Nyheter

Kalnes først i landet til å bruke narkosemiddel mot depresjon

Det er ikke blitt lansert nye medikamenter mot depresjon siden 1990-tallet. Nå er Sykehuset Østfold først ut i offentlig helsevesen til å ta i bruk en ny behandlingsmetode, som har gode forskningsresultater.

Forskning viser at det aktuelle narkosemiddelet har rask effekt på to tredeler av alle depresjonspasienter. Bivirkninger i forbindelse med behandlingen er milde og forbigående, opplyser Sykehuset Østfold på sine hjemmesider.

- Medikamentet har også vist seg å være svært effektivt mot selvmordstanker. Mange studier beskriver en rask reduksjon av symptomer allerede etter én enkelt dose, forteller avdelingssjef Ingmar Clausen ved DPS nordre Østfold til samme kilde.

Les også: Anbefaler natur mot korona-depping

Ifølge Clausen, rammer diagnosen depresjon mellom fire og sju prosent av Norges voksne befolkning hvert år.

- Med tanke på at det ikke har blitt lansert nye medikamenter mot depresjon siden 1990-tallet, er denne behandlingen et viktig supplement i kampen mot denne sykdommen, slår han fast.

Les også: Sykehuset Østfold innfører besøksforbud

Fornyer hjernestrukturer

Medikamentet det er snakk om heter ketamin - i utgangspunktet et medikament som brukes som narkosemiddel og som har smertestillende effekt. Siden 1970-tallet er ketamin blitt brukt som et trygt narkosemiddel ved operasjoner, opplyser sykehuset.

Ketamin fornyer hjernestrukturer og normaliserer funksjonen i fremre pannelapp, også kalt den tenkende hjernen, samt gjenoppretter en balanse mellom hjernens hvile- og utførelsesnettverk. Virkningen av ketamin skal gjøre det lettere for mer hensiktsmessige tankemønstre, følelser og atferd å feste seg.

Linkens turtips: Sentrumsnære Bratliparken

(Saken fortsetter under bildet)

Medisinskfaglig rådgiver Lowan Stewart (fra venstre), spesialist i psykiatri Awais Shafiq, sykepleier Anita Grønsveen, seksjonsleder Camilla Bjørnson og helsefagarbeider Øystein Eide. I tillegg er helsefagarbeider Monica Jørgensen med i ketaminteamet.

Medisinskfaglig rådgiver Lowan Stewart (fra venstre), spesialist i psykiatri Awais Shafiq, sykepleier Anita Grønsveen, seksjonsleder Camilla Bjørnson og helsefagarbeider Øystein Eide. I tillegg er helsefagarbeider Monica Jørgensen med i ketaminteamet. Foto: Sykehuset Østfold

Behandlingen gis intravenøst og varer i omtrent 40 minutter mens pasienten er våken. Den virker avslappende. Det er vanlig å oppleve stor forbedring i humøret i løpet av noen timer. Full virkning oppnås i løpet av ett døgn. De fleste som har respons på ketamin, merker det etter første behandling, ifølge sykehuset.

Les også: – En solnedgang har alle tid til (+)

Først i landet

Behandling ved bruk av ketamin skjer i samråd med sykehuset og etter beslutning fra overlege på akuttavdelingen ved distriktspsykiatrisk senter (DPS).

Behandlingsmetoden, som til nå bare er blitt gitt ved to private klinikker her til lands, er et samarbeid mellom DPS-akutt i sykehuset på Kalnes og voksenpsykiatrisk poliklinikk i Moss, som begge er organisert under DPS nordre Østfold. Seksjonen er den første innen offentlig helsevesen i Norge til å tilby behandlingen.

- Oppstarten av behandlingen har vært planlagt godt, og vi har fått kyndig veiledning av akuttmedisiner Lowan Stewart, som har lang erfaring med behandlingsmetoden fra både Norge og USA, forteller Clausen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad og resten av Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Nyeste fra Dagsavisen.no: