Nyheter

Dette mener opposisjonen om de rødgrønnes klimaplan

Venstre gir sin fulle støtte til å erkjenne natur- og klimakrise, mens Høyre er åpen for å gjøre sentrum mer bilfri. Ny kurs er nølende, mens Frp er klart imot begge deler.

De seks styringspartiene i Moss (Ap, Sp, MDG, SV, Rødt og KrF) er enige om at kommunen skal erkjenne natur- og klimakrise. I tillegg skal de jobbe for å gjøre sentrum bilfritt.

Disse målsetningene mottas med blandede reaksjoner hos de øvrige partiene.

Venstre er enige

Sindre W. Mork i Venstre forteller at de allerede har etterlyst en erkjennelse av natur- og klimakrise.

– Det passer oss fint at de har tenkt til å ta med det. Det samme gjelder bilfritt sentrum. Det passer fint inn i tanken vi har om å gjøre byen til en møteplass og mest mulig tilgjengelig for folk, sier han.

Høyre vil ha bilfri sentrumskjerne

Sissel Rundblad, Høyres gruppeleder, forteller at også de er åpne for tiltak som minsker bilbruken i sentrum.

– Det kommer litt an på hva som skal defineres som sentrum, men jeg ønsker færre biler og en bilfri sentrumskjerne, sier hun.

Når det gjelder det å erkjenne en natur- og klimakrise, er hun ikke like positiv. Høyres gruppeleder tror ikke det vil få noen negative konsekvenser, men tviler på at en slik plan faktisk blir fulgt opp.

– Vi kan ikke erkjenne en krise uten en tilhørende kriseplan. Andre kommuner og fylkeskommuner har gjort det samme, uten å følge opp med handlings- eller tiltaksplaner. Da blir det veldig mye krise og lite action, sier hun.

Ny Kurs etterlyser mer informasjon

Arild Svenson i Ny Kurs forteller at hans parti er mer opptatt av hva som ligger i det erkjenne klimakrise enn hvilket standpunkt de har til et slikt tiltak.

– Om man erkjenner at det er en klimakrise, er ikke det så nyttig hvis det ikke ligger noe mer bak det. Det må også følges opp med noe, sier han.

Han etterlyser også klarere signaler om hva det vil innebære å gjøre Moss sentrum bilfritt.

– Betyr det at man får redusert bilbruken, eller at man flytter trafikken over til andre handelsområder? Et slikt tiltak kan fjerne grunnlaget for dem som driver i sentrum, og i stedet øke grunnlaget for etableringer utenfor sentrum, sier han.

Frp er helt imot

Michael Torp (Frp) mener det blir helt feil å erkjenne noen som helst krise.

– I mine øyne blir det som å erklære unntakstilstand. Skal man først erkjenne krise, følger det en del forventinger og krav med det. Hvor skal i så fall terskelen gå neste gang man får beskjed om at det er krisetilstand? Å bruke et slikt ord blir nesten bare politisk jippo, mener han.

Han er også tydelig på at Frp ikke vil jobbe for et bilfritt sentrum.

– Mange som bor her er helt avhengige av bil. Ved å gjøre sentrum bilfritt, ekskluderer man store deler av innbyggerne fra å kunne benytte seg av sitt eget bysentrum. Det er ikke særlig mangfoldig, som jo er et av de uttalte målene til den nye kommunen, sier han.

Mer fra Dagsavisen