Nyheter

– Usikker på om det blir norske jordbær i år

– Årets jordbærsesong står i fare for å bli rammet av koronakrisen, sier jordbærbonde Anstein Pollestad fra Moss.

– Jeg usikker på om det blir norske jordbær på markedet i år, sier jordbærbonde Arnstein Pollestad i Dilling.

– Vi vet jo ikke om det er mulig å få høstet dem inn. Hvis vi skal følge reglene om karantene og restriksjonene på antall mennesker på ett sted, blir det håpløst.

Han er en av flere jordbærbønder som nå er i hektisk møteaktivitet før årets innhøstingssesong.

Flyr via Tyrkia

For å få sesonghjelpene fra Vietnam, Polen, Romania og Litauen inn i landet, må han få dem flydd til Norge via Tyrkia til enten Torp eller Gardermoen. Derfra må de, med dagens regelverk, rett i karantene i 14 dager.

– Karanteneukene alene vil koste meg 1,3 millioner kroner, og da kan jeg se langt etter å få noen lønn.

Håper er imidlertid ikke helt ute ennå.

– Vi har fram til 1. mai på å finne en løsning, sier Pollestad, som håper dempartementene og kommunene finner løsninger som kan gi dem håp om å redde den norske jordbærsesongen.

Kan ikke sitte med svarteper

Den største risikoen for bønder som Pollestad, er imidlertid de økonomiske investeringene som må til for å starte innhøstingssesongen, sett opp mot et eventuelt sviktende eller labert salg.

– Oppstart av sesongen koster meg en en million kroner. Nå kan det bli enda mer. Og det kan ikke kundene betale for, fordi smertegrensen til nordmen ligger på rundt 30, 40 kroner per kurv. Så her er det om å gjøre å ikke bli sittende med svarteper.

En faktor som kan spille inn på salget av jordbær, er smittefrykt.

– Som produsenter er vi også bekymret for smitteoverføring og smittevern. Hvis vi ikke kan levere bær trygt, er det ingen vits. Vi kan ikke risikere å bli ansvarlige for en smittebølge.

Mat og vann overfører virus

Vi har forsøkt å komme i kontakt med Mattilsynet, men de har ikke svart på våre henvendelser. På sine nettsider skriver de imidlertid at mat og vann kan være en smittekilde for sykdomsfremkallende virus.

Smitte kan skje ved forurensing av næringsmidler med virus fra syke personer. Virus formerer seg ikke i mat eller vann, men kun et lite antall viruspartikler kan være nok til å gi sykdom.

De opplyser også at smitte av koronavirus via matvarer uten emballasje er lite sannsynlig, hvis du følger de generelle hygienerådene. Det er ingen kjente tilfeller av smitte via matvarer. Du kan handle mat uten emballasje som vanlig, men du oppfordres til å kun ta på de varene du skal kjøpe som en ekstra forholdsregel.

Det er fra før kjent at bær kan overføre både virus og bakterier.

Virus fra bær i 2015

I 2015 ble flere utbrudd av hepatitt A og norovirus sporet til frosne bær. Selv om det spesielt er importerte fryste bringebær som har vært knyttet til utbrudd forårsaket av norovirus, anbefalte Mattilsynet også koking av andre bær.

Det europeiske meldesystemet for helsefarlig mat og fôr (RASFF), opplyste at det var påvist norovirus også i fryste blåbær, jordbær og bjørnebær  fra blant annet Serbia, Kina, Polen og Chile.

Mattilsynet anbefaler derfor å koke alle importerte, fryste bær.
- Norovirus er et svært vanlig virus, og kan smitte til bærene via forurenset vann eller fra personer og utstyr under høsting. Vil man være på den sikre siden, så er et godt råd å koke importerte fryste bær i ett minutt før de spises, sier seniorrådgiver Laila Jensvoll i Mattilsynet til Dinside.