Nyheter

Advarer: – Det er nå det starter

Smittevernoverlege snakker om den langsiktige utviklingen av pandemien.

Regjeringens ønske om å lette på restriksjonene og la barn gradvis returnere til skolen er en god løsning, mener smittevernoverlege Jon Sundal ved Stavanger Universitetssykehus, men han understreker at vi kun er ved startstreken.

– Oppløsningen til regjeringen mener vi er bra for stabiliteten i samfunnet. Noe må skje. En myk opptrapping er viktig.

– Men det er på en måte nå det starter. Det er nå ting skjer, sier han til Rogalands Avis.

Sundal kan ikke stresse nok hvor viktig det er å fortsatt følge hygienetiltakene og å holde avstand til folk, selv om situasjonen holder seg stabil.

– Dette er langsiktig. Pandemien kommer til å vare ut 2020 og kanskje lengre. Når vi letter på restriksjonene og møtepunktene blant folk bli hyppigere, da gjelder det å fortsatt være på når det gjelder å holde avstand, vaske hender og tenke oss om når vi møter andre. Dette kommer kanskje til å bli ennå viktigere framover når restriksjonene lettes.

– Nå har vi hatt denne begynnerfasen hvor vi har ved hjelp av restriksjonene klart å kupere en smittebølge. Dette må vi fortsette med, sier smitteoverlegen, og legger til:

– Sydenturen kan du bare skrinlegge.

Ønsker kontrollert spredning

– Vi ønsker en kontrollert spredning. Det er ikke slik at ingen skal bli smittet, men at vi skal ha en kontrollert spredning av viruset. Slik unngår vi store smittebølger, og da rammes ikke sykehusene kraftig.

Sundal tror mange vil bli smittet over tid, men måten Norge håndterer pandemien på, og er forsiktige, er riktig. Ikke likt situasjonen i Sverige.

– Over flere måneder vil en god del av befolkningen bli smittet, men da får vi en sterkere flokkimunitet. Da bremser også spredningen seg og etter hvert kommer det en vaksine for de mest utsatte.

– Sverige gikk for en rask flokkimunitet. Nå er de oppe i 600-700 dødsfall fra viruset og vi har ikke nådd 100 ennå. Det er nok en betydelig diskusjon internt i Sverige nå om det de gjør er riktig.

Mer fra Dagsavisen