Nyheter

Han er en av de best betalte varaordførerne i Viken

Moss kommune går mot et dundrende underskudd. Samtidig mottar toppolitikerne millionlønn.

En gjennomgang som Dagsavisen Moss Dagblad har gjort, viser at ordfører Hanne Tolleruds (Ap) lønn er på det jevne sammenlignet med andre ordførere i fylket: 1 086 796 kroner. Men varaordfører Tor Petter Ekroll (Sp) skiller seg ut. Han mottar samme lønn som en stortingspolitiker. I dag tilsvarer det 987 997 kroner.

Varaordføreren i Bærum kommune er den eneste vi har klart å finne som har en høyere godtgjørelse blant de 51 kommunene i Viken. Siw Wikan (H) mottar 27 255 kroner mer i året enn Ekroll.

Til sammenligning er en gjennomsnittlig årslønn i Norge på 514 020 kroner, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

Nabokommunen betaler en brøkdel

Det er svært ulik praksis når det gjelder lønna til varaordførere i Norge. Dette skyldes blant annet at vervet har ulike ansvarsområder og stillingsprosenter fra kommune til kommune.

For eksempel mottar varaordfører Eirin Stuhaug Bolle i Vestby bare 211 511 kroner i årlig godtgjøring. Hun har ingen fast stillingsprosent.

– Vestby er drevet på lite kostnader og stor dugnadsånd. Alt jeg gjør er i fritiden. Samtidig bruker jeg mye tid på dette. Omtrent like mye som en ihuga fotballtrener, sier varaordføreren, som representerer partiet Bygdelista (BYGDL).

Hun mener det jevnt over brukes for mye penger på å godtgjøre lokalpolitikere i Norge.

– Personlig synes jeg det. I partiet mitt ser vi på dette som en dugnadsjobb, sier hun.

LES OGSÅ: Moss kommune brukte over 20 millioner kroner på politikere i fjor (+)

– Har jobbet langt over 100 prosent

Ikke alle kan jobbe med politikken på fritiden. I store kommuner har det blitt stadig vanligere med varaordførere som har stillingsprosenter. Tor Petter Ekroll jobber 100 prosent. Dette er første gang i historien at Moss har en varaordfører i heltidsstilling.

Det mener Ekroll har vært nødvendig det siste året, med blant annet byjubileum, en ny kommunestruktur og koronapandemi på agendaen.

– Jeg har jobbet langt over 100 prosent. Det har vært en bratt læringskurve og et omfattende arbeid, sier Ekroll, som debuterte som lokalpolitiker da han ble valgt til varaordfører i fjor.

LES OGSÅ: Store sprik mellom kommunestyret i nye Moss kommune og befolkningen (+)

Politikerne fastsetter sin egen lønn

I samme møte som Ekroll ble banket inn som varaordfører, ble også lokalpolitikernes godtgjørelser vedtatt. Det skjedde under historiens første kommunestyremøte i nye Moss kommune den 9. oktober 2019.

Det er nemlig lokalpolitikerne selv som bestemmer hvor mye godtgjøring de skal ha. Forsker Kjell Harvold ved OsloMet mener det blir litt som bukken som vokter havresekken.

– Ja, det er det jo. Men politikerne vet jo at det vil omtales av aviser om dette går for høyt. De skjønner at folk merker seg det. Noe av det som skjedde med stor oppmerksomhet rundt fylkessammenslåinger var at det ble en bevissthet på lønn, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Ordfører Hanne Tollerud, Moss. 01-02-2018.

Ordfører Hanne Tollerud mottar 1 086 796 kroner i årlig godtgjørelse. Det gjør henne til den best betalte ordføreren i Moss' historie. Foto: Paul Norberg

Har vært imot lønnsøkninger

Under behandlingen av politikerlønningene i Moss fremmet Øivind Tandberg-Hanssen (SV) et alternativt forslag, der ordføreren ville fått 80 prosent av lønna til en stortingsrepresentant, mens varaordføreren ville fått 40 prosent (i en redusert stilling).

Forslaget fikk ingen støtte av andre enn SV-representanter, men enkelte partier stemte for mer beskjedne kutt.

– Vi mener nivået er høyt nok. Vi vil heller kutte i både lønn og stillingsprosenter. Vi har ikke behov for en varaordfører i full stilling, sier Tandberg-Hanssen i dag.

De politiske godtgjørelsene i Moss har økt kraftig de siste valgperiodene.

– Helt siden det begynte å øke kraftig i gamle Moss i 2011, har vi vært for å kutte det. Vi har vært imot alle økninger, sier SV-politikeren.

LES OGSÅ: «Politikernes godtgjørelser i den nye kommunen virker ikke redelige»

Bruker 8,6 millioner på godtgjøring til politikere

Moss kommune sliter økonomisk om dagen, mye på grunn av koronapandemien. Kommunedirektør Hans Reidar Ness og hans stab har jobbet mye med å finne måter de kan spare penger på. Målet er å kutte med nærmere 200 millioner kroner.

I dag bruker kommunen 8,6 millioner kroner på godtgjøring til politikere. Les mer om det her.

LES OGSÅ: Ordføreren og varaordføreren i Moss villige til å gå ned i lønn (+)

Mer fra Dagsavisen