Nyheter

Mossekråka er med på å pryde byens nye, unike frimerke i jubileumsåret

Det var høytidelig stemning i Konvensjonsgården da ordfører Hanne Tollerud avduket et flunkende nytt Mossefrimerke, som Posten har gitt ut i forbindelse med byens 300 års jubileum. - Dette blir byens nye visittkort, sa en stolt ordfører.

Bilde 1 av 3

For det ikke dagligdags kost at en by blir tildelt en nytt frimerke: Det er tidligere vært utgitt to frimerker med Mossemotiv. I 1980 kom et frimerke med illustrasjon av en støpeplate som var laget ved Moss Jernverk i 1769. Seks år senere var det et motiv fra Peterson-fabrikken i forbindelse med en frimerkeserie som ble kalt "Vennskapsbyer".

En filatelistisk stjerne

- Siden Konvensjonsgården er med på dette nye frimerket,  kan vi relatere alle tre Mossefrimerkene til området rundt fossen. Det gjør det ekstra spesielt. Dette nye frimerket vil jeg betegne som en filatelistisk stjerne, sa leder i Moss Filatelistklubb, Svein Walter Mathisen. Det var filatelistklubben som allerede i 2017 sendte en søknad til Posten om å få utgitt et frimerke med Mossemotiv i anledning byens 300 års jubileum.
- Det er et trangt nåløye å komme på et frimerke, men vi hadde betydelig sans for søknaden fra Moss, og et byjubileum er også en ekstra grunn til å innfri en slik søknad. Så i år kommer det jubileumsmerker for både Moss og Bergen. Sistnevnte by feirer sitt 950 års jubileum, sa Postens frimerkedirektør Halvor Fasting.

Mossekråka er med

Elisabeth Vogt fra Moss Historielag laget et kort foredrag, der hun fortalte en liten historie om de ulike elementene i det nye Mossefrimerket. Frimerkedesigner Enzo Finger har fått med seg Konvensjonsgården, Bytårnet, Tollboden, Moss kirke, Refsnes Gods og Bastøferja. Og over illustrasjonen av Konvensjonsgården har kunstneren fått plass til Mossekråka.

Uten pengesum

Halvor Fasting fortalte at det er nytt av året at frimerker for 50 grams sendinger innenlands nå er blitt valørfrie. Tidligere har det kun vært frimerker til sendinger opp til 20 gram som har vært valørfrie. Mossefrimerket kommer i et opplag på nær 1,6 millioner eksemplarer. Men på lørdag 22. februar er det mulig å sikre seg førstedagsbrev og frimerker når Moss Filetalistklubb skal ha stand på Rygge Storsenter. Da blir det også en byhistorisk utstilling med postkort som viser "gamle Moss".
- Det er postkort fra lokalhistoriker Kjell Henriksens unike samling som skal stilles ut, sier Svein Walter Mathisen.