Nyheter

Fyllekjøring på Finn

Folk som pruter, sjekker eller bare lar være å dukke opp. Geir Petter Gjefsen i Finn.no prøver å forklare hvorfor handelen ikke alltid går som den skal.

###

Hvem: Geir Petter Gjefsen (45)

Hva: Leder Forbrukertrygghet på markedsplassen FINN.no

Du, har du prøvde å selge ting på Finn selv, eller?

– Ja, jeg prøver stadig vekk å både kjøpe og selge ting der.

Det gjør jeg også, og det er en slitsom affære, skal jeg si deg. Først pruter folk ned til skampris, og når de sier de skal hente kommoden søndag klokka 12, hva tror du skjer da?

– Det var det, da ...

Nettopp. Ingen verdens ting!

– Hvis dette skjer hele tida er du jo veldig uheldig. Men jeg har også opplevd det, og det er ikke noe morsomt.

Foto: Caroline Roka

Geir Petter Gjefsen, leder Forbrukertrygghet i Finn.no

.

Foto: Caroline Roka

Hva er det egentlig som skjer med folk? Det er jo oppførsel som ikke er innafor i det virkelige livet.

– Jeg kan trekke en parallell til trafikken. De fleste klarer å oppføre seg. Men så er det noen idioter som kjører som tullinger, eller kjører i fylla. Sånn er det på nett også. Jeg tror også det handler om avstand når man kommuniserer på nett. Det blir litt som kommentarfelt, hva folk får seg til å si der ville de færreste sagt direkte til noen i virkeligheten.

Har du forresten fått med deg at noen også bruker Finn som Tinder?

– Absolutt. Vi har spøkt litt med det, at Finn er mulighetenes marked. Men jeg tenker jo at hvis man leter etter kjærligheten så finnes det andre apper som er bedre egnet. Klagesakene fra brukere som er blitt utsatt for uønsket oppførsel kommer både til kundesenteret, og til avdelingen jeg jobber i, og det er jo noen som klager på «sjekking». Det er jo ikke det de er ute etter når de skal kjøpe eller selge noe på Finn.

Apropos uønsket oppførsel. Jeg tror at folk er til å stole på. Det er ikke alltid så lurt.

– Ja, vi er godt oppdratt, og kanskje litt for naive i mine øyne. Selv betaler jeg ikke 10 000 kroner for en mobiltelefon på forhånd, og håper at det skal gå bra.

Nei, forhåndsbetaling, det er farlige greier, såpass har jeg lært av min far.

– Ja. Men jeg ville heller ikke sendt fra meg varen uten å være sikker på å få pengene.

Ond sirkel. Hva skal man gjøre?

– Du bør gjøre noen undersøkelser. Har brukeren et blått skjold med hvit hake på brukerprofilen, så er det en bra ting, da er brukeren BankID-verifisert, Finn kjenner identiteten. Vurderinger på brukeren er det også verdt å ta en titt på. Sjekk om telefonnummer stemmer med navn. Søk navnet opp på Facebook. Kanskje dere har noen felles venner?

Men likevel kan du ende opp med en tom i-phoneeske.

– Ja. Sånn sett er ikke postoppkrav noe smart. Man er sikret å få noe, men det koster mer, og du kan risikere å få en boks med makrell i tomat.

Ja, den er kjip. Hva gjør man da?

– Vi oppfordrer som opplever noe uønsket til å ta kontakt, uansett om det er dårlig oppførsel eller svindel. Svindel bør politianmeldes. Den ene saken alene er kanskje ikke nok, selv om 10.000 kroner er mye for deg, er det en liten sak for politiet. Men hvis personen står bak flere svindelforsøk, eller andre kriminelle forhold, kan nettopp din sak bidra til å få personen dømt.

Men han som ikke henta kommoden min på søndag, da?

– Vi har mulighet til å stenge brukere ute. Eller gi dem en beskjed om å skjerpe seg. Men vi kan ikke bli for strenge heller.

Ok, det får gå, jeg har uansett kasta den. Før vi tar noen faste spørsmål. Det etternavnet ditt? Gjefsen? Har du en forfader som het Gjef?

– Nei, nå blir jeg svar skyldig, altså. Jeg vet bare at jeg alltid må stave det.

Vet du ikke? Skuffende.

– Ja, beklager. Jeg som følte jeg klarte meg så bra hittil.

Ja, ja. Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg har politibakgrunn, og er glad i krim. Trilogien til Stieg Larsson.

Hvem var din barndomshelt?

– Pippi. Hun var laidback, kul og klarte alt.

Klarte ikke hun å lure politiet, også?

– Ja, sant, det var ikke helt bra, da.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er litt rastløs. Det må alltid skje noe. Jeg er en sosial fyr.

Det må ha vært kjedelig for deg under korona. Du hadde kanskje sånne digitale fredagspils?

– Ja, det dro jeg i gang med en kompisgjeng.

Helt ærlig, hvor vellykka var det?

– Jeg synes det funka kjempegreit, jeg.

Men alle skravler jo bare i munnen på hverandre!

– Kanskje det har noe med kjønn å gjøre, damer prater mer.

Haha. Det er godt du skal ha sitatsjekk på dette.

– Ja, jeg trenger visst det nå. Det var bare en løs teori, altså.