Nyheter

Tilbyr gratis hjelp til folk som trenger noen å snakke med på grunn av viruset

Rita Jacqueline Van Ingelgem Monsen fra Moss er bekymret for nordmenns psykiske helse i disse korona-tider. Nå tilbyr hun gratis samtaletimer over internett.

Terapeut Rita Jacqueline har slengt seg på dugnadsbølgen. Nå vil hun hjelpe alle som trenger noen å snakke med.

Mens helsevesenet i dag gjør sitt for å begrense smitten av koronaviruset i Norge, er terapeut Rita Jacqueline mest bekymret for langtidseffekten. Hun frykter mange vil lide psykisk.

– Mitt fokus er på alle menneskene som nå sitter hjemme, forteller hun.

Frykten for koronasmitte har blant annet ført til at tilbud som Fontenehuset og andre møteplasser for sårbare grupper holder stengt. Derfor tror hun det er mange som sliter nå.

– Har du det bra fra før, er det kanskje bare positivt å kunne være hjemme og kose seg med familien. Men har du det dårlig, vil den følelsen bare vokse av å sitte i karantene. De ensomme blir nå enda mer ensomme, og de sårbare enda mer sårbare. Noen barn ville hatt best av å være på skolen, sier hun.

LES OGSÅ: Moss kommune maner til dugnad - ber alle innbyggere bidra for å hindre smitte

Vil hjelpe andre

Dette er bakgrunnen for at terapeuten bestemte seg for å tilby gratis samtaletimer, via trygge og smittefrie omgivelser på internett.

– Jeg er så imponert over dugnaden til nordmenn i disse tider. Jeg ønsker å bidra med det jeg kan, og det er å bistå folk i vanskelige livssituasjoner. Det blir kanskje bare brannslukning her og nå, men det er viktig, sier mossingen.

Hun er utdannet vernepleier, familieterapeut og karriereveileder. Hun holder ofte foredrag rundt omkring, og driver også inspirasjonspodkasten «Askepodden».

LES OGSÅ: Moss kommune ber helsearbeidere melde seg til frivillig innsats

Slik holder du hodet klart

Hennes beste råd til nordmenn er å holde seg så aktiv som mulig mens man er innestengt i eget hjem.

– Les bøker. Strikk. Tren litt. Finn noe å holde deg opptatt med. Og viktigst av alt: prat med folk. Ta telefonen og prat med andre eller vær aktiv i sosiale medier. Hvis vi sitter alene med vanskelige tanker, er det de tankene som øker i mengde og styrke, sier hun.

Hva er den vanligste bekymringen folk har i disse dager?

– Folk er redde for å bli smittet, men jeg har også inntrykk av at mange har en enda større frykt for å smitte andre. Når vi ser hvordan folk handler i matvarebutikkene, virker det også som at folk er redde for at de skal sitte hjemme lenge. Jeg har også pratet med folk som er bekymret for hvordan Nav skal klare å ta imot alle som nå er og blir permittert, svarer hun.

LES OGSÅ: Sjokktall fra Nav: 90 prosent flere arbeidsledige i Moss på én uke

Tror problemene vil bli mer synlige på sikt

Så langt har ingen personer benyttet seg av de gratis samtaletimene hennes ennå. Det til tross for at et Facebook-innlegg hun la ut med informasjon om tilbudet ble delt over 80 ganger på få dager.

Terapeuten tror en av grunnene er at terskelen for å ta kontakt kan virke høy for noen.

– Jeg tror også det er litt tidlig. Hvis jeg jeg legger ut den samme teksten på nytt om tre uker, så tror jeg responsen vil være helt annerledes. Vi vil merke effekten av situasjonen fremover, og konsekvensene tror jeg kan bli formidable, sier hun og legger til:

– Jeg håper vi ser en babyboom om ni måneder. Samtidig tror jeg vi vil få en økning i antall personer som søker tjenester i psykiatrien, høyere arbeidsledighet, samt mer jobb for barnevernet, familievernkontorene, private psykologer og terapeuter.

LES OGSÅ: «Beskjeden om at barnefamilier nå må undervise sine barn fikk det nok til å knyte seg ekstra hos mange»

Kommunen forventer økt pågang

Kristian Krogshus, kommuneoverlege i Moss, forteller at de regner med at behovet for tjenester innenfor psykisk helse vil være økende på grunn av koronaviruset.

– Vi forventer at det vil være flere som blir engstelige av dette, og at vi til enhver tid har personer som trenger bistand når det gjelder psykisk helse, sier han.

Per nå opplever ikke kommunen at flere oppsøker tjenesten Rask psykisk helsehjelp, et av flere tilbud innenfor dette feltet.

– Tilbudet raskt psykisk helse er fortsatt åpent. Vi opplever mindre pågang enn før, men vi registrerer at det har kommet henvendelser som handler om bekymringer rundt koronaviruset, sier Beate Kristiansen, enhetsleder ved Peer Gynt helsehus, med ansvar for blant annet koronalegevakten.

Terapeut Rita Jacqueline tar imot henvendelser på telefon 993 41 634.

LES OGSÅ: Takk til våre helsearbeidere