Nyheter

Dette er de fire klyngene med smittetilfeller i Moss

Her er hva vi vet om de ulike smitteklyngene som utgjør koronautbruddet i Moss.

Søndag 12. juli testet en mossing positivt for covid-19. Det var første gang på nesten én måned.

Siden da har det kommet 30 nye smittetilfeller, fordelt på fire ulike klynger.

Her er en oversikt over samtlige. All informasjon under er basert på opplysninger gitt av Moss kommune.

Klynge 1:

3 personer bekreftet smittet. Det første smittetilfellet ble oppdaget 12. juli. Smitten kan spores tilbake til utlandet. De tre er familiemedlemmer.

Kommunen anser dette utbruddet som stanset.

Klynge 2:

5 personer bekreftet smittet. Det første smittetilfellet ble oppdaget 20. juli. Smitten kan spores tilbake til utlandet. De fem er familiemedlemmer.

Kommunen anser dette utbruddet som stanset.

Smitten fra klynge 1 og 2 kan spores tilbake til landene Finland, Danmark og Tyskland. Av hensyn til personvernet vil ikke kommunen kommentere hvilke land som samsvarer med hvilken klynge.

Klynge 3:

18 personer bekreftet smittet. Det første smittetilfellet ble oppdaget 23. juli. Fem av de smittede deltok i et selskap i Sarpsborg 19. juli, i forbindelse med et bryllup. De øvrige er nærkontakter (via opptil flere ledd), deriblant en beboer på Rosnes omsorgsboliger, som senere døde. Også en person fra Lillestrøm har fått påvist smitte som kan spores tilbake til det samme selskapet.

Kommunen kjenner til totalt fire avholdte arrangementer i tilknytning bryllupet, men det har kun blitt påvist smitte som kan spores tilbake til selskapet i Sarpsborg. De tre andre sammenkomstene fant sted i Fredrikstad (15. juli) og Oslo (24. og 26. juli). Til sammen har kommunen kartlagt deltakere fra sju kommuner i de fire selskapene: Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Råde, Oslo, Vestby og Lillestrøm.

Koronateamet vet ikke hvor smitten oppsto, men har ikke klart å spore kilden lenger tilbake enn selskapet 19. juli.

Klynge 4:

5 personer bekreftet smittet. Det første smittetilfellet ble oppdaget 31. juli. Ukjent smittekilde. I denne smitteklyngen er det to voksne og tre barn. Barna er i alderen 8 til 12 år. Ikke alle de smittede er i slekt.

Til sammen har fem barn fordelt på de fire smitteklyngene fått påvist smitte.

I tillegg til de fire klyngene har sju personer fra Moss vært passasjerer ved Hurtigruteskipene som ble berørt av koronautbrudd. Prøvene deres kom tilbake negative.

Denne grafen viser hvordan koronautbruddet i Moss har utartet seg:

Denne grafen viser hvordan Moss fikk et koronautbrudd i juli.

LES OGSÅ: Tror det vil komme flere utbrudd (+)
LES OGSÅ: Innfører besøksforbud på alle kommunale sykehjem og omsorgsboliger i Moss

Mer fra Dagsavisen