Nyheter

Moss' nøkkelperson i kampen mot korona

Kommuneoverlege Kristian Krogshus har vært vital i Moss kommunes arbeid mot koronaspredning.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Hvem: Kristian Krogshus

Hva: Kommuneoverlege i Moss

Hvorfor: Har vært vital i Moss kommunes arbeid mot koronaspredning

Hva fikk deg til å studere medisin?

På nittitallet studerte jeg psykologi på Blindern, og da vi hadde forelesninger om samspillet mellom psykisk og kroppslig helse, fikk jeg lyst til å bli lege. Planen var å bli forsker og psykiater; forskerplanen ble realisert, mens psykiater har jeg altså ikke blitt.

Ble Moss kommune tatt på senga da koronaen kom for fullt i midten av mars?

Nei; i januar innså jeg at pandemien ville ramme Moss og startet derfor planleggingen. I slutten av januar holdt jeg møter med alle fastlegene i Moss, og med rådmannen, kommunalsjef, enhetslederne og beredskapsleder. Alle viste de forståelse for at vi måtte handle raskt, og Moss ble blant de første kommunene i landet som åpnet egen koronalegevakt.

Det har nok vært noen stressende påfølgende dager, uker og måneder …?

Ja, det har det vært, det har vært mye jobbing for veldig mange i kommunen; jeg er imponert over alle de ansatte som har stått på ved sykehjemmene, i hjemmetjenesten, legevakten og i så mange andre virksomheter.

Moss har klart å begrense smitten nå – er du redd for nok et utbrudd?

Etter hvert som samfunnet åpnes gradvis opp igjen, kan det dessverre oppstå lokale utbrudd. Siden vi verken har vaksine eller medisin mot covid, er det så viktig at vi fortsetter å følge smittevernreglene og at alle som har symptomer på luftveisinfeksjon blir testet. På den måten vil vi klare å slå ned lokale utbrudd, hvis de oppstår.

Hvor lenge tror du dagens smittevernregler vil opprettholdes?

Jeg tror vi må leve med smittevernregler helt til vi får en vaksine eller medisin mot viruset, men smittevernreglene vil nok bli justert etter hvert som vi får mer kunnskap om viruset.

Fra et profesjonelt perspektiv, hvordan mener du at Norges befolkning har respondert til koronakrisen?

Mitt inntrykk er at befolkningen har taklet pandemien på en veldig god måte; nesten alle forstår hvor viktig det er å hindre smittespredning og beskytte de som er ekstra sårbare for denne sykdommen. Mange mossinger har dessverre blitt rammet av covid-sykdommen selv eller i nær familie, og mange har opplevd økonomiske vansker som følge av pandemien.

Har det blitt ferie på deg i år?

Ja, jeg har hatt tre fine ferieuker, blant annet på sykkeltur i Valdres og fottur i Rondane.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

Den boka som har betydd mest for meg i sommer, og som jeg nettopp er ferdig med, er "Radical Help" av Hillary Cottam. Hun har forsket på hvordan vi han fornye velferdsstaten og blant annet gi helsehjelp på nye måter.

Hva gjør deg lykkelig?

Å få bidra med noe positivt til familien min, i jobben min og for lokalsamfunnet.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

Mot rasisme og annen diskriminering; og for naturvern og klimakampen.

Er det noe du angrer på?

Ja, blant annet at jobben har gått foran familien min, til tider.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

Kona mi!

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Moss Dagblad, se våre abonnementstilbud her.