Nyheter

– Er nok ingen som får en helt «vanlig» julefeiring i Moss i år

Moss kommune ønsker ikke mer inngripende smitteverntiltak «enn høyst nødvendig», men kommuneoverlegen ser likevel ikke optimistisk på manges ønsker for julefeiringen.

Fra tirsdag trådte nye innstrammede regler i kraft, i Moss kommunes kamp for å slå ned smittespredningen. Samtidig ble det opplyst at kommunen har 12 nye smittetilfeller det siste døgnet. Nå ser det mørkt ut med tanke på å feire jul sammen med alle dem man ønsker å feire med.

– Det er nok ingen i Moss som får en helt «vanlig» julefeiring i år. Selv om vi håper at tiltakene, og folks smitteverninnsats, likevel skal bidra til en mest mulig normal feiring med folk man er glad i, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til Dagsavisen Moss Dagblad.

Les også: 12 smittede siste døgn – flere med ukjent smittevei

Må vurdere fortløpende

Hovedpunktene i de innstrammede tiltakene kan du se listet nederst i denne saken. Blant annet rammes innendørs arrangementer og et bredt utvalg fritidsaktiviteter.

De nye tiltakene gjelder til og med 14. desember i første omgang.

– Det er ikke godt å si nå om denne tiltaksperioden vil bli forlenget. Vi ønsker ikke mer inngripende tiltak enn det som er høyst nødvendig. Hva det innebærer må vi vurdere fortløpende de to kommende ukene. Uansett utvikling vil det fortsatt være svært viktig at alle overholder de vanlige smittevernreglene, som gjelder avstand og håndhygiene. sier Krogshus.

Råd til eldre

Han kommenterte tirsdag smitteutviklingen i Moss de siste ukene og betegnet den som urovekkende – spesielt fordi man de siste par ukene ser en økning også blant eldre personer. Totalt antall smittede økte fra uke 47 til uke 48 med 14 påviste smittetilfeller.

– At flere eldre blir smittet ser ikke ut til å ha noen annen årsak enn at smitteøkning generelt også gjør at smitten i større grad treffer ulike aldersgrupper.

– Hvilke konkrete råd vil du gi til eldre i Moss nå?

– Til eldre og andre i risikogrupper, vil jeg vise til at man finner god informasjon på helsenorge.no. Og: Beskytt deg selv ved å holde avstand til andre og vaske hendene ofte. Hold likevel kontakt på andre måter, det tror jeg er viktig. Jeg forstår godt ønsket om å møte folk, men nå er ikke tiden for å møte andre enn våre aller nærmeste. Nå er det tid for å smøre seg med tålmodighet, så håper vi at vi snart kan leve mer som normalt, svarer kommuneoverlegen.

Dette er hovedpunktene i de skjerpede tiltakene, som gjelder til og med 14. desember:

• Alle innendørs arrangementer blir forbudt. Det gis unntak for begravelser og bisettelser, samt vigsler, dåp og liknende ritualer under gitte betingelser. Gudstjenester og fellesbønn kan ikke gjennomføres.

• Stenger offentlige steder og virksomheter der det foregår kultur-, underholdnings- eller fritidsaktiviteter innendørs. Det betyr at museer, kino, teater, konsertsteder, svømmehaller, lekeland, bingohaller med mer stenger. Stenger ikke treningssentrene, men gruppetrening ved treningssentrene og lignende steder blir forbudt. Fritidsaktiviteter for barn i barnehage- og barneskolealder kan pågå. Det gis unntak for blant annet skolesvømming og rehabilitering.

• Forbud mot at flere enn ti personer kan møtes i private sammenkomster.  Alle må kunne holde minst en meters avstand. Fra før av er det en nasjonal anbefaling om maks fem gjester. I Moss blir det nå et forbud mot flere enn ti og dette gjelder i private hjem, hager og hytter.

• Skjenkestopp – det vil si et forbud mot alkoholservering. Serveringssteder kan holde åpent, uten å servere alkohol.

• Butikker og kjøpesentre må sørge for at det ikke er flere til stede i lokalet enn at kundene kan holde minst en meters avstand. Er det nødvendig må butikker og kjøpesentre selv sørge for vakthold.

• Ikke tillatt å gjennomføre arrangementer utendørs med flere enn 200 personer til stede samtidig.

• Påbud om munnbind i taxi for passasjerer. Barn under 12 år er unntatt.

• I tillegg til det som blir forskriftsfestet innføres det rødt nivå i videregående skole og voksenopplæringen i 14 dager fra og med 1. desember. Det vurderes fortløpende om ungdomsskolene skal innføre rødt nivå. Kommunen planlegger nå også for at grunnskolen har siste skoledag før jul fredag 18. desember, men det vil kommunen komme tilbake til mer i detalj.

Mer fra Dagsavisen