Nyheter

MFK ble korona-reddet i 2020

BYHISTORIE: Mens Moss Fotballklubb sliter i 2. divisjon (tredje nivå i Norge), spiser Sarpsborg 08 kirsebær med de store. I årets koronaamputerte sesong, endte MFK på nedrykksplass, men slipper å rykke ned fordi sesongen ble annullert for fotballklubber fra fjerde nivå og nedover.

1 av 3

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Når ingen rykker opp, er det heller ingen lag som rykker ned. MFK ble dermed reddet av gongongen denne gang. Sarpsborg 08 ligger i skrivende stund (22. oktober 2020) på 9. plass i eliteserien, med 27 poeng. For en del år siden var bildet annerledes. Moss FK var blant landets ledende lag i toppdivisjonen, mens Sarpsborg Fotballklubb og Sparta Sarpsborg slet lenger nede i divisjonssystemet. På 1990-tallet var MFK det beste laget i Østfold, mens det litt inn på 2000-tallet var MFK og Fredrikstad FK som konkurrerte om å være best i fylket. I 2020 er det framgang å spore i Fredrikstad, og i år rykker laget opp til 1. divisjon (annet nivå i Norge).

Lenge siden for Moss FK

Situasjonen til Moss FK er langt unna storhetstiden fra 1980-tallet. MFK ble cupvinnere i 1983 og seriemestere, med Nils Arne Eggen som trener, i 1987. De gulsvarte kråkene kvalifiserte seg også for Europacupen tre ganger, og møtte store klubber som tyske FC Magdeburg i 1980, Bayern München i 1984, og selveste Real Madrid i 1988. Nå som MFK spiller på tredje nivå, er det en del røster som mener at klubben må sette i gang en prosess, tilsvarende det som førte til at Sarpsborg 08 ble etablert for 12 år siden. Vi skal se litt nærmere på den turbulente perioden fra 2006 til 2008, da det nye Sarpsborg-laget ble skapt. Men først må vi repetere litt MFK-historie:

9.000 på Melløs

Grunnstammen blant supporterne til Moss FK drømmer fortsatt om spill i eliteserien, og nye cuptriumfer. Det er ikke lett å huske når det var toppdivisjonskamper på Melløs stadion. Men et blikk i statistikkene viser at det er 18 år siden MFK sist rykket ned fra eliteserien til 1. divisjon. Altså i 2002-sesongen. I 2003 ble det 12. plass i 1. divisjon. Året etter havnet laget på 10. plass. Mens det var en kortvarig opptur i 2005. Da ble det tredje plass, og kvalifikasjonskamper for eliteserien. Det var faktisk reelle muligheter for direkte opprykk den gangen, men da måtte byens fotballhelter slå Sandefjord i den siste seriekampen. Det var hele 9.000 tilskuere på Melløs, men laget tapte 3–4. I kvalifiseringskampene mot Molde ble det også tap, og dermed var opprykkstoget gått.

- Ungdommen er framtida

I 2008 var det en sterk økonomisk satsing for å gjenskape tidligere tiders storhetstider, men det var også andre lag som hadde ambisjoner, og Moss FK havnet på en skuffende 9. plass i 1. divisjon. Pengebruken var stor, gjelda vokste og antall tilskuere falt. To år senere, i 2010, var både den sportslige og den økonomiske krisen kommet et hakk nærmere. Byens fotballkråker fikk kun 26 poeng i serien og ramlet ned til 2. divisjon. Der kjempet de i flere sesonger mot nedrykk til 3. divisjon. Men i 2016-sesongen var det ikke lenger mulig å beholde plassen. Nå i 2020 er det et ungt lag, ispedd noen garvede veteraner, som skal forsøke å få laget på fote igjen. Marijo Jovic har treneransvaret for seniorene. Han har ambisjoner om å bygge opp klubbens yngres avdeling, og rekruttere egne spillere til A-laget. – Vi bruker altfor mye penger på seniorene; det er ungdommen som er framtida. Det er ulogisk, både sett fra et finansielt og kvalitativt perspektiv, å pumpe inn penger i seniorene og glemme de yngre, sa Jovic til Dagsavisen Moss Dagblad i juli i år.

"Se til Sarpsborg"

Når en fotballklubb har suksess i en lavere divisjon, forsvinner gjerne de beste spillerne til klubber høyere i divisjonssystemet ved et eventuelt opprykk. Dessuten er det spørsmål om dagens fotballstruktur i Moss er egnet til å kunne etablere et av byens eksisterende lag i første divisjon, eller i eliteserien. «Se til Sarpsborg», er det mange som roper. Men hva skjedde egentlig i Sarpsborg fram til etableringen av Sarpsborg 08?

Lang vei til Sarpsborg-suksess

Jon Henriksen fra Sarpsborg har et langt liv bak seg som journalist og redaktør i aviser og nettsteder i Sarpsborg. Han har også hatt en solid fot i det sportslige miljøet i byen. I 2008 utga han boka «En langpasning fra Helgeby til Brakka – Sarpsborg-fotballen 105 år». Dette er en svært leseverdig bok om fotballhistorien i den gamle industribyen Sarpsborg. Jon Henriksen trekker linjene fra de gamle, etablerte klubbene og over i de beinharde forhandlingene som etter hvert førte til suksessklubben Sarpsborg 08. Initiativet til den nye klubbdannelsen ble tatt våren 2006. Og bakteppet for dette initiativet var omtrent slik: I 1974 rykket Sarpsborg Fotballklubb (SFK) ned fra eliteserien til datidens 2. divisjon. Nedrykket ble starten på flere mørke tiår, hvor Sarpsborg ikke var representert i eliteserien. Sparta og Greåker forsvant ned i regionale serier, mens Sarpsborg FK rykket ned fra nest øverste nivå i 1980, og startet en 12 års ørkenvandring i 2. divisjon. Etter nok et nedrykk møttes fem Sarpsborg-klubber i samme avdeling i 3. divisjon i 1993. Sarpsborg FK, Greåker, Tune, Hafslund og Borgen. Sarpsborg FK gikk deretter raskeste vei opp i 1. divisjon, men både i 1995 og 1997 mislyktes klubben i å etablere seg på nivå to.

Forløperen til Sarpsborg 08

Økonomiske problemer i forbindelse med spilleroverganger mellom Sarpsborg og Sparta var kimen til at det kom i gang en uformell kontakt mellom de to klubbene. Forfatter Jon Henriksen, som representerte SFK, skriver at han og Lars Malmberg fra Sparta begynte å diskutere mulighetene for et utbredt samarbeid. SFK hadde aldri ivret for et slikt samarbeid, og det var slett ikke sikkert at det ville bli tatt på alvor denne gangen heller. Men etter en lang tid med krangel, en rekke uformelle samtaler og fire formelle møter i 2006, ble det omsider bestemt at « ... nå går toget». Deretter startet de reelle forhandlingene om å få gjennomført ny fotballkonstellasjon i Sarpsborg.
Foreløpig er det ikke aktuelt for fotballklubbene i Moss å gjennomføre en prosess av den type som så langt har gitt suksess i Sarpsborg.