Nyheter

Regjeringen ber folk i Østfold-regionen forberede seg på strengere smitteverntiltak

Folk i Halden, Sarpsborg og Fredrikstad og kommunene rundt må forberede seg på at det i løpet av søndag kan bli innført strenge tiltak, varsler helseministeren.

1 av 3

Saken er oppdatert

Trioen har ifølge avisen bedt regjeringen om å innføre tiltak fra nasjonalt hold. De er alle berørt av et utbrudd i Halden.

Samme dag ble det kjent at den fryktede britiske virusmutasjonen er påvist i allerede positive koronaprøver fra Moss, Sarpsborg og Halden. I Moss er det bekreftet tre tilfeller, mens Sarpsborg og Halden har fått påvist ett tilfelle hver.

De berørte kommunene er i møter med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren søndag kveld.

– Regjeringen er beredt til å ta beslutninger raskt hvis det er nødvendig og ønskelig å innføre tilsvarende tiltak som vi har hatt i forbindelse med utbruddet i Nordre Follo, sier helseminister Bent Høie (H) til NTB.

Halden har allerede varslet justeringer i sine koronatiltak. Moss og Sarpsborg har ikke konkludert.

Sarpsborg, Halden og Fredrikstad har selv bedt regjeringen innføre lokale koronatiltak, melder VG. Bakgrunnen er et smitteutbrudd som har sitt utspring i en ishall i Halden.

Folkehelseinstituttet regner med at alle som ble smittet i ishallen forrige lørdag, har den mer smittsomme britiske varianten, opplyser overlege Preben Aavitsland til TV 2.

En medarbeider ved Sykehuset Østfold har også fått påvist denne varianten, ifølge VG.

– Folk i Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og kommunene rundt må følge med på nyhetene i kveld. Det kan bli tiltak i hele denne regionen som følge av dette utbruddet, sier helseminister Bent Høie (H) til TV 2.

Høie har innkalt til pressekonferanse klokken 22.15 der tiltakene vil bli presentert.

Ifølge VG kommer barnehager og skoler i Halden kommune til å være stengt mandag og tirsdag

Les også: Reagerer på rasistisk korona-kommentar

Kommuneoverlege ikke overrasket

Kriseledelsen i Moss samles mandag for å diskutere ytterligere innstramminger.

– Selv om vi skulle ønske vi slapp unna, så er det ikke uventet at det muterte koronaviruset nå også er bekreftet i Moss. Smittekobling til utbruddet i Nordre Follo er nettopp grunnen til at vi mistenkte mutert virus, og til at vi fortsatt har veldig strenge restriksjoner i Moss, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus i en pressemelding.

Den smittede i Halden var deltaker på et ishockeyarrangement 23. januar. Haldensere blir bedt om å unngå kontakt med andre enn sine nærmeste, og kommunen skal diskutere nye tiltak.

– Det vil bli behov for å justere koronatiltakene i Halden som følge av denne utviklingen, sier kommunedirektør Roar Vevelstad.

Om oppdagelsen av det muterte viruset i Sarpsborg fører til strengere tiltak, er det for tidlig å si noe om, opplyser ordfører Sindre Martinsen-Evje til Sarpsborg Arbeiderblad.

Les også: Stengte landegrenser rammer store bedrifter (+)

Modell fra Nordre Follo

Han sier departementet jobber med anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet og viser til at myndighetene allerede har modellen for tiltak som er brukt i Nordre Follo og Oslo-regionen.

– Når kommunene har bedt om den hjelpen, skal de få den hjelpen i løpet av kvelden. Vi skal lage retningslinjer for disse kommunene som gjør at dette blir koordinert og felles, sier Høie.

Han mener imidlertid at kommunene alt har lagt et godt fundament ved å sørge for å teste folk, smittespore og sette folk i isolasjon og karantene. Dette er de viktigste tiltakene uavhengig av hvilken variant av viruset folk er smittet av.

Les også: Oslo-politiet anmelder 78 personer for brudd på smittevernloven

30 smittede

Søndag ble det kjent at den fryktede britiske virusmutasjonen er påvist i allerede positive koronaprøver fra Moss, Sarpsborg og Halden. I Moss er det bekreftet tre tilfeller, mens Sarpsborg og Halden har fått påvist ett tilfelle hver. Til sammen har så langt 30 personer testet positivt for korona i dette utbruddet, men det er altså ikke endelig bekreftet at alle har den britiske mutanten.

De berørte kommunene er i møter med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren søndag kveld.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.