Nyheter

Derfor stiller de til gjenvalg

Syv av ni stortingsrepresentanter fra Østfold stiller til gjenvalg. Kontinuitet, erfaring og en sterk Østfoldbenk er viktig for flere av dem.

Foto: Erik Wiggo Larsen, Silje Louise Waters, Martin Næss Kristiansen, Kenneth Stensrud, arkiv og pressefoto.

I Dagsavisen kunne man tidligere denne måneden lese at flere profiler på Stortinget ikke stiller til gjenvalg. I Østfolds folkevalgte rekker stiller det seg derimot annerledes. Syv av ni som representerer Østfold har sagt at de ønsker å fortsette på Stortinget, dersom omstendighetene tillater der.

Demokraten har snakket med Østfoldbenken om hva som motiverer dem til videre kamp, og hva en lite utbyttet Østfoldbenk kan ha å si for samarbeidet i Viken, og arbeidet på Stortinget.

LO
Elise Waagen

Elise Bjørnebekk-Waagen (30), Arbeiderpartiet, Sarpsborg

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Jeg var jo med inn i starten av denne perioden, og føler meg på mange måter ikke ferdig. Det er opp til velgerne om jeg får fortsette, men det er fortsatt mye ugjort, og mange saker jeg brenner for, som gjør at det ikke føles riktig å gi seg nå.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i poltikken?

– Det har jeg bestemt meg for å aldri bestemme meg for. Det handler til dels om at det ikke bare er meg oppi det, man har familie det også må funke for. Man er veldig privilegert som får den muligheten, og man får ta et valg av gangen.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– Det tror jeg er veldig viktig. Hvertfall nå fremover når vi ser det er store viktige saker, som har betydning mange år frem i tid. Vi har mange særegenheter: høyere arbeidsledigheter enn resten av landet, industri som krever annet blikk og barnefattigdom som trenger egne særtiltak. Skal Østfold sin stemme bli hørt, er vi avhengig av å ha sterke stemmer som formidler dem.

Erlend Wiborg, Moss Frp *** Local Caption *** Erlend Wiborg (Frp). FOTO: PRIVAT

Erlend Wiborg (36), Fremskrittspartiet, Moss

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Jeg tok en runde med meg selv, og jeg er topp motivert for å fortsette. I denne perioden har jeg blitt komitéleder for Arbeid- og sosialkomiteen, som er første gang på over tyve år som Østfold har en komitéleder. Det er stor tillit, og ga meg motivasjon. Jeg vil fortsette å kjempe for reduserte skatter og avgifter for folk flest, en streng innvandringspolitikk, og fortsette å være en politiker som snakker rett fra levra.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Vanskelig å si, men jeg vet at jeg alltid kommer til å være politisk engasjert. Jeg har hatt flere jobber før jeg kom inn i politikken, og vært politiker i flere år, men det er nok sunt også at man periodevis bytter litt. Jeg har ikke tenkt å være heltidspolitiker hele livet, det er nok ikke nødvendigvis bra.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– I utgangspunktet har ikke det så mye å si. Jeg forholder meg til Østfold, ikke til Viken. Det er Østfold jeg skal velges fra, og det er velgerne der jeg er opptatt av. Det er viktig med samarbeid med kolleger i Viken, men fokuset er i Østfold. Velgerne er mine sjefer.

Ole André Myhrvold, Senterpartiet. Foto: Silje Louise Waters

Ole André Myhrvold (42), Senterpartiet, Trøgstad

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Jeg har jo bare sittet i fire år, så jeg føler egentlig at jeg har en del ugjort, og en trenger nesten fire år på å bli varm i trøya. Så det å få lov å være med fire år til, det er noe jeg ønsker meg. Jeg mener vi trenger et regjeringsskifte, og det er vesentlig for meg å slåss for. Vi må sørge for at kommunene får en økonomi som håndterer fremtidens eldreomsorg, barnehager, skoler, og andre velferdstilbud, også her i Østfold. Håper jo også at vi får et flertall som reverserer Viken. Jeg vil fortsatt være med å slåss for at Østfold blir fylket som er i spissen for den grønne skiftet, vi har mange bedrifter som besitter teknologi som Norge trenger når vi skal fase ut olje og gass, og basere oss på fastlandsnæringer.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Nei, det er vanskelig å spå. Har sagt til nominasjonskomiteen at jeg stiller meg til disposisjon i fire år til. Det er opp til velgerne, og det har jeg respekt for.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– Samarbeidet mellom Østfoldbenken og Viken er tett, og det er viktig, men vi er valgt av velgerne i Østfold. Vår oppgave blir å trekke Viken-politikken i Østfolds favør. Også tror jeg det er bra at så mange på benken tar gjenvalg, det er bra med kontinuitet til en viss grad. Det tar tid å opparbeide seg posisjoner og vite hvilke knapper vi skal trykke på.

Stein Erik Lauvås. Østfold Arbeiderparti. Stortinget. Representant 2013-2017.

Stein Erik Lauvås (55), Arbeiderpartiet, Marker

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du?

– Fordi at jeg føler at jeg har den motivasjonen som trengs for å være med en runde til, og påvirke og gjøre ting som er bra for Østfold-samfunnet. Jeg har sittet to perioder nå, og føler at jeg har mer å bidra med.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Man holder på så lenge flertallet i partiet vil ha deg. Men man skal gjennom mange dører for dette går i orden, men det er bra. Sånn er demokratiet, og det er jo sånn vi skal ha det.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– Det tror jeg er viktig. Vi som sitter her og representerer Østfold, er egentlig flinke til å snakke sammen og finne løsninger. Vi lager ikke snubletråder for hverandre, men er opptatt av å fremme Østfold-saker som er bra for samfunnet her, i stort og i smått. Det er politikkens vesen at vi av og til har ulike syn, fordi vi er fra ulike partier. Vi mener jo at det finnes ulike måter å gjøre ting på, der noen er bedre enn andre selvsagt. Når det drar seg til på enkeltsaker, som er viktig enkeltvis for Østfold, er vi meget godt i stand til å slå av en prat på tvers av benken.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) i Fredrikstad

Høyre: Ingjerd Schou (65), Høyre, Spydeberg

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Jeg har lyst, erfaring og guts for Østfold en periode til, om nominasjonskomiteen synes jeg har bidratt og fortsatt kan være med å dra lasset for Østfold, og særlig de sakene som kjennetegner Høyre.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Jeg kommer til å være et politisk menneske for alltid. Jeg svarer for denne fireårsperioden som ligger foran meg nå, men for alle praktiske forhold er det viktig at man skolerer og får frem nye politikere som kan sitte på Stortinget. Vi har flere gode kandidater i Høyre.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– Det er først og fremst knyttet til arbeidet som ligger i fylkeskommunen, men jeg er veldig opptatt av at Østfold har en plassering i Viken og hele landet som gjøre at vi er inngangs- og utgangsport for hele Europa. Vi har tommelen av norgeskartet som mange er avhengig av. Østfold er Norges Provence, med enorme muligheter som vi også nytter oss av. Vi har lange tradisjoner med næringslivet vårt, og mange spennende bedrifter som er langt fremme med teknologiutvikling som bidrar til det grønne skiftet.

Freddy André Øvstegård, SV, Foto: Silje Louise Waters

Freddy André Øvstegård (25), Sosialistisk Venstreparti, Sarpsborg

Det er mange stortingsrepresentater som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Jeg har veldig lyst til å fortsette å bidra og kjempe for rettferdig fordeling og miljø. Særlig kampen mot barnefattigdom, som er høy i Østfold, har vært en hjertesak. Der er det fortsatt veldig mye ugjort. Jeg håper at velgerne vil gi meg tillit til å fortsette fire år til, og gi oss flertall på stortinget så vi virkelig kan sette i gang og få en mer rettferdig politikk i landet.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Jeg tar nok en periode av gangen. Nå føler jeg meg mer motivert og er klar for fire år til på stortinget, fordi det er så mye som er ugjort for Østfold. Men hva som skjer etter det igjen, det har jeg ikke tenkt noe på. Jeg fortsetter så lenge jeg har noe å gi til dem som har valgt meg.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– Jeg er ikke så opptatt av Viken-samarbeidet, jeg vil jo oppløse det. Det er en unaturlig konstruksjon som flytter makt unna folk. Jeg er opptatt av en sterk Østfoldbenk for Østfold.

###

Tage Pettersen (47), Høyre, Moss 

Det er mange stortingsrepresentanter som ikke stiller til gjenvalg, hvorfor gjør du det?

– Den aller viktigste grunnen er at jeg har vært så privilegert at jeg har fått være stortingsrepresentant i tre år, og synes det er både givende og spennende å få bidra til å påvirke politikken som også berører Østfold. Du lærer mye i løpet av en fireårsperiode, men skal du få en posisjon er det viktig med en kontinuitet i hvem som presenterer Østfold.

Hvor lenge ser du for deg at du blir i politikken?

– Det er umulig å svare på. Jeg har vel aldri planlagt hvor jeg havnet noen gang, hverken lokalt eller nasjonalt. Så lenge jeg har føler jeg har noe å bidra med, og så lenge partiene og velgerne vil ha meg, er så langt jeg kan se inn i krystallkula.

Hvilken verdi har en sterk Østfoldbenk for Viken-samarbeidet?

– For det første er det viktig for stortingsvalgdistriktet Østfold at vi har en sterk stortingsbenk som gjør at vi blir hørt i nasjonal sammenheng. Det er også viktig for å få til løsninger for det nye fylket Viken, som jo er et stort fylke med mye makt i form av antall representanter, og en viktig aktør inn i de ulike debattene. Sånn sett, både i et nasjonalt og et regionalt perspektiv er det viktig at vi er representert med gode politikere som taler Østfold sin sak.

Mer fra Dagsavisen