Nyheter

– Jeg ble overrasket over hvor mye innflytelse politikerne har på byen

Sofie Thelin (19) er den yngste politikeren i kommunestyret i Moss. Nå forteller hun om hvordan de første månedene har vært.

Sofie Thelin (19) ble valgt inn i kommunestyret etter høstens lokalvalg. Nå har den engasjerte ungdomspolitikeren vært med på å påvirke lokalpolitikken i over et halvt år, og hun har funnet arbeidet – til tross for mengden – spennende og gøyalt.

Politisk interessert i ung alder

Allerede i tiårsalderen begynte Thelin å fatte interesse for politikk. I utgangspunktet kom ønsket om å melde seg inn i et parti fra følelsen av å ikke ha påvirkningskraft. Derfor trasket den unge jenta opp og ned gågata under valget i 2013 og spurte ut de forskjellige partirepresentantene.

­– På denne tiden var innvandring et hett tema i politikken. Derfor, under valgkampen da jeg var 13 år, gikk jeg til alle partiene i gågata og spurte irriterende spørsmål om alt mellom himmel og jord. Og det var først og fremst skole, miljø og psykisk helse som engasjerte – og fremdeles engasjerer – meg stort, erklærer Thelin.

Til slutt falt valget på Arbeiderpartiet, og Thelin meldte seg inn i AUF. Siden den gang har hun vært på Utøya en rekke ganger og kan med et smil om munnen fortelle om de mange minnene derfra:

– Utøya er et unikt sted, med et mangfold av folk fra hele landet som deler et stort politisk engasjement. Det blir arrangert politiske tenketanker, skrivekurs, debattseminarer, arbeiderkor, sportsarrangementer, konserter og mange store politikere fra inn- og utland kommer og taler. Noen av mine beste venner møtte jeg på Utøya, og jeg føler at jeg kjenner folk i hele Norge. Hver gang jeg reiser rundt i landet vårt, kjenner jeg som regel en her og en der, og dette er utelukkende på grunn av Utøya og AUF, sier Thelin.

Veien til kommunestyret  

De neste fem årene ble Thelin mer og mer involvert i lokalpolitikken. Og da det var en ledig plass på valglistene til Moss Arbeiderparti, henvendte partiet seg til en overrasket Thelin.

– Jeg ble spurt om å stå på lista, og jeg skjønte ikke at de hadde tenkt på meg i det hele tatt. Tanker som at jeg ikke var flink nok, for ung og uerfaren gjorde at jeg var nølende. Men etter å ha tenkt lenge på det, kom jeg fram til at dette var en stor sjanse jeg ville lære masse av. Så, etter mye om og men, bestemte jeg meg for å gjøre det, legger Thelin til.

Blitt godt mottatt

Thelin forteller videre at bekymringene rundt alder og erfaring viste seg å ikke være et problem.

– Vi har konstruktive gruppemøter, samarbeider godt og jeg føler at de unge får sin stemme hørt. Og særlig i de sakene som omhandler unges liv, som barnehage og skole, er det veldig viktig å høre de unges stemme, nevner Thelin.

Dessuten var det flere unge politikere som ble valgt inn i kommunestyret i 2019. I tillegg til Thelin, er Kaja Krogsvold (Ap), Synne Skartlien (Ap), Niklas Eriksen (FrP), Ole Martin Johansen (FrP) og Annette Lindahl Raakil (Sp) fremdeles i 20-årene.

Hun er erkjenner at ikke alle saker er like spennende, og at det er mye å sette seg inn i:

– Det er gøy og spennende, men til tider også overveldende. Jeg ble overrasket over saksmengden, viktigheten av lokalpolitikk, og hvor mye innflytelse politikerne har på byen. På starten var også det byråkratiske språket en utfordring, men jeg kom fort inn i det, bekrefter hun.

Spesiell hverdag under koronaen

Politikken har, som resten av samfunnet, kjent på omveltningene knyttet til koronakrisen. For å øke handlingskraften fikk formannskapet mandat til å vedta kommunestyresaker. Det har derimot ikke betydd fri for kommunestyret.

– Det har blitt mye mer digitalt, slik som alt i samfunnet har blitt. Så det har blitt mange lange møter på Zoom og Teams. Og de sakene vi vedtar i disse tider, kommer til å ha stor innvirkning på samfunnet de neste ukene, månedene og årene. Derfor har det vært motiverende å jobbe såpass mye siden koronakrisen inntraff.

Har opplevd netthets

Thelin snakker varmt om hvordan mottakelsen har vært innad i kommunestyret, og roser sine kolleger for godt samarbeid og nære relasjoner.

– Jeg føler at jeg har blitt veldig godt mottatt av bystyret. Vi unge har blitt behandlet på lik linje som de andre, og vår stemme har telt like mye som de eldre i bystyret. Vi støtter også hverandre underveis i beslutningsfasene, nevner Thelin.

I kommentarfeltene har derimot den unge politikeren møtt på motbør.

– Jeg har for eksempel blitt kalt «Maos barn» en gang, noe jeg egentlig syntes var moro. Det har også vært en del kommentarer på alder og kjønn. Men det går ikke spesielt inn på meg, og jeg tar det selvfølgelig med en klype salt.

Kan tenke seg å fortsette med politikk

På spørsmål om hvorvidt politikken er en vei hun ønsker å gå videre i livet, nøler Thelin, men besvarer spørsmålet med et forbehold:

– Jeg elsker å sitte i bystyret, og jeg tenker at så lenge dette er noe som engasjerer meg, ja da kommer jeg til å fortsette med det. Men om det butter – og jeg ikke lenger er engasjert – vil jeg si takk for meg. For engasjement er antagelig det viktigste innen lokalpolitikken. Men som det ser ut nå, så gir jeg meg ikke. Snarere tvert imot, dette er noe jeg gløder for, innrømmer Thelin.

Når det kommer til høyere utdanning er det særlig psykologi som frister.

– Om snittet gir meg muligheten, kommer jeg til å søke på psykologi med profesjon. Dette henger sammen med at psykisk helse, som også er knyttet til min interesse for skole og ungdom, er et tema som engasjerer meg stort, forteller hun.

En by med potensiale

Det er liten tvil om at de neste tiårene kommer til å endre Moss stort. Med ny jernbane gjennom byen, problematikken rundt riksvei 19 og de mange områdene som skal utvikles videre, er de neste årene formative for Moss’ framtid.

– Forhåpentligvis er jernbanen snart på plass, og det er veldig viktig at vi klarer å få en god løsning på riksvei 19. Nesparken er, som jeg ser det, en viktig del av Moss’ byutvikling, og bør bli et satsningsområde. Også bør man prøve å fremme sentrum som nummer én handleområde. Jeg håper at sentrum i større grad vil bli en møteplass for hele befolkningen i Moss. Det ville skapt mye mer liv og «byfølelse», sier Thelin.

Og når det gjelder ferja:

– Det eneste jeg med sikkerhet kan si, er at det ikke skal bli noen vei og bro over Jeløy, garanterer hun.

– Hvis det er én sak som engasjerer deg mest, hvilken er det?

– Det er tre saker jeg virkelig brenner for: Miljø, psykisk helse og skole. Moss bør tenke miljø de neste årene, og for eksempel satse på å bli en sykkelby og videreutvikle kollektivtilbudet. Når det gjelder psykisk helse, sliter dessverre Moss på landsbasis. Derfor må vi tilrettelegge for ungdom, videreutvikle tilbudet og ta vare på ungdommen. Dette innebærer, etter min mening, et bedret tilbud for ungdom – eksempelvis gjennom lengre åpningstider og en mer tilgjengelig ungdomshelsestasjon. Og dette er særlig viktig i dagens koronasituasjon. Det er mange som sliter, avslutter Thelin.

Mer fra Dagsavisen