Nyheter

Kjenner ikke nasjonaliteten til alle deltakerne

Smitteoppsporingsteamet i Moss vet ikke om noen fra utlandet deltok på bryllupsfestene som utbruddet i Moss kan spores tilbake til.

Allerede lørdag 25. juli hadde det lokale koronateamet sporet smitten fra det siste utbruddet i Moss tilbake til et privat selskap i Sarpsborg den 19. juli. Selskapet var en del av en større bryllupsfeiring.

Likevel har kommunen fortsatt ingen fullstendig oversikt over alle deltakerne.

– Deltakerlistene vi har fått har ikke vært komplette, sier Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss.

Avholdt fest etter den første positive prøven kom

Siden det første smittetilfellet ble oppdaget, har ytterligere tre personer fra Moss og én person fra Lillestrøm testet positivt. Samtlige var deltakere på selskapet i Sarpsborg. Ytterligere 14 smittetilfeller kan spores tilbake til deltakerne fra Moss, deriblant to ansatte og en beboer på Rosnes omsorgsboliger.

LES OGSÅ: Skal teste alle ansatte og beboere på Rosnes for koronavirus

Senest onsdag kveld ble smitteoppsporingsteamet i Moss gjort kjent med et fjerde selskap i tilknytning bryllupet. Dette ble avholdt i Fredrikstad 15. juli. De to andre fant sted i Oslo. Det siste ble avholdt 26. juli, altså etter at den første positive prøven forelå.

Ifølge Krogshus var ingen av de smittede deltakerne fra selskapet 19. juli til stede på det siste arrangementet.

Ukjent nasjonalitet

Så langt har kommunen klart å kartlegge deltakere fra sju kommuner på de fire arrangementene: Moss, Sarpsborg, Fredrikstad, Råde, Oslo, Vestby og Lillestrøm.

Kartleggingen pågår fortsatt. Foreløpig kan de ikke med sikkerhet si om det deltok personer fra utlandet på noen av selskapene.

– Vi kjenner ikke til nasjonaliteten til alle deltakerne, sier Krogshus.

Vil ikke teste alle deltakerne fra de tre siste selskapene

Foreløpig har ingen personer fra selskapene i Oslo eller selskapet i Fredrikstad testet positivt, ifølge kommuneoverlegen.

– Likevel velger vi å se alle selskapene i sammenheng, sier han.

Til tross for dette har de ingen planer om å teste alle deltakerne fra de tre andre selskapene.

– Vi tester kun deltakerne fra de andre selskapene hvis de har symptomer, forteller Krogshus.

– Det siste selskapet ble avholdt så sent som 26. juli. Er det en sjanse for at deltakerne blir testet for tidlig, med tanke på virusets inkubasjonstid?

– Ja, derfor tester vi alle nærkontakter to ganger. Noen kan få symptomer fra dag én, mens for andre tar det opptil to uker før de kommer. For selskapet 19. juli har det nå gått så lang tid at inkubasjonstiden er over, svarer han.

LES OGSÅ: Fikk ikke svar på koronaprøver under utbruddet: – Forsinker smittesporingen (+)