige, der Sjølie har sin ansvarsforsikring. Men så langt har forsikringsselskapet avvist kravet, sier hun.

– Stor lettelse

Advokat Bjørn Haugen, som har jobbet sammen med Halstein Sjølie siden 1996, er fornøyd med at omsider går mot en rettssak. Han har lest tiltalebeslutningen, og er overrasket over at alle underslagene til Halstein Sjølie er strippet ned til kun en samlepost.

– Jeg hadde trodd at hvert enkelt underslag ville blitt nevnt eksplisitt. Jeg hadde også ventet at tapene til Halstein Sjølies samarbeidspartnere i Vestvendte Eiendommer AS ville fått en egen plass i Økokrims tiltale. Men dette vil nok bli nøye belyst når rettssaken kommer i gang. Det er en stor lettelse at tiltalebeslutningen omsider er klar, sier Bjørn Haugen.

Sammen med andre kolleger fra det tidligere advokathuset Liljedahl DA har han levd med en svært vanskelig situasjon siden høsten 2019. Han ser nå fram til å få en avslutning på marerittet når rettssaken kommer i gang. Sannsynligvis etter årets sommerferie.

Rullerende underslag

Både Halstein Sjølies advokat, Vegard Aaløkken, og førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim sier at Sjølie har vært samarbeidsvillig i etterforskningsperioden. Han har også gjorde betydelige innrømmelser. Noe av problemene med etterforskningen har vært at Halstein Sjølie har gjennomført et såkalt rullerende underslag, noe som har gjort det vanskelig å anslå nøyaktig hvor mye som har vært underslått.

Hva betyr rullerende underslag?

– Fra 2012 til 2017 har Halstein Sjølie betalt tilbake en god del av pengene som er underslått. Men han har gjort nye underslag for å greie nedbetalingene. Selv om noen av klientene har fått tilbake penger, så har dette like fullt vært underslag som kommer med i tiltalen, sier Geir Kavlie.

133 millioner kroner

– Tiltalen mot Halstein Sjølie omfatter i alt 133 millioner kroner i underslag og bedrageri. Underslag av klientmidler er beregnet til 92.114.659 kroner. Underslagene er fordelt på 25 klienter, og pengene skulle ha stått på en klientkonto i Sparebanken Østfold Akershus.

Førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim forteller at virksomheten har vart i en periode på sju år. Sjølie skal ha overført pengene urettmessig til sin egen driftskonto ved at han utarbeidet fiktive fakturaer og forfalsket klientkontoutskrifter. Den uriktige bokføringen ble gjort for å dekke over de pågående underslagene av klientene.

Dagsavisen Moss Dagblad har forsøkt å få kontakt med Halstein Sjølie på telefon og sms for å få hans kommentarer til tiltalebeslutningen, og til påstanden fra Marit Winnem om manglende tilbakebetaling av ytterligere en halv million kroner; i tillegg til den millionen som er oppført i tiltalebeslutningen. Halstein Sjølie har ikke besvart henvendelsene.

Mer fra Dagsavisen