Nyheter

Vanskelig start for Moss Fotballklubb

Sportsåret 2020 ble ikke som forventet: Ingen OL i Tokyo eller fotball-EM i Europa. Og Moss FK kunne ikke begynne med fullkontakttrening før 15. juni. Seriestarten har vært dårlig, med to tap og null poeng.

Årets sesong har startet på en uheldig måte for Moss. Den første kampen 11. juli, mot Hødd borte, endte 2-1 og poengtap. Etter lørdagens hjemmetap mot Eidsvold, har Moss null poeng etter to runder. Lørdag 25. juli drar Moss FK nordover, og møter Senja, et lag som foreløpig har én seier.

Uvanlig sesong

På grunn av koronasituasjonen blir årets sesong annerledes. I år er turneringsformatet slik at det blir spilt en enkelt serie, før tabellen deles i to. De sju øverste lagene vil konkurrere om opprykk i den øverste puljen, mens i den andre puljen vil de sju nederste vil spille om overlevelse.

Det er viktig å bemerke seg at PostNord-ligaen er delt opp i to avdelinger, så det blir til sammen fire puljer – to puljer som kjemper om opprykk, og to som kjemper for å holde seg i samme liga.

De to vinnerne i de øverste puljene rykker opp til OBOS-ligaen. Toerne i hver pulje spiller kvalifiseringskamper mot hverandre, og vinneren møter lag nummer 14 i OBOS-ligaen i kvalifiseringskamper om retten til å spille i OBOS-ligaen 2021.

De tre som kommer sist etter sluttspillet i de to puljene for lagene som ender opp mellom nummer 8 og 14, rykker ned til Norsk Tipping-ligaen.

Til sammen skal det spilles 19 kamper istedenfor 26: 13 før lagene blir delt opp i den øvre og nedre puljen, og deretter 6 kamper per klubb i puljene.

Halvveis sesongoppkjøring

Sesongoppkjøringen ble, på grunn av koronarestriksjonene, noe helt annet enn hva trenerduoen i Moss så for seg.

– Koronakrisen har vært en ny utfordring for spillerstallen. Særlig for de yngre; når du er juniorspiller, og du ikke har kamper eller trening, er det vanskelig å utvikle seg. 15. juni begynte vi ordentlig trening, noe som selvfølgelig er ubeleilig. Men alle de andre lagene har vært i samme båt som oss, poengterer Marijo Jović, Moss Fotballklubbs hovedtrener.

Da det ikke lot seg gjøre å gjennomføre vanlige treningsøkter, ble det tre måneder med alternativ trening for troppen.

– Vi gjorde det beste ut av situasjonen. Gutta trente godt på egenhånd. Ellers hadde vi en del dialog over Skype, legger Kristoffer Kolsrud til, assistenttrener for A-laget.

Liker det nye ligasystemet

Det nye systemet hvor ligaen deles opp i to puljer etter 13 spilte kamper, og sluttspillet avgjør hvem som rykker opp eller ned, har falt i smak hos trenerduoen.

– Det er en fin løsning, og modellen gjør det mer spennende for tilskuerne. Eneste problemet er at det er veldig få som, på grunn av koronarestriksjonene, kan se på kamp live på stadion, og det er litt kjedelig, sier Jović.

For øyeblikket er det inntil 200 tilskuere som kan være tilstede på stadion.

Trenerduoen ser positivt på årets sesong. Fra venstre: Marijo Jović og Kristoffer Kolsrud. Foto: Peder Wehn 

Tøff start

Etter to kamper spilt, er det for øyeblikket Skeid, Fredrikstad, Alta og Kvik Halden som ligger på de fire første plassene, med seks poeng hver. De to tapene i serieåpningen har ikke vært en ideell start for Moss.

– Hødd ble tippa høyt, men etter de to første kampene føler vi at Eidsvold er et bedre lag. Vi måtte for eksempel endre forsvar før Hødd-kampen. Det som skjedde mot Eidsvold var vanskelig å evaluere i ettertid. Jeg fikk ikke sett om de to straffesparkene til Eidsvold var korrekt idømt, nevner Kolsrud.

– Det var noen rare kamper. Prestasjonene var gode og vi vet ikke helt hva som gikk feil. Men i visse situasjoner må vi prestere bedre. Dessuten må vi jobbe bedre på trening, det er der vi kan snu den trenden. Vi har spilt to gode kamper, men begge endte med tap. Neste kamp kan vi spille dårlig og vinne. Sånn er fotballen. Vi må jobbe for å snu tapstrenden, konstaterer Jović.

Beinhard konkurranse

I PostNord-ligaen i år er det mange gamle storheten. Flere av klubbene har også betydelige økonomiske muskler.

– Det er mange gode lag, og flere har rykket ned. De lagene er naturlige favoritter i denne sammenhengen. Fredrikstad og Alta har de økonomiske midlene. Brattvåg har et solid lag. Kjelsås og Skeid er alltid oppe og kjemper i toppen. Tromsdalen har gått mye opp og ned de siste årene. Og Kvik Halden var i play-off i fjor, så vi får brynt oss på en del motstand i år, erkjenner Kolsrud.

Målsetningen har alltid vært å ende i den øverste puljen. Det har ikke endret seg etter de første kampene.

– Planen er å ende blant de beste. Vi har elleve kamper til, og fem av de kampene må vinnes om vi skal være med videre til den øverste puljen. Og det er det en stor mulighet for, presiserer Jović.

Fornøyd med stallen

Før sesongen mistet Moss to-tre sentrale spillere. Men det setter ikke en stopper for håpet på en god sesong.

– Vi mistet et par spillere av høy kvalitet, og da blir det vanskelig. Vi har ikke ressursene til å hente inn erstattere som kan fylle tomrommet. Men ellers er stallen bred, og med mange sultne spillere, så det er mulig å bite fra seg i år, understreker Kolsrud.

Hovedtreneren er enig:

– Nitten kamper er ikke veldig mye. Om alt er på plass, og vi ikke opplever noen skader på sentrale spillere, er jeg optimistisk for denne sesongen, sier han.

Skal satse på de unge

Hovedtreneren, som har tatt en prestisjetung fotballutdannelse ved Universitetet i Lisboa, hvor blant annet Jose Mourinho var en av instruktørene, mener at Moss må satse mer på ungdommen.

– Vi bruker altfor mye penger på seniorene; det er ungdommen som er framtida. Det er ulogisk, både sett fra et finansielt og kvalitativt perspektiv, at det er vanlig å pumpe inn penger i seniorene og glemme de yngre, forteller Jović.

Jović mener at kvalitetstrenere med bred utdannelse innenfor fotball er nøkkelen. I tillegg må gode fasiliteter, et godt støtteapparat og samarbeid mellom de lokale klubbene til.

– Vi må investere mer i kompetente trenere. Da handler det ikke om å bare betale en lønning til treneren, lukke øynene og håpe på det beste. Treneren må ha det rette rammeverket: Dialog med A-laget, ressurser til å ta med laget på de beste juniorcupene, gjennomføre den riktige treningsmengden og ha en god utdannelse i bakhånd. Det er en totalpakke som skal skape den rette atmosfæren for utvikling av talenter, fortsetter han.

Ettersøker en helhetlig strategi

For øyeblikket er Sarpsborg 08 det laget i Østfold som er høyest i ligasystemet. Gamle kjemper som Fredrikstad og Moss er bare skygger av seg selv. Hovedtreneren mener Østfold bør, og skal, ha mellom fire og fem klubber i de to høyeste ligaene.

– Det er merkverdig at en landsdel med såpass mange mennesker og klubber ikke klarer å produsere flere landslagsspillere, og at det bare er én klubb i toppdivisjonen. Når tingenes tilstand er sånn, må vi tørre å tenke annerledes og finne nye løsninger, påpeker han.

Kroaten skyter inn at det gjøres en del bra i Moss om dagen, men at det er mye som må endres på for å skape en mer slagkraftig klubb.

– Moss har alle forutsetninger til å lykkes. Vi har gode ressurser i lokalområdet: En folksom region og mange lokalklubber. I tillegg har vi gode treningsanlegg og klubben har et rennommé på landsbasis. Vi må rett og slett bli flinkere til å legge en helhetlig strategi for hele klubben. Ikke bare for seniorene, men for junioravdelingen også, avslutter Jović.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.