Nyheter

Det blir sommershow i Son likevel

Det så lenge ut til at det tradisjonsrike sommershowet i Son ikke lot seg arrangere i år. Men nå er det snart duket for premièrekveld.

Tolv år på rad har Son Teaterselskap satt opp utendørs sommershow på Son Kro. Og førstkommende lørdag, 8. august, er det duket for premiere – denne gang med nød og neppe.

Dessuten skal teaterselskapet utenbys i år: Det skal arrangeres to forestillinger på Elveplassen på Verket, 15. og 16 august, og én i Larkollen 21. august.

Rutinert gjeng

Med seg på laget har Son Teaterselskap de selvskrevne ringrevene Hanne Dahle og Helge Sveen. Per Emil Grimstad, som i utgangspunktet er det tredje medlemmet av gruppa, er i år ute på permisjon.

Derfor har teaterselskapet hentet inn kjentfjeset Geir-Atle Johnsen og mossingen Karianne Kjærnes. I tillegg vil to andre mossinger være sentrale i årets sommershow: Terje Norum stiller som musiker, og Linn Olsen står for regien.

Usikkerhet

Den engasjerte gruppa kan fortelle at koronaen holdt på å sette en stopper for alt. Ikke minst etter det siste smitteutbruddet i Moss.

– I år er Per i permisjon. Vi var veldig lenge i tvil om det ville skje noe. Vi søkte både her og der, og vi fikk til slutt én bevilgning: Vestby kommune klinte til og ga oss et tilbud vi ikke kunne si nei til. Da var det egentlig bare bånn gass, sier Hanne Dahle.

Det legges ikke skjul på at det har vært noen kjedelige måneder med korona:

– Vi ønsker aktivitet og jobber. Nå har det vært en lang og kjedelig tid, med ingen jobber siden mars. Da denne muligheten bød seg var det bare å kjøre på. Jeg tror at vi er de eneste i Follo som setter opp noe i år, nevner regissør Linn Olsen.

– Det viktigste poenget er at vi går for å gjøre det. Det finnes mange som lurer på om det er trygt i lys av det som skjedde i Moss, men vi kommer til å ta smittevernreglene på stort alvor, understreker Helge Sveen.

Geir-Atle Johnsen skyter inn:

– Det har vært mye usikkerhet den siste tida. Koronaen har gjort alt uforutsigbart. Men alle vi har med på laget, de frivillige inkludert, gjør at vi har ressursene til å realisere dette på en sikker måte, konstaterer han.

Les også: Byjubileet henger i en tynn tråd

Allsidig sommershow

Gruppa utdyper at årets oppsetning har som målsetning å spre humor, glede og musikalske sprell til et publikum som kanskje ikke har vært ute og kost seg på lang tid.

– Vi skal prøve å servere en forestilling iblandet mange sjangre: Revy, musikk, teater og show. Dessuten kan det være at det blir et improvisasjonsnummer, røper Karianne Kjærnes.

Som forestillingens navn hinter til, «Endelig ute», vil koronakrisen og dets ettervirkninger være sentral i produksjonen.

– De fleste av oss har sittet masse hjemme de siste månedene. Nå er vi endelig ute. Det betyr ikke at vi er frie, men at vi kan gjøre ting sammen igjen, og forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen. For så vidt er det hovedtemaet i forestillingen, sier Dahle.

– Vi er vant til å jobbe mye på sommeren, og egentlig generelt gjennom hele året. Men nå, takket være koronakrisen, har alt stoppet opp for dramabransjen. Heldigvis har vi nå muligheten til å gjøre noe på scenen igjen, legger Sveen til.

Det så lenge ut til at det ikke ble sommershow i Son i år. Men nå er den livlige gjengen er snart klare for å innta Son Kro for det tolvte året på rad. Fra venstre: Terje Norum, Helge Sveen, Karianne Kjærnes, Geir-Atle Johnsen og Hanne Dahle. Foto: Peder Wehn  

«Lynproduksjon»

Regissøren kan fortelle at det har vært minimalt med øving:

Vi startet opp på onsdag sist uke. Det vil si at vi til sammen kommer til å ha kun ni dager – og netter – med øving. Det er, for å være ærlig, på grensen til det uansvarlige, nevner en lattermild Olsen.

Dahle legger til:

– Men man har stort sett de samme følelsene uansett. Selv om vi hadde hatt muligheten til å øve mye lengre på forhånd, og det var to dager til premiere, ville sagt at to uker til var en nødvendighet, poengterer hun.

Gruppa er skjønt enige i at et godt lagarbeid er essensielt for at årets forestilling, med såpass lite tid på forhånd, skal gå bra.

– Noen ville kalt det kabaret, men jeg vil kalle det en avansert tapas. Dette er en forestilling med masse ingredienser. Fargerike og i forskjellige fasonger. Noen ganger kan det være at vi hopper litt ut av oppskriften og kjører «solo». Men det er bare gøy, og vi kjenner hverandre godt fra før av, så dette skal gå fint, utdyper Johnsen.

Les også: Mosseungdom inntar kinolerretet

Problemer kan oppstå  

Én ting Norge har lært av smitteutbruddet i Moss, er at koronakrisen lever i beste velgående. Dette har naturligvis hatt innvirkning på det logistiske rundt årets sommershow.

– Det er veldig rart å forholde seg til koronakrisen. Vi vet jo ikke om vi kan spille på premierekvelden. Om det kommer et smitteutbrudd i Vestby, ja da avlyser vi selvfølgelig og spiller heller senere. Vi tar koronaen på største alvor, forteller gruppa samstemt.

– Det er litt som å gå tilbake i tid. I de yngre dager var det mer sånn «skal vi finne på noe eller»? Så satt man opp et show eller en forestilling på en scene. I de eldre dager har alt blitt mye sikrere, med en spesifikk plan fra start. Derfor er dette prosjektet mer som ungdomstida for oss alle, og det er egentlig litt gøy, innrømmer Olsen.

Dahle er enig:

– På islandsk er teater «leikhus». Og det er akkurat det vi skal prøve å få til. Det kommer til å skje veldig mye, det kan vi love, avslutter hun.

Fra lørdag 8.august vil det være mulighet for publikum å se sommershowet på Son Kro. Billetter fås kjøpt her. Begrenset med billetter grunnet koronaen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.