Nyheter

To blå strandflagg i Moss, men ikke i Nesparken denne sommeren

Strendene på både Tronvik og Sjøbadet har oppnådd å få Blått Flagg-status i sommer. Men i Nesparken er vannkvaliteten for dårlig.

Nesparken. Strand. Blått Flagg. Sommer. Vansjø. Bading. Flytebrygge.

Moss har tidligere hatt hele tre Blå Flagg-strender: Sjøbadet, Tronvik og Nesparken. I år har det vært problemer; både på Sjøbadet og i Nesparken.

For høyt bakterieinnhold

Mens de fleste strendene i Moss, Vestby og Våler har fått karakteren «God» for sin vannkvalitet, har Nesparken kun fått «Akseptabel». Det holder ikke til å få det blå flagget.
Det er antall tarmbakterier i vannet som er avgjørende, og Nesparken har et sted mellom 100–1000 tarmbakterier pr. 100mL. Strender som skal ha mulighet til å få Blått Flagg, må ha færre enn 100 tarmbakterier pr. 100mL.
Thereses Evensen understreker at det ikke er forbundet med fare å ta seg et bad i Nesparken.
– Men kvaliteten på vannet må heves før det blir aktuelt å få tilbake det blå flagget, sier hun.
Moss kommune tar prøver av vannkvaliteten på strendene hver 14. dag fra slutten av mai til midten av september.

Glass og sneiper

Søppel, i form av glasskår, sneiper og plastpellets var blant årsakene til at Sjøbadet måtte vente helt til 10. juli før det blå flagget kunne heises på denne bystranda.
Nå stranda ren og pen, men vi er avhengig av at strandgjestene ikke forsøpler stranda med snusposer, sneiper og annet søppel. Bruk gjerne stranda, men husk å forlate den like fin som den var når du kom, er oppfordringen fra Moss kommune. De ansatte i kommunen kommer til å rydde og fjerne søppel, men håper at det ikke blir en altfor tidkrevende jobb.

Bærekraftig utvikling

Formålet med Blått Flagg er å bidra til å fremme bærekraftig utvikling ved strender, marinaer og blant tilbydere av bærekraftige båtturer. Dette skjer gjennom strenge krav til blant annet miljøledelse, vannkvalitet, sikkerhet og service, og miljøopplæring og informasjon.
Blått Flagg er et miljøsertifikat for strender, marinaer og bærekraftige aktivitetsbåter. Det er ment å være et verktøy for kommunen for å vise ansvar for miljøet på og rundt det aktuelle området, og synliggjøre at de ønsker å fremme miljøriktig atferd i kommunens friområder.

---

Blått Flagg

  • Blått Flagg programmet ble startet i Frankrike i 1985 og i resten av Europa fra 1987.
  • Utmerkelsen tildeles årlig til over 4000 strender, marinaer og båter i 46 land på tvers av Europa, Afrika, Asia, Oceania, Sør- og Nord Amerika.
  • Moss har i flere år vært i Norgestoppen, med tre Blått Flagg-strender.
  • I år har ikke stranda i Nesparken oppnådd god nok standard på vannkvaliteten til å få Blått Flagg.

---