Nyheter

Mossing smittet av koronaviruset to ganger: – Kan i teorien skje hvem som helst

Et halvt år etter å ha fått covid-19, er man ikke lenger garantert immunitet.

1 av 2

En person bosatt i Moss ble syk i første halvdel av 2020 og fikk påvist covid-19. Forrige uke testet vedkommende positivt igjen.

Personen ble ifølge Moss kommune smittet av to ulike smittekilder.

Saken ble først omtalt av Moss Avis.

Har varslet FHI

Begge ganger ble personen undersøkt med en penselprøve (PCR).

– Det gjør at vi er rimelig sikre på at dette er en person som har blitt syk på nytt med covid-19, forteller Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss.

Det er foreløpig ikke kjent om det andre smittetilfellet er en mutert utgave av viruset eller ei. Kommunen har varslet Folkehelseinstituttet (FHI) om hendelsen, som vil undersøke saken nærmere dersom de ønsker det. FHI har foreløpig ikke besvart vår henvendelse.

Immune i seks måneder

Flere internasjonale forskningsstudier har vist at å bli smittet med covid-19 ikke garanterer noen varig immunitet.

– FHI regner med at man har en immunitet i minst seks måneder etter å ha vært smittet. Å bli smittet to ganger kan i teorien skje hvem som helst, sier Krogshus.

For bare noen dager siden gjorde en sykehjemsbeboer i Oslo nettopp det, skriver NRK.

Sjeldent

Det finnes likevel svært få dokumenterte tilfeller av at noen har blitt smittet to ganger. Inntil i vinter var det ingen kjente tilfeller i Norge.

Det gjør at kommuneoverlegen i Moss ikke er bekymret for at smittetallene vil øke, når stadig flere tidligere smittede personer har vært friske i over et halvt år.

– Hvis det hadde vært vanlig å bli smittet to ganger, ville vi sett mer av det allerede. Jeg er tror ikke dette vil være noe problem for oss som kommune, men for dem det gjelder vil det selvsagt være et problem å bli smittet to ganger, sier han.

Han legger til at personer som får viruset en gang til antas å kunne smitte andre personer.

LES OGSÅ: Advarer mot «virus-votter»