Nyheter

Joda, det er mange kjente mossinger

For en tid tilbake fikk jeg et spørsmål fra en drammenser om det fantes noen kjente folk fra Moss. Han kunne ingen Mossenavn, men ramset raskt opp noen profiler fra sitt eget distrikt. Spennvidden var stor; fra komponist Johan Halvorsen til skøyteløper Sten Stensen og artist Herodes Falsk.

Bilde 1 av 4

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Og rosinen i pølsa var en dagsaktuell unggutt; Martin Ødegaard. På det tidspunktet var Ødegaard en del av stallen til Real Madrid. I dag er han leid ut til Arsenal. Var det mulig å matche dette i Moss? Jeg begynte umiddelbart å saumfare hjernekassa, og kom fram til at vi som bor i Moss kanskje ikke er så flinke til å fremheve egne innbyggere som gjør en stor innsats på ulike områder. Umiddelbart dukket likevel et navn som Ari Behn opp. Også mesterkokken Eivind Hellstrøm har sin bakgrunn i Moss. Men ellers ...?

Et knippe dyktige mossinger

Drammen og Moss blir ofte sammenlignet med hverandre som byer. Men det er mulig at drammenserne er bedre til å vise fram hvem som har gjort byen kjent utenfor bygrensene. I denne artikkelen vil jeg derfor slå et slag for noen kjente skikkelser fra Moss. Det viser seg å være langt flere enn det blir plass til en kortfattet avisartikkel, men her kommer i alle fall litt fakta om et knippe dyktige mossinger.
For folk i musikkmiljøet er naturligvis Sigurd Islandsmoen en av toppene. Han satte melodi til Jørgen Moes dikt «Det lysnet i skogen». Men han er mest kjent for musikkverket Requiem, som ble urfremført i Vår Frelsers kirke i Oslo 1943.

Komponist og pianist Åse Hedstrøm

Det er ikke alle som vet at vi også i dag har en fremragende pianist og komponist fra Moss: Åse Hedstrøm. Hun tråkket sine barnesko i området Snorres vei/Fjordveien i Moss. I 1981 avla hun diplomeksamen i komposisjon ved Norges musikkhøgskole. Hun fikk raskt et kunstnerisk gjennombrudd. Åse Hedstrøm mottok Norsk Komponistforenings pris «Årets verk» (nå «Edvard-prisen») to ganger på 1980-tallet. I Hedstrøms verkliste står orkesterverkene Anima (1983), Nenia (1986) og Cantos (1993) sentralt. Anima ble nominert til Nordisk råds musikkpris i 1986 og Nenia ble fremført av en rekke radiostasjoner rundt om i verden, etter å ha blitt anbefalt av UNESCOs Rostrum for komponister i Paris i 1988. Parallelt med sitt arbeid som komponist har Åse Hedstrøm vært organisator og koordinator i norsk og svensk musikkliv. I 1976 ble hun president i landsforeningen Ny Musikk. I årene 1994–1998 var Hedstrøm direktør og kunstnerisk leder for ULTIMA Oslo Contemporary Music Festival, og i 1999 til 2002 sjef for Stockholms Konserthus og Kungliga Filharmoniska Orkestern. Hun er medlem av Kungliga Musikaliska Akademien.

Åse og Åse i Sverige

Som en digresjon kan jeg nevne at Åse Kleveland var direktør for Svenska Filminstitutet i fem år fra januar 2000. Da var det altså to norske Åser som samtidig ledet viktige kulturinstitusjoner i Sverige. I 2020 skulle Åse Hedstrøm ha opptrådt i Moss. Men koronapandemien satte en stopper for det. Sammen med fem andre lokale komponister skulle hun lage musikk til en jubileumsforestilling. Målet var å fortelle byens historie gjennom dans og musikk.

En sprintmester

Innen idrett er det heller ikke noe problem å finne fram til store profiler. I friidrett er det ikke mange som kommer opp mot sprinteren Geir Moen. I 1995 ble han verdensmester innendørs på 200 meter. Under europamesterskapet i friidrett i Helsingfors i 1994, vant han 200 meter og tok sølv på 100 meter. Geir Moens personlige rekorder er 10,08 på 100 meter og 20,17 på 200 meter.

Store fotballpersonligheter

Selv om Martin Ødegaard er en skinnende fotballstjerne i dag, er det verdt å minne om noen fotballspillere fra Moss som har satt solide spor etter seg. Einar Jan Aas var den første nordmann som spilte profesjonell fotball i England, og den første norske spilleren som har spilt profesjonell fotball i både England og Tyskland. Og det var ikke småklubber han spilte for. Han startet sin profesjonelle karriere i selveste Bayern München i 1980. Sesongen etter gikk han til Nottingham Forest i England, som på den tida var Europas ledende fotball-lag. Klubben vant den europeiske mesterligaen i 1978/-79 og 1979/-80-sesongene. Laget ble ledet av managerlegenden Brian Clough. Einar Jan Aas pådro seg høsten 1981 et beinbrudd som satte en stopper for den profesjonelle karrieren i utenlandske klubber.

Fra fotballens verden er jeg også nødt til å nevne Chelsea-spilleren Erland Johnsen, som ble cupmester i England i 1997. Og Rune Tangen som ble norgesmester 1983 og seriemester 1987 med Moss Fotballklubb, Han ble også norgesmester og to ganger seriemester med Rosenborg i årene 1992 og 1993. Det er også verdt å ta med seg at dagens sportssjef i Moss Fotballklubb, Thomas Myhre, står med 56 landskamper.
Det har vært mange fotballpersonligheter i Moss. Det er vanskelig å komme utenom radarparet Geir Henæs og Ole Johnny Henriksen. Går vi tilbake til 1930-tallet, finner vi Georg Tefke fra Sprints gylne årgang. Han spilte 13 landskamper, og var sentral på arbeiderlandslaget som var på Sovjet-turné en hel måned i 1935. I Moskva spilte laget for 80.000 tilskuere mot Sovjetunionens landslag. Det er også god grunn til å nevne Hugo "Rotta" Karlsen, keeperlegenden fra Sportsklubben Rapid.

Komipris og regissørsuksess

Hva så med andre typer artister? Både Herodes Falsk og Jonas Fjeld er fra Drammen. Men Moss har Brede Bøe. Han er en komiker, revy- og sangartist av de sjeldne. Etter å ha vært kjent i Moss og Østfold i en årrekke, slo han gjennom på riksplan, sammen med Hilde Lyran, i «Hilde & Brede show» i perioden 2002–2007. I 2010 vant han Komiprisen 2010 i klassen beste mannlige artist, og i klassen revy og komedie for forestillingen Valgets kval på Parkteatret i Moss, regissert av Per Olav Sørensen. Sistnevnte mossing blir regnet som en av landets beste regissører. Han har blant annet hatt regiansvar for TV-seriene «Halvbroren», «Kampen om tungtvannet», «Nobel» og Netflixsuksessen «Hjem til jul».

En sjøens helt

Mossinger bør også være stolt av filmskaperen Eva Isaksen og forfattere som Jon Michelet, Jonny Halberg, Lars Ramslie og Rolf Enger. Jon Michelet bodde på Larkollen i store deler av sitt liv, Han er en av pionerene innen fornyelsen av krimsjangeren på 1970 og -80-tallet. Han løftet også opp historiene om krigsseilerne gjennom sin serie «En sjøens helt», som skildrer skogsmatrosens Halvor Skramstads liv som sjømann i krigsårene.

Jeg tror jeg må svare ja på spørsmålet fra drammenseren: Ja, det finnes en rekke kjente folk fra Moss. De jeg har nevnt i denne artikkelen utgjør bare en liten del av dem.

Kilder:
Store norske leksikon
Wikipedia

Nyeste fra Dagsavisen.no: