Nyheter

Smuglet over 1.300 liter øl – skyldte på «dårlige tider»

Den polske mannen forklarte at begrensede muligheter i arbeidsmarkedet var grunnen til at han tok på seg det ulovlige oppdraget. – Det ble en lite lønnsom tur, fastslår seksjonssjefen ved Svinesund-tollen.

På ettermiddagen fredag 16. oktober stoppet tollerne en polskregistrert varebil som kom inn på grønn sone på tollstasjonen ved Svinesund. I bilen satt to personer, en mann og en kvinne, begge fra Polen.

– De opplyste først at de skulle til Norge for å hente en pakke for sjefen sin, som de skulle ta med seg tilbake til hjemlandet, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Demokraten.

Les også: Avslørte storstilt forsøk på dyresmugling

Stor svart pakke

Tollinspektørene ønsket å se nærmere på hva de to hadde med seg i varebilen før de fikk kjøre videre, og da de åpnet lasterommet bet de seg merke i en stor firkantet pakke.

– Den var pakket inn med svart krympeplast, og da vi åpnet den så vi at den inneholdt mye øl, nærmere bestemt 1.344 liter, sier Grandahl.

De ulovlige varene utgjør nesten 75.000 kroner i unndratte avgifter, og seksjonssjefen betegner dette som et stort ølbeslag.

Les også: Polsk lastebil var smekkfull av udeklarerte varer

– Raske penger

En ny samtale med sjåføren avslørte samtidig at den opprinnelige forklaringen om hensikten med Norges-turen viste seg å ikke være helt sann.

– Han fortalte etter hvert at han jobber med litt forskjellig hjemme i Polen, men at det nå var dårlige tider. For å tjene noen raske penger hadde han derfor takket ja til å kjøre dette smuglerpartiet til Norge, men det gikk altså ikke helt som planlagt, sier Grandahl.

Mannen vil få en bot fra politiet for smuglingsforsøket.

– Det ble en lite lønnsom tur, ja, fastslår seksjonssjefen.

Litauisk sprit

Dagen etter avslørte Tolletaten nok et forsøk på alkoholsmugling i Halden-traktene. Denne gangen var det en litauiskregistrert varebil som ble observert da den kom inn over grensa ved Kornsjø. En tollpatrulje fikk stoppet bilen ved Tistedal, og i den satt en litauisk sjåfør som hadde tatt med seg alt for mye sprit inn til Norge.

– I lasterommet fant vi 101 liter brennevin, så dette er også et ganske stort beslag, sier Grandahl.

Spritpartiet – som blant annet var forsøkt skjult i hulrom i varebilen – utgjør nærmere 44.000 kroner i unndratte avgifter, og også denne sjåføren kan vente seg en bot.

Seksjonssjefen har ingen opplysninger om hva mannen skulle med disse varene, eller hva han eventuelt prøvde å unnskylde seg med.

Les også: Avslørt med store mengder hudblekingskrem

Da tollerne omsider fikk stoppet den litauiskregistrerte bilen, fant de 101 liter brennevin av ulike sorter.

Da tollerne omsider fikk stoppet den litauiskregistrerte bilen, fant de 101 liter brennevin av ulike sorter. FOTO: Tolletaten

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Demokraten og Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen