Nyheter

Mossefotballens opp- og nedturer

Det nærmer seg sesongstart i fotball, og byens stoltheter, i første rekke Moss Fotballklubb og Sprint Jeløy, er i full gang med sine forberedelser.

1 av 2

MFK holder til i PostNord-ligaen avd. 1, som er tredje nivå i Norge. Mens Sprint hører til på fjerde nivå; den såkalte Amedialigaen.

For en del år siden var Moss FK i det desiderte toppsjiktet i norsk fotball, noe som ble kronet med cupmesterskap i 1983 og seriemesterskap i 1987. På den tida spilte profiler som Geir Henæs, Ole Jonny Henriksen, Jan Fjærestad, Rune Tangen, Einar Jan Aas og Erland Johnsen på laget. Dette var spillere som ble kjent langt utenfor byens grenser. Flere av dem spilte i andre norske toppklubber og i utlandet. Einar J. Aas var den første nordmann som spilte profesjonell fotball i England, og også den første norske spilleren som har spilt profesjonell fotball i både England og Tyskland. Og det var ikke småklubber han spilte for: Bayern München i Tyskland og datidens beste lag i England; Nottingham Forest.

Rask svenske med silkefot

I 1989 fikk MFK en svensk tilvekst; Kjell Olofsson. Med unntak av tre år i skotske Dundee United, spilte Kjell på A-laget til Moss fram til 2002. Han kom til MFK fra det daværende topplaget Örgryte i Göteborg. Olofsson har også én OL-landskamp for Sverige. Han er opprinnelig fra Knippla, en liten øy som hører til Öckerö kommune utenfor Göteborg. I et intervju med Knut Hovland på MFKs nettsider, forteller Kjell Olofsson om sitt beste minne fra Melløs:
– Det er et frisparkmål mot Odd fra rundt 45 meter. Det var virkelig en suser! Vi målte avstanden på treningen dagen etter kampen; det var ikke så langt fra midtstreken.

Dagfinn Enerlys flotte mål

Mange MFK-entusiaster vil også huske samarbeidet mellom Olofsson og Dagfinn Enerly, som kom til Moss i 1998. De hadde en spesiell kjemi, og da Olofsson sprintet fra motspillerne ved sidelinja, løp Enerly i posisjon foran mål. Det førte ofte til noen susere fra Dagfinn Enerlys side, og flere av målene hører til de flotteste som er prestert på Melløs.

Opp og ned på 1950-tallet

Men det er lenge siden Moss FK hevdet seg på eliteserienivå. Situasjonen i 2020 minner mer om slik det var de første årene etter annen verdenskrig. Den gang var det tre fotballag som kjempet om hegemoniet i byen; Rapid, MFK og Sprint Jeløy. Moss FK spilte i hovedserien i 1953, men ramlet ned til det som den gang het Landsdelsserien året etter. Hovedserien var det høyeste nivået i norsk fotball på 1950-tallet. Men det var Rapid som var det mest stabile, og beste laget på 1950-tallet. I 1955 rykket laget opp fra Landsdelsserien til Hovedserien. Spillere som den elegante angriperen Paul Olavesen, keeper Bjørn "Burre" Bjurstrøm og forsvarskjempen Bjørn Kiserud var sterke profiler på Rapid. Klubben spilte i Hovedserien i sesongene helt fram til 1961-sesongen.

Odd Berger på B-landslaget

I cupsammenheng var klubbene i Moss på et labert nivå i etterkrigstida. Det normale var at Moss FK, Rapid og Sprint Jeløy røk ut av cupen i første eller annen runde. Det er noen små lysende unntak. I 1956 kom MFK til fjerde runde, der laget tapte klart for storklubben på den tida; Skeid fra Oslo. Skeid vant formidable 8–0. Men det var en del profiler på MFK også på den tida. Keeper Odd Berger var med på det norske B-landslaget, som i 1956 spilte uavgjort 2–2 mot Finland.

Rundspilt av FFK

I 1961 kom klubben helt til cupens femte runde. Der møtte de et av Norges beste lag; Fredrikstad Fotballklubb. Da var det cupstemning i Moss, og det var stappfullt med mossinger som tok togturen til Fredrikstad for å se på oppgjøret. Interessen i plankebyen var like stor, og hele 9.000 tilskuere kranset banen. Men selve kampen ble nedtur for mossingene. FFKs landslagsspillere som Bjørn Borgen, Per "Snæbbus" Kristoffersen og Arne Pedersen herjet med mossingene, og kampen endte 4–1 til hjemmelaget.

Henry Baugh døde i januar 2020

Selv om MFK ikke var helt på toppnivå i verken serie eller cup, fostret klubben noen svært dyktige spillere. Kjell Magnussen spilte på juniorlandslaget mot Danmark i 1960. Mens Hans Jacob Henæs spilte på juniorlandslaget mot Sverige i 1963, der Norge vant 6–2. I 1965 var den dyktige målmannen Henry Baugh med i juniorlandslagstroppen mot Danmark, og midtbanespilleren Kjell Ødegaard var reserve på juniorlandslaget mot Sverige.
Henry Baugh meldte først overgang til Vålerenga, og flyttet senere til Levanger for å studere ved Levanger lærerhøgskole. Da spilte Baugh for Steinkjer, og fikk med seg ett år med toppfotball i det som den gang het 1. divisjon fotball for menn 1978. Henry Baugh var født i 1947. Han ble boende i Trøndelag, og døde 3. januar 2020.

Moss Fotballklubb i fjerde divisjon

I etterkrigstida var Norges Fotballforbund opptatt med organiseringen av fotballen. Fra 1957 ble seriesystemet lagt om. Resultatet ble en landsomfattende rangering av divisjonene. Sprint og Moss ble først plassert i tredje divisjon, men Sprint falt raskt ned til fjerde divisjon. Der befant også Rapid seg; etter årene som toppklubb ved inngangen til 1960-tallet. I 1964 rykket Sprint helt ned til femte divisjon. Da også Moss FK rykket ned i fjerde divisjon, var det nærmest krise i fotballbyen Moss. MFK satte inn alle krefter for å komme seg oppover i divisjonssystemet, og fram til 1971 gikk det bedre. Da greide klubben å etablere seg i annen divisjon. Og det ble igangsatt et godt arbeid i yngres avdeling for å sko seg for framtida.

12.000 tilskuere på Melløs

I jubileumsåret 1976 vant MFK sin avdeling i 2. divisjon, og rykket opp i 1. divisjon. I den avgjørende opprykkskampen var det publikumsrekord på Melløs. Omkring 12.000 tilskuere fikk se at Odd ble slått 2–0. I cupmesterskapet kom MFK til 4. runde, hvor laget tapte 4–0 for Start etter ekstraomganger. I klubbens jubileumskamp på Melløs vant MFK 12–3 over Lillestrøm Sportsklubb (LSK). Dette var det samme året som LSK vant seriegull.

Kilder:
Per Harald Vold: Moss FKs historie.
Nettsidene til Moss FK.
Nils Johan Ringdal: Moss bys historie, bind 3.
Wikipedia.