Nyheter

Mener norske kvinner har et ansvar overfor kvinner i andre land

Forfatter Marta Breen mener det er lite solidarisk når nordmenn sier de ikke er interessert i kvinnekampen. – Norske kvinner og menn skylder verden å prøve å spre vårt vellykkede likestillingsprosjekt, sier hun.

Hun er én av gjestene under tirsdagens debattmøte på Moss bibliotek, der likestilling er tema.

Forfatteren har skrevet en rekke bøker om feminisme. En av dem, «Kvinner i kamp», har blitt gitt ut i 28 land. Breen har møtt feminister fra enkelte av disse landene, som har helt andre forutsetninger enn nordmenn når det kommer til å kjempe for likestilling.

– For dem er det å kalle seg en feminist noe som innebærer stor risiko, sier hun.

Norske kvinner er, til sammenligning, i en særegen posisjon.

– Noen ganger får jeg høre at noen kaller meg modig. Det synes jeg nesten er litt flaut. Jeg har ikke mye å tape på å jobbe med kvinnesak. I Norge blir du verken utstøtt eller forfulgt. Ok, du kan bli litt upopulær på internett eller oppleve at noen på Facebook kaller deg noe stygt, men det er en liten risiko å ta sammenlignet med hva jeg hører og ser mine feministiske medsøstre i andre land opplever, sier Breen.

LES OGSÅ: Therese (32) fra Moss jobber for å bedre kvinners selvtillit – nå er hun nominert til pris

Et forbilde for mange

Derfor mener hun norske kvinner har et ansvar og en forpliktelse for å støtte opp om den feministiske kampen.

– Vi må vite at folk ser til Norden når det gjelder likestilling. Derfor synes jeg det er lite solidarisk når nordmenn sier de ikke er interessert i kvinnekampen, fordi det står så bra til med oss i Norge. Norske kvinner og menn skylder verden å prøve å spre vårt vellykkede likestillingsprosjekt, sier forfatteren.

Breen mener likestilling er noe som bør jobbes med på alle mulige fronter, enten det er i de store politiske sakene eller i det hverdagslige.

– Så mange av de ordningene vi har i Norge er helt fremmede i andre land. Mange aner ikke hva pappaperm er og har elendige permisjonsordninger, som gjør at du nærmest mister alle rettigheter i arbeidslivet når du blir gravid, sier hun.

LES OGSÅ: – Under nedstengningen tror jeg mange kvinner følte at vi hoppet 30 år tilbake i tid (+)

Bekymret av høyresidens oppblomstring

Kampen om likestilling handler ikke bare om å skape nye, politiske vedtak. Den handler også om å beholde dagens rettigheter. Oppblomstringen av konservatisme i en rekke land de seneste årene gjør Breen bekymret – også for nordmenn.

– Mange av disse reaksjonære kreftene vil fjerne rettigheter for kvinner. Disse holdningene eksisterer også her i Norge. Vi har for eksempel hatt en rekke angrep på abortloven vår.

– Hvis man begynner å tro at det ikke er så farlig om man strammer litt inn her og der, for eksempel ved å gi abortmotstandere små biter av rettighetene våre, så mener jeg det er skummelt, legger hun til.

Tirsdagens debattmøte i Moss er ett av flere som planlegges av Moss Aps kvinnenettverk og Moss bibliotek. Fra venstre: Mette-Gro Karlsen (Moss Ap), Hanne Luthen (Moss Ap) og Lise Haugen Larsen (Moss bibliotek).

Tirsdagens debattmøte i Moss er ett av flere som planlegges av Moss Aps kvinnenettverk og Moss bibliotek. Fra venstre: Mette-Gro Karlsen (Moss Ap), Hanne Luthen (Moss Ap) og Lise Haugen Larsen (Moss bibliotek).

Vil skape en åpen dialog om likestilling

Temaet under tirsdagens debattmøte i Moss er hvordan det står til med kjønnslikestillingen i Norge i dag og hva som kan bli bedre. Foruten Marta Breen, skal også forsker Mari Teigen holde innlegg.

Det er Moss Arbeiderpartis kvinnenettverk og Moss bibliotek som står bak arrangementet. De planlegger flere lignende møter fremover. Hanne Luthen i Moss Ap forklarer at ett av målene med disse temakveldene er å skape en åpen dialog om likestilling.

– Norge er et av de beste landene når det kommer til likestilling. Men oppfatningen om at vi er helt likestilte er kanskje vår største utfordring, mener hun.

Denne posisjonen kan nemlig gjøre at utfordringer kvinner har i dag ikke tas nok på alvor, mener Ap-politikeren.

– Hvis du har en oppfatning av at det er likestilling, er det lett å bare sole seg i glansen. Men alt er ikke bra for alle, sier hun.

Tirsdagens møte på Moss bibliotek starter kl. 19.00. På grunn av smittevernregler er det kun forbeholdt 30 gjester. Det vil også bli strømmet på bibliotekets Facebook-sider, slik at det kan nå ut til et bredere publikum.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen